So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Vlagatelje bolj kot tehnološka rešitev zanima, kako se bo nekaj prodalo

Čas branja: 3 min
09.12.2014  11:05
Predstavnikom skladov tveganega kapitala se je danes predstavilo osem idej, ki izboljšujejo energetsko učinkovitost. Investitorji so jih ocenili kot dobre, a so pogrešali poudarek na ekipah in načrtih, kako idejo tudi prodati na trgu.
Vlagatelje bolj kot tehnološka rešitev zanima, kako se bo nekaj prodalo

Dogodek je potekal v okviru evropskega projekta Ecofunding, nosilec katerega je v Sloveniji Institut Jožefa Stefana. Za tvegani kapital so se potegovali dve aplikaciji za povečanje energetske učinkovitosti, ideja za izboljšanje energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije ter pet inovativnih tehnologij za manjšo rabo energije. Izpostavljamo nekatere:

Greener projekt je aplikacija, ki lastniku stavbe priporoči optimalne ukrepe za energetsko učinkovito, do okolja prijazno in ne predrago prenovo hiše. Aplikacija je namenjena predvsem lastnikom stanovanj in hiš, ki bi radi nižje stroške ogrevanja in hlajenja. Lastniki objektov bodo lahko aplikacijo uporabljali brezplačno, pravi vodja ekipe Matic Užmah. Zaslužek pričakujejo od ponudnikov energetskih storitev in drugih podjetij, ki jih zanimajo lastniki hiš oziroma reševanje njihovih težav. Trenutno popravljajo prvi prototip, ki še ni bil dovolj natančen za resna testiranja. Načrtujejo jih februarja prihodnje leto. Od investitorjev si želijo od 65 do 70 tisoč evrov, ki jih potrebujejo za dokončanje razvoja in trženje.

uzmah-matic05-be.1417988237.jpg.n.960px.jpg
Matic Užmah je predstavil aplikacijo, ki lastniku stavbe priporoči optimalne ukrepe za energetsko učinkovito prenovo hiše

Semenič transport motorje v tovornjakih predelujejo za souporabo dizelskega goriva in utekočinjenega naftnega plina. S tem so za polovico zmanjšali vsebnost trdnih delcev (PM10) v izpuhu in precej zmanjšali delež dušikovih oksidov (NOx). Da bi prihranili pri gorivu in zmogli prepeljati več tovora, pa so poleg tega izdelali tudi prikolico s kesonom za tovornjake, ki je za tono in pol lažja od klasične prikolice.

BEEM sistem je rešitev, s katero želi ekipa podjetja EnergaTM poenostaviti meritve energetske učinkovitosti stavb. Sistem bo omogočal celostno meritev toplotne prevodnosti ovoja stavbe. Namenjen je predvsem ocenjevanju energetske učinkovitosti stavb v slabšem stanju, ki so potrebne prenove in energetske sanacije. Iščejo strateškega partnerja in investicijo med 200 in 300 tisoč evri, s katerimi bi do konca razvili izdelek, ga certificirali in tržili. Uporabljajo senzorje za merjenje toplotne prevodnosti.

ALESECO je sistem sanitarnega splakovanja podjetja Patentplast, ki je po besedah ekipe »bistveno cenejši, varčnejši in enostavnejši«. Do sedaj je bil na podlagi načrtov izdelan prototip, ki je bil tudi preizkušen. Ciljajo na domača gospodinjstva v EU. Razmišljajo o prodaji patenta ali pa pridobitev partnerja. Za lastno proizvodnjo bi potrebovali od 250 do 300 tisoč evrov. V prvem letu bi lahko naredili pilotno serijo tisoč kosov, v štirih letih pa načrtujejo, da bi si odtrgali 0,55 odstotka trga. Investicija naj bi se povrnila v štirih letih s 112 odstotnim dobičkom. Srednja vrednost splakovalnika je 70 evrov.

Energy + je projekt, namenjen združevanju različnih sistemov proizvodnje energije v samo učljiv sistem, ki se samodejno prilagaja spremembam okolje. Sočasna proizvodnja električne in toplotne energije omogoča, da sistem pokrije do 90 odstotkov energijskih potreb objekta, pravi ekipa.

Predstavil se je tudi inovator Hinko Stakne, ki je predstavil napravo za izrabo energije morskega valovanja, in ekipa EKO poslovni center - samostoječa slamnata hiša.

IMG-3906.1418122642.JPG.n.960px.jpg
Inovator Hinko Stakne je razvil napravo za izrabo energije morskega valovanja. Foto: Luka Kos

Dobre inovacije, a preslabo predstavljene

IMG-3981.1418123940.JPG.n.960px.jpg

V okviru foruma je potekala tudi okrogla miza, na kateri so predstavniki slovenskih skladov tveganega kapitala ocenili današnje predstavitve. Klemen Šešok iz Taxgroupa je povedal, da ne bi vložil v nobeno izmed ekip, pričakoval pa je več številk. Peter Ribarič, prvi človek sklada Silicijevih vrtičkov, je sicer prepričan, da imajo nekatere ideje veliko potenciala, »a ni dovolj, da imaš zgolj dobro idejo ali patent, potrebno je imeti tudi dobro ekipo, ki bo to spravila na trg,« je dejal. Meni, da bi se morale inženirsko umerjene ekipe povezati z ljudmi, ki po drugi strani bolje obvladajo poslovni del.

Da so slovenske ekipe premalo pripravljene na predstavitve pred investitorji, pa je prepričan Rok Habinc iz sklada STH Ventures. Po njegovih besedah je to tudi posledica dejstva, da instrument tveganega kapitala v Sloveniji še ni dovolj razvit. »Treba je izkoristiti tovrstne dogodke, kot je današnji, a se obenem predhodno prepričati, da se predstavljate pravim ljudem,« pa je izpostavila Nina Mazgan iz sklada Meta Ingenium.

Uroš Glavan iz sklada DTK Murka pa je poudaril, da je vlagatelje treba prepričati predvsem v to, da je ekipa idejo sposobna izvesti. "Mene morate prepričati, da znate rešitev pretvoriti v denar," je dejal. "Na svetu ne zmagajo najboljše ideje, ampak tiste, ki najprej pridejo na trg. Dobrih idej je veliko, dobrih ekip pa zelo malo," se je z njim strinjal Ribarič.

Vsi sogovorniki so se sicer strinjali, da energetika in področje zelenega poslovanje predstavlja veliko priložnost za mlada podjetja. Rok Habinc je ob tem sicer opozoril, da je danes malo idej, ki bi bile škodljive za okolje. »EKO ideje tekmujejo z vsemi ostalimi. Naj zmaga najboljši.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...