So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Razmišljate o prehodu iz navadnega s.p. na normiranca?

Čas branja: 1 min
12.01.2015  11:30
Z novim davčnim letom se začenjata uporabljati noveli zakonov o dohodnini in o davku od dohodkov pravnih oseb, s katerima se zvišuje prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev, hkrati pa zvišujejo normirani stroški.
Razmišljate o prehodu iz navadnega s.p. na normiranca?

Pričakovati je, da se bo za pavšalno obdavčitev odločilo več samostojnih podjetnikov. Tudi vi razmišljate o prehodu iz navadnega s.p. na normiranca?

mladi-podjetnik-mini.1400500450.jpg.n.600px.jpg

Z novelama zakonov se prihodkovni limit, ki je določen kot pogoj za vstop v sistem ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, zvišuje z dosedanjih 50.000 evrov na 100.000 evrov prihodkov. Poleg tega se davčno priznani normirani odhodki zvišujejo z dosedanjih 70 odstotkov na 80 odstotkov prihodkov.

Pri tem pa je določen dodaten pogoj: v koledarskem letu pred davčnim obdobjem, za katero se ugotavlja davčna osnova z upoštevanjem normiranih odhodkov, mora biti pri zavezancu vsaj ena oseba zavarovana za polni delovni čas neprekinjeno najmanj pet mesecev. Za to osebo se lahko šteje tudi sama fizična oseba, ki opravlja dejavnost.

Skrajni rok za priglasitev spremembe je do 31. marca leta, za katero ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem dejanskih odhodkov, oziroma do poteka roka za predložitev davčnega obračuna dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Pravico do ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov bo davčni zavezanec uveljavljal na obrazcu, ki je predpisan kot priloga davčnemu obračunu dohodnine od dohodka iz dejavnosti.

Za tiste zavezance, ki se odločijo za spremembo načina obdavčitve je priporočljivo, da davčni obračun predložijo pred skrajnim rokom. Zavezanci bodo namreč od 1. januarja zavezani k plačilu akontacije dohodnine na podlagi napovedi prihodkov za naslednje, ki jo bodo oddali v prilogi davčnega obračuna. V kolikor bo davčni obračun oddan v mesecu marcu, bodo morali zavezanci plačati akontacije za prve tri mesece na podlagi odločbe o odmerjeni akontaciji dohodnine iz dejavnosti.

Za vsa dodatna vprašanja glede prehoda iz navadnega s.p. na normiranca se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce tako da jih pokličete na 01 600 1530 ali jim pišete na data@data.si in se dogovorite za svetovanje. Lepo vabljeni tudi na naša seminarja Na kaj moram biti pozoren kot normiranec? in Abeceda poslovanja.

Več na [data.si]

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...