So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Odpadna slama je lahko gradbeni material prihodnosti

Čas branja: 3 min
12.01.2015  09:51
Vsako leto imamo toliko odpadne slame, da bi iz nje lahko postavili 22 tisoč hiš, velikih 150 kvadratnih metrov
Odpadna slama je lahko gradbeni material prihodnosti

V Sloveniji na enem hektarju pridobimo okoli 1,6 tone slame. Tretjina je konča med odpadki. Alma Gričnik z ekipo razvija idejo o tem, da bi odpadno slamo uporabljali kot gradbeni material. Proučuje možnosti za izdelavo slamnatih sten, iz katerih bi gradili nizkoenergijske objekte, ki bi bili cenejši od klasičnih. Z močno podporo vlagateljev bi lahko zagnali celo novo vejo industrije in dobili precej delovnih mest.

grincnik-erik3-ih.1421003689.jpg.o.600px.jpg
»Gradnja iz slame je vse bolj priljubljena v Evropi, ZDA in Avstraliji, saj je slama poceni, iz nje pa lahko postavimo skoraj ničenergijske objekte,« pravi Erik Gričnik.

»Po naših izračunih bi lahko iz odpadne slame v Sloveniji vsako leto postavili okoli 22 tisoč hiš, velikih 150 kvadratnih metrov,« trdi Alma Gričnik, avtorica ideje o sodobni gradnji iz slame. Njena ekipa, v kateri so še sin Erik Gričnik, arhitekt Matjaž Križman, Miro Škvorc in David Kodarin, proučuje možnosti in postopke, da bi odpadno slamo registrirali kot nov gradbeni material, iz katerega bi izdelovali slamnate stene, iz teh pa objekte.

Slamnata stena kot gradbeni izdelek

Pot od ideje do slamnate stene kot gradbenega izdelka je dolga. Veliko strokovnega znanja, raziskav, testiranja in truda je potrebno za slamnato steno, ki izpolnjuje harmonizirane evropske standarde in bi zanjo pridobili znak CE ter jo dodali na seznam gradbenih izdelkov.

Ko bi dosegli ta cilj, bi lahko postavili odkupno-zbirni in proizvodni center, v katerem bi iz slame izdelovali stene in druge podobne izdelke, pravi Alma Gričnik. »Zmogljivosti odkupno-zbirnega centra morajo biti večje od letne količine odpadne slame v Sloveniji, da bomo kmete spodbujali k večji pridelavi žit, tudi na neobdelani zemlji,« dodaja.

Iz odpadne slame, ki vsako leto nastane v Sloveniji, bi lahko zgradili sodoben poslovni center, kjer bi ponudniki storitev in drugi lahko za malo denarja prišli do svojih poslovnih prostorov s prihranki ali bančnim posojilom. Pridobili bi ničenergijske ali skoraj ničenergijske objekte. Za ta pilotni projekt bi potrebovali več kot milijon evrov. Iz svojih virov tega denarja ne morejo zagotoviti, zato bodo iskali vlagatelje. Preverili bodo tudi, ali lahko pridejo do evropskih sredstev.

Kitajci iz naravnih materialov gradijo mesto

Gradnja iz slame je v vzponu po Evropi, v ZDA in Avstraliji, na Kitajskem pa iz naravnih materialov gradijo celotno mesto, o možnostih in aktualnosti ideje pravi sogovornica. Če bi bilo za takšno gradnjo dovolj posluha in denarja v Sloveniji, bi lahko zrasla nova industrija, z njo pa nujno potrebne nove zaposlitve. Ko bi dosegli dovolj velik obseg proizvodnje, bi lahko slamnate stene tudi izvažali.

Surovino bi na začetku pridobili kar z domačih kmetij. Ko bi povpraševanje po slamnatih stenah kot gradbenem izdelku dovolj zraslo, pa bi dodatne količine slame poiskali v širši regiji.

Med ključnimi kupci slamnatih poslovnih hiš vidijo zlasti podjetja in zasebnike, ki se ukvarjajo s storitvami, denimo arhitekte, frizerje, kozmetičarke, lekarne, svetovalna podjetja, psihologe, stomatologe. Hiše iz slame so primerne tudi za mlade družine, vzgojne zavode, izobraževalne in kulturne centre, pa tudi za turizem - hotele in hostle - in druge, ki jim bo gradnja iz slame všeč.

Razvoja obsežnega projekta, ki je še na idejni ravni, so se lotili novembra lani, ko so ga kot primer energetske učinkovitosti izbrali na razpisu za podporo malim in srednjim podjetjem pri pripravi projektnih načrtov za ukrepe učinkovite rabe energije in uporabe obnovljivih virov energije. Razpis je v okviru projekta Ecofunding izvajal Center za energetsko učinkovitost na Institutu Jožefa Stefana.

Trenutno ob pomoči zunanjih ustanov pišejo poslovni načrt, ki ga želijo končati do februarja. V poslovnem načrtu bodo natančneje določili, kdaj in kako bi vstopili na domač trg in nato še na tuje. »Na tuje trge želimo vstopiti po pridobitvi oznake CE za slamnato steno in po dokončanju poslovnega centra v Sloveniji,« razlaga Alma Gričnik. Odprti so tudi za zunanje partnerje, ki v tujini že imajo stike in bi jim pomagali pri hitrejšem širjenju.

Slama je poceni in dober izolator

V poslovnem načrtu bodo tudi izdelali primerjavo cen pri klasični gradnji in gradnji iz slame. Ta je poceni, ima pa številne prednosti, od zvočne in toplotne izolacije do protipožarnih in protipotresnih lastnosti.

Če ideja zaživi, bodo ekipo razširili z nekaj arhitekti, gradbeniki, tržniki in drugimi strokovnjaki, ki bodo zasnovali tipske poslovne in stanovanjske objekte iz slame, pa tudi načrte po želji kupcev, razmišlja Alma Gričnik.

Zaveda se, da njihova ideja ne prinaša hitrega zaslužka. Projekt je tvegan, obsežen, zahteva svoj čas in premišljene korake pri izvedbi. Zato načrtujejo pilotni projekt, na podlagi tega pa bodo določili smernice. Pilotni projekt se mora končati v kratkem času in mora biti donosen. Obseg pilotnega projekta bodo določili v poslovnem načrtu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...