Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Slovenska inovacija: ko z zamahom roke prižgete luč ali dvignete roleto

Čas branja: 2 min
10.12.2014  12:33
Inovator Marko Čenčur iz podjetja Anigmoteh je razvil posebna stikala, ki delujejo na podlagi kretenj človeških rok. Stikalo je vgrajeno kar v steno, senzor pa deluje skozi večino materialov, zato odprtine niso več potrebne.

Brezdotična večfunkcijska kontrola zaznava geste uporabnika in s tem omogoča, da z zapletenejšimi kretnjami pred površino senzorja upravljamo z različnimi napravami. Primer: zamah gor pred stikalom povzroči dvig rolete, zamah dol pa spust.

Izdelek po besedah Saša Velkova, direktorja podjetja Anigmoteh, ki inovacijo trži, ni zgolj funkcionalen, ampak tudi rešuje problem izgleda kontrolne naprave. Ta je namreč vgrajena kar v steno in prekrita z dizajnersko ploščico. »Senzor deluje skozi večino materialov, zato reže in odprtine niso več potrebne,« pojasnjuje.

anigmoteh.1418210462.jpg.n.960px.jpg
Ekipa podjetja Anigmoteh (od leve): direktor podjetja Sašo Velkov, projektna vodja Patricija Frumen in inovator Marko Čenčur

Lažja uporaba za ostarele

Ker se s kontrolo upravlja z gestami, za katere ni potrebno, da so izredno natančne, je tudi uporaba brezdotičnih kontrol lahko bistveno enostavnejša. To izboljša izkušnjo uporabnika, sploh pa je uporaba lažja za uporabnike z zmanjšanimi motoričnimi sposobnostmi, kot so denimo ostareli in ljudje z artritisom.

Velkov pravi, da uporaba naprave ni primerna zgolj za domove, ampak tudi v javnih in industrijskih prostorih, vozilih, kopališčih, športnih objektih, WC-jih in drugod.

Razvoj se bo nadaljeval

Razvoj izdelka je trajal približno tri leta, pri tem pa je glavno vlogo imel inovator Marko Čenčur. Nekaj stikal je medtem že v uporabi, predvsem preprostejše izvedbe, katere je Anigmoteh ponudili trgu že pred časom. »Ker rešitev naslavlja celotno področje komunikacije med človekom in tehnologijo se razvoj v bistvu ne bo nikoli končal, pač pa se bodo razvijale vedno nove, vedno bolj sposobne naprave, ki bodo približale tehniko tudi ne tehničnim ljudem,« meni sogovornik.

Podobne rešitve Velkov doslej še ni zaznal. Inovacijo so zato patentno zaščitili na najmočnejših svetovnih trgih, v ZDA, Kanadi, na Japonskem in v Evropi. »Poleg patentne zaščite pa je zaščita tudi v proizvodu samem, saj vsebuje kar nekaj tehnoloških "skrivnosti", ki jih je izredno težko ali vsaj zamudno in drago klonirati,« dodaja ob tem.

anigmoteh1.1418211137.jpg.n.960px.jpg

Cena: 39 evrov

Stikala sicer izdelujejo sami ter jih tudi sami prodajajo. Osnovne modele prodajajo prek spletne strani, podpisali pa so tudi nekaj pogodb z distributerji. »Smo v procesu podpisa več pogodb, prav tako se pogovarjamo z večjimi trgovskimi hišami za distribucijo izdelkov. Ker so kontrole sistemov inteligentnih hiš precej specifične, navezujemo stike z arhitekti in oblikovalci, ki opremljajo prostore ter želimo preko tega kanala priti do končnih kupcev,« pojasnjuje Velkov. Cena brezdotičnega stikala v spletni trgovini je 39 evrov, v komplet je vključena tudi plastična ali steklena ploščica, ki prekrije stikalo. Ob tem ponujajo tudi možnost ekskluzivnih in dizajnerskih ploščic iz kamna oziroma lesa. Cene teh se gibljejo od devet do 19 evrov.

Lani so imeli dobrih sto tisoč evrov prihodkov, letošnji poslovni rezultat pa bo po pričakovanjih Velkova podoben. »V letošnjem letu smo šele dobro začeli s prodajo v Sloveniji in Evropi, v pogovorih pa smo tudi z nekaterimi tujimi partnerji na področju licenciranja,« pojasnjuje. Za prihodnje leto pričakuje znatno povečanje prihodkov.

Po njegovih besedah so začeli tudi z iskanjem investicije, ki bi omogočila, da se bodo lahko čimprej širili na vse trge, s čimer bi tudi širili lastno blagovno znamko.

Zmaga na Forumu inovacij povečala prepoznavnost

Anigmoteh je z brezdotičnim stikalom zmagal tudi na Forumu inovacij, ki je pred tedni potekal v Ljubljani. »Nagrada je povečala našo prepoznavnost, predvsem v slovenskem prostoru. To je za nas pozitivno, saj smo prepričani, da je prihodnost slovenskega gospodarstva tudi v sodelovanju med slovenskimi podjetji, da združujemo ideje, rešitve in dostop do tujih trgov.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom

Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...