So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena
Komentar

Start-upi so naložba za prihodnost

Čas branja: 2 min
29.12.2014  00:19
Start-upi so privlačni in vabijo mlade, ki jim je dovolj vrtenja v krogu, naj se jim pridružijo.

Slovenska start-up scena se razvija, postaja številčnejša in bogatejša. Mediji radi pišemo o start-upih, omenjajo jih politiki ter ostalih gospodarstveniki. Marsikdo od njih pričakuje več, kot je to realno. Poglejmo najprej nekaj dejstev.

Dejstvo št. 1: Kljub temu, da osem mladih podjetij, ki jih predstavljamo, raste, se širi in zaposluje, start-upi v obsegu, kot ga poznamo danes, niso rešitev za slovensko gospodarstvo. Pomenijo zelo majhen del delovnih mest in bruto domačega proizvoda. Pri skladu tveganega kapitala Silicijevi vrtički so ob koncu prejšnjega leta ocenili, da start-upi zaposlujejo okoli 1.400 ljudi. Novejših ocen ni, število je sicer gotovo večje, a v primerjavi s celotnim zasebnim sektorjem, ki zaposluje 430 tisoč ljudi, tudi letos zanemarljivo. Vsaj za zdaj.

Dejstvo št. 2: Večina start-upov, po nekaterih podatkih vsak deveti od desetih, propade. To se sicer dogaja povsod, tudi v bolj razvitih ekosistemih, kot so ameriški, angleški ali izraelski. Start-upi za državo tudi niso poceni. Izplačujejo nizke plače za veliko dela, davčni izkupiček je majhen, ob morebitnem propadu pa lahko postanejo veliko socialno breme, je v kolumni v Financah opozoril podjetnik in mentor Andrej Mertelj. Tisti redki podjetniški biseri, ki vendar najdejo svoje mesto na trgu, pa radi pobegnejo tja, kjer je davčnih in administrativnih obremenitev manj.

Dejstvo št. 3: Slovenci nismo najbolj podjeten narod. Po raziskavi GEM - Global Entrepreneurship Monitor se med evropskimi državami uvrščamo v spodnjo polovico, Slovencev, ki razmišljajo o ustanovitvi podjetja v prihodnjih letih, pa je bilo lani samo 12 odstotkov. Kje je težava? Menim, da šolski in davčni sistem ne spodbujata dovolj k tveganju in vlaganju. Zaradi visokih davkov na osebno premoženje, ki je prvi vir financiranja start-upov, mladi manj tvegajo, saj se pogum ne splača dovolj, če država pobere več. Namesto da bi poskušali uresničiti svoje ideje (mimogrede, teh je v Sloveniji veliko), odpirali podjetja in zaposlovali ljudi, se raje zadovoljijo z varnostjo rednih dohodkov.

A podjetnike potrebujemo. Saj prav ti ustvarjajo največ delovnih mest, gospodarsko rast in razvoj. Če jim država ne bo stopila naproti in - zdaj že tisočkrat ponovljeno - znižala nekatere obremenitve, poenostavila administrativne postopke, v glavnem ustvarila razmere za zdrav razvoj podjetništva, potem bo mladih, ki bi razvijali, ustvarjali in tvegali, manj.

Na srečo se je v zadnjih letih izoblikovalo močno podporno okolje za start-upe in druge mlade podjetnike v obliki inkubatorjev, iniciativ, start-up vikendov, raznovrstnih srečanj in podjetniških krožkov. Denimo mladinski pospeševalnik Ustvarjalnik, ki po slovenskih srednjih šolah poskuša čim več mladih spodbuditi, naj si upajo stopiti na podjetniško pot. Učijo jih odgovornosti, predanosti, resnosti ter o pomenu sodelovanja in kreativnosti. Start-up vikendi so skoraj vedno polni do zadnjega kotička, vsak mesec je več podjetniških predavanj in seminarjev, motivacijskih srečanj, različnih predstavitev in nastopov pred vlagatelji. Zdaj sta potrebni konsolidacija in integracija podpornih programov v celovit, pregleden in kakovosten paket.

Start-upi zaradi svoje majhnosti ta hip res niso zdravilo za prezadolženo, premalo konkurenčno slovensko gospodarstvo. A prinašajo inovativnost in svežino, prizadevajo si za povezovanje in medsebojno učenje. Spremljajo usmeritve, proizvajajo dodano vrednost in so družbeno odgovorni. So kot mladostniki, ki babice in dedke učijo, kako uporabljati internet. So privlačni in vabijo mlade, ki jim je dovolj vrtenja v krogu, naj se jim pridružijo. In kdo ve, morda se bo kakšno izmed osmih podjetij razvilo v veliko globalno zgodbo in zaposlovalo več sto ljudi. In morda bo takih podjetij vsako leto več. Takrat bomo lahko zapisali, da so vsa današnja prizadevanja, ki ne prinašajo takojšnjih in neposrednih učinkov, vendar obrodila sadove.

karikatura-250.1419795866.jpg.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...