So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kitajci vložili v Uber, ta je sedaj vreden skoraj toliko kot slovenski BDP

Čas branja: 2 min
17.12.2014  10:36
Kitajski internetni velikan Baidu je tudi uradno potrdil investicijo v Uber, ameriškega ponudnika taksi storitev, ki je najbolj poznan po aplikaciji za pametne telefone, ki potnike povezuje z lokalnimi vozniki.
Kitajci vložili v Uber, ta je sedaj vreden skoraj toliko kot slovenski BDP

Nobena od strani višine investicije ni razkrila, po poročanju poslovno-informacijskega portala Bloomberg pa naj bi se gibala okoli 600 milijonov dolarjev. Večino svežega kapitala bo Uber namenil za širitev v azijsko-pacifiško regijo. Poleg tega bo Baidu Uberjevim voznikom omogočil uporabo aplikacij Baidu Map in Mobile Baidu.

Kitajski vložek je sicer prišel zgolj nekaj tednov po tem, ko je Uber oznanil prejem 1,2-milijardne investicije, ki je ameriško podjetje ovrednotila pri 40 milijardah dolarjev. To je skoraj toliko kot lanski slovenski BDP, ta je znašal 46 milijard dolarjev.

uber-limuzina-xx.1386874467.jpg.n.600px.jpg
Uberjevi značilni črni taksiji

Prepovedi po svetu

Uber je bil sicer ustanovljen leta 2009 v ameriški Kaliforniji. Podjetje je s svojimi storitvami prisotno v več kot 250 mestih v 45 državah. Njegova vrednost je ocenjena na 40 milijard dolarjev.

A vse pa ni posejano z rožicami. V več evropskih mestih so Uber namreč že prepovedali. Predstavljal naj bi namreč nezakonito konkurenco taksistom, saj lahko prevoze ponuja kdor koli, ki se registrira v sistem. S tem odpade potreba po licencah, vozniki pa se tudi izognejo različnim zdravstvenim in drugim zahtevam, ki sicer veljajo za taksiste.

Aplikacijo Uberpop so začasno prepovedali v Španiji, prepovedalo ga je tudi nizozemsko sodišče. Pariško sodišče je po drugi strani zavrnilo s strani taksistov zahtevano prepove storitve, zato so francoski taksisti napovedali proteste. Sodni postopki tečejo tudi na Danskem in na Norveškem. V indijskem New Delhiju so Uber prepovedali, potem ko je neka potnica prijavila posilstvo s strani voznika.

Sodišče v nemškem Frankfurtu pa je septembra prepoved Uberpopa v Nemčiji odpravilo, kar je družbi omogočilo ponovni zagon zakonitega delovanja.

Ima Uber čut za družbeno odgovornost?

Uber se je pod plazom kritik znašel tudi ob drami s talci, ki se je odvijala v avstralskem Sydneyju. Takoj po izbruhu krize so se namreč prevozi na Uberju, ki so jih številni izkoristili za pobeg iz kaotičnega centra mesta, podražili za štirikrat.

Tako se je na primer cena za prevoz iz poslovnega središča Sydneyja do letališča, ki običajno stane okoli 60 avstralskih dolarjev (okoli 40 evrov), podražil na 185 avstralskih dolarjev.

Uber se brani, da so bile višje cene namenjene za spodbudo dodatnim voznikom, da bi prišli in pobrali potnike na omenjenem območju. Vseeno pa so številni uporabniki ogorčeni in podjetju očitajo popolno odsotnost čuta za družbeno odgovornost.

Iz podjetja so kasneje sporočili, da bodo Sydneyjčanom ponudili brezplačne prevoze "za varno vrnitev domov". Prav tako so sporočili, da že urejajo "povrnitev stroškov".

Uber trdi, da z višjimi cenami uspešno zagotavlja večje število voznikov tam, kjer je tudi povpraševanje večje. Je pa v ZDA v dogovoru z oblastmi že navzgor omejil cene, ki jih lahko zaračuna v času nacionalnih kriz.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...