So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Vesna Doknić: To, da si v tujini, še ne pomeni, da bo vse bolje kot v Sloveniji

Čas branja: 4 min
16.01.2015  13:37
Pogovor z mlado Slovenko, ki je štiri mesece preživela v poljskem inkubatorju za mlada podjetja.
Vesna Doknić: To, da si v tujini, še ne pomeni, da bo vse bolje kot v Sloveniji

Vesna Doknić, magistrska študentka družboslovne informatike, je štiri mesece preživela v poljski Varšavi. Tam je pri podjetju in start-up inkubatorju Bi Arhitects pomagala razvijati mobilno aplikacijo, ki združuje svet mode z družbenimi mediji. Opaža, da je start-up skupnost na Poljskem zelo aktivna. "Vsi glavni akterji poznajo med seboj, podobno kot v Sloveniji," pravi.

Ob tem vsem tistim, ki se odločajo za odhod v tujino svetuje: "Ključ do sreče so nizka pričakovanja - trava od soseda je vedno bolj zelena, toda to, da si v tujini, še ne pomeni, da bo vse bolje kot v Sloveniji."

vesna.1421411529.JPG.o.600px.jpg
"Poljakom pozna, da so bolj severna država in jim primanjkuje sonca, saj večino časa ne izgledajo pretirano navdušeni nad življenjem. A ko jih bolje spoznaš, popravijo prvi vtis."

Kaj sploh je BI Arhitects? S čim se ukvarjajo in kakšno je njihovo delo s start-upi?

Bi Architects je IT podjetje iz Varšave, čigar dejavnosti se osredotočajo po eni strani na razvoj programske opreme in oblikovanje spletnih strani, po drugi strani pa deluje kot inkubator za startupe na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Podjetje sta pred leti ustanovila dva podjetnika, ki se poznata že od malih nog - en je strokovnjak za finance in podjetništvo, medtem ko drugi obvlada programiranje in big data, tako da se kot managerja čudovito dopolnjujeta. Skupaj sta ustanovila že več kot 10 startupov, večinoma na področju elektronskega trgovanja in razvoja mobilnih aplikacij; med večje pretekle uspehe štejeta uspešna spletna portala Lamoda.pl in Travelist.pl

Kakšno pa je bilo tvoje delo pri podjetju? Kako je izgledal tvoj delovni dan?

Jaz sem sodelovala pri najnovejšem projektu podjetja, razvoju mobilne aplikacije, ki združuje svet mode z družbenimi mediji. Razvoj aplikacije, ki so jo poimenovali Qute, je prišel po spletu okoliščin; šef je na kosilu srečal starega prijatelja, ki je sicer vodja marketinške agencije v Dohi, in ta mu je omenil idejo za mobilno aplikacijo. Aplikacija Qute je trenutno v testni fazi in bo kmalu izšla na trg. Moje delo je bilo v oddelku poslovnega razvoja, tako da sem sodelovala pri pripravi načrta za launch aplikacije, raziskovanju trga in pri samem razvoju aplikacije, s poudarkom na uporabniški izkušnji. Moja druga večja zadolžitev so bile prijave na evropske projekte, saj podjetje vzporedno razvija številne ideje in išče nove poslovne priložnosti.

Kako si stopila v stik s podjetjem?

Oglas za pripravništvo sem zasledila na spletni strani Tehniške univerze v Talinu, kjer sem lani preživela semester. Po oddaji prijave je bil postopek zelo preprost, razgovoru je sledila ponudba in pakiranje kovčkov. V Varšavi sem preživela štiri super mesece.

Kaj si se naučila v tem času?

Moram reči, da sem imela veliko srečo, saj sva imela s šefom super odnos in sem se res veliko naučila o tem, kako spraviti podjetje od ideje do trga. Uresničila se mi je želja po delu v podjetju v IT panogi, sodelavci na oddelku so pa bili večinoma iz poslovnih vod, tako da sem pilila tudi podjetniško znanje.

Ali je bila ekipa mednarodna?

Sodelavki sta bili iz Nemčije in Madžarske, večina zaposlenih pa je bila iz Poljske.

Pa pri podjetju/inkubatorju zaposlujejo? Kje se lahko prijaviš?

Podjetje nudi pripravniška mesta mednarodnim študentom, razpisi so objavljeni na študentskih portalih. Kar se tiče zaposlitve sem pa opazila, da nove kadre iščejo predvsem po načelu priporočila.

Kako vlagajo v start-upe?

Pri razvoju startupov večinoma sodelujejo z drugimi podjetniki, saj je start-up skupnost na Poljskem zelo aktivna, in se vsi glavni akterji poznajo med seboj, podobno kot v Sloveniji.

Kako si doživela Varšavo?

Populacija Varšave skorajda presega populacijo Slovenije, tako da je bilo zelo zanimivo živeti v tako velikem mestu, kjer se vedno kaj dogaja. Na srečo je fant pred tem živel v Varšavi eno leto, tako da sem bila deležna orientacijskega tedna o šegah in navadah Poljakov.

Ali obstaja mogoče kakšna zanimivost glede Poljakov, ki si jo opazila?

Njihova ljubezen do kuhanega piva je ... zanimiva.

Kot sem že omenila, me je fant dobro pripravil in podučil o Poljakih, tako da nisem doživela večjega kulturnega šoka. Se pa pozna, da so bolj severna država in jim primanjkuje sonca, saj večino časa ne izgledajo pretirano navdušeni nad življenjem. A ko jih bolje spoznaš, popravijo prvi vtis.

varsava-ss.1404308837.jpg.n.960px.jpg
Populacija Varšave skorajda presega populacijo Slovenije, tako da je bilo zelo zanimivo živeti v tako velikem mestu, kjer se vedno kaj dogaja.

Se ti zdijo pogoji za podjetništvo boljši ali slabši kot v Sloveniji?

Kar se tiče moje izkušnje pri delu s Poljaki, atmosfera je bila tipično startupovska - sproščenost na vrhuncu, fleksibilen delovnik, stoli za plažo sredi pisarne in celo jacuzzi v kopalnici! Poljska ima drugače zelo dobro razvito start-up kulturo in skupnost, saj je med mladimi veliko start-up iniciativ in dogodkov, podobno kot v Sloveniji.

Kakšni so tvoji načrti za naprej? Je tvoj dolgoročni cilj ostati v tujini?

Trenutno pomagam pri raziskovalnem projektu na Centru za družboslovno informatiko na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Obenem se aktivno ukvarjam z magijstrsko nalogo, ki bi jo rada oddala še letos.

Sem zelo vesela, da sem imela priložnost preživeti leto dni v tujini, vendar ne planiram dolgoročno oditi v tujino. Sem preveč zaljubljena v Ljubljano!

Ali po tej izkušnji razmišljaš o lastni podjetniški poti?

Moja velika strast je kulinarika in svetovna kuhinja, tako da so vse moje podjetniške želje vezane na hranjenje naroda. Zelo me veseli, da se toliko govori o uspehu Hood Burgerja - potrebujemo več takih potez v prestolnici.

Kaj bi svetovala mladim Slovencem, ki prav tako razmišljajo o (začasnem) odhodu v tujino?

1. Bodite odprti do novih izkušenj in načinov razmišljanja.

2. Ključ do sreče so nizka pričakovanja - trava od soseda je vedno bolj zelena, toda to, da si v tujini, še ne pomeni, da bo vse bolje kot v Sloveniji.

3. Spakirajte Barcaffe, kava vedno razočara.

Si na Poljskem opazila kakšno zadevo (v start-up skupnosti, v podjetju, v katerem si delala), ki bi jo bilo smiselno prenesti tudi v Slovenijo?

Stoli za na plažo v pisarni in jacuzzi v kopalnici!

Atmosfera v pisarni je bila zelo sproščena, brez kakršnekoli živčnosti in slabe volje, kar mi je bilo izjemno všeč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...