So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Modri planet poenostavlja in pospeši delo geodetov

Čas branja: 2 min
01.12.2014  09:15
Razvili so sistem, s katerim prostorske podatke zajamejo z dronom in programom 3Dsurvey kar iz zraka. Rešitev je primerna za izračun poplavne varnosti, 3D-projektiranja ali prostornine nasutega materiala
Modri planet poenostavlja in pospeši delo geodetov

Podjetje Modri planet je razvilo sistem, ki omogoča hiter in eleganten zajem prostorskih podatkov, s tem pa olajša in pospeši vsakodnevno delo geodetov. Meritve cest brez zapor, kamnolomov, deponij, previsnih sten, torej potencialno nevarnih lokacij, so z njihovo rešitvijo možne kar iz zraka.

modri-planet-2-.1417373021.jpg.o.600px.jpg
Ekipa Modrega planeta (na sliki z leve: Vid Peterman, Tomaž Izak, Marko Mesarič) je zmagovalka letošnje investicijske konference Coinvest. Sicer pravijo, da iščejo 200 tisoč evrov kapitala za širitev na tuje trge.

Pri tem si pomagajo z brezpilotnim letalnikom (dron) in popolnoma avtomatizirano obdelavo podatkov s fotogrametričnim programom 3Dsurvey. Ta omogoča pridobivanje zanesljivih kvantitativnih podatkov o fizičnih objektih na zemlji iz fotografskih posnetkov. Program ponuja številne rešitve, kot so modeli za izračun poplavne varnosti, 3D-projektiranje, izračuni prostornine nasutega ali izkopanega materiala in izrisi prečnih profilov.

Tomaž Izak, član start-up ekipe, pojasnjuje, kako 3Dsurvey deluje na terenu: »Najprej postavimo oslonilne točke in jih pomerimo z GPS-instrumentom. Izbrano območje preletimo z dronom in naredimo slike, ki se med seboj prekrivajo. Na podlagi fotografij in koordinat oslonilnih točk pozneje v pisarni izračunamo metrične 3D-modele, oblake točk in natančne ortofoto načrte,« pojasnjuje.

Program deluje na podlagi algoritmov računalniškega vida. Poenostavljeno povedano: podobno kot s človeškim očesom vidimo 3D, s programom 3Dsurvey iz 2D-fotografij pridobimo 3D-podatke.

V mesecu dni so pridobili tri stranke

Tričlanska ekipa, poleg Izaka v njej delujeta še Marko Mesarič in Vid Peterman, je sistem razvijala od leta 2010. Za inovacijo so prejeli tudi podporo Slovenskega podjetniškega sklada, večinoma pa so se doslej financirali s projekti, ki temeljijo na tehnologiji zajema in obdelave podatkov. Kot pojasnjuje Izak, so rešitev dokončali v začetku leta, konec septembra pa začeli prodajo. V mesecu dni so v Sloveniji in na Hrvaškem prodali tri pakete, ki jih sestavljajo brezpilotno letalo, fotoaparat in program 3Dsurvey.

Cena celotnega paketa dobrih osem tisoč evrov

Program 3Dsurvey stane 2.780 evrov, letno vzdrževanje pa 540 evrov. Paket, ki poleg programske opreme vključuje tudi dron in fotoaparat, pa znaša 8.350 evrov brez DDV. »V prihodnjem letu je cilj prodati 100 licenc, od tega vsaj 30 paketov. V letu 2018 pa napovedujemo 1,5 milijona evrov prihodkov,« načrte razkriva Izak.

Načrtujejo prodor v ZDA, iščejo tudi vlagatelja

Ciljne stranke Modrega planeta so geodetska podjetja z dvema ali več zaposlenimi. Trg v Sloveniji Izak ocenjuje na 170 potencialnih kupcev, v Evropski uniji na 40 tisoč. Prihodnje leto načrtujejo prodor v ZDA. Sogovornik sicer priznava, da imajo konkurenco. »Doslej smo našteli štiri tekmece, a naša prednost je program 3Dsurvey, ki je ciljno namenjen geodetom in izpolnjuje visoke zahteve po natančnosti,« dodaja.

Prodajna strategija temelji na sodelovanju z distribucijskimi podjetji, ki prodajajo geodetsko opremo in instrumente. Na Hrvaškem tovrstnega partnerja že imajo. Trenutno sicer iščejo vlagatelja. Za vstop na avstrijski, nemški in italijanski trg bi potrebovali okoli 200 tisoč evrov.

Zmaga na konferenci Coinvest

Ekipa je zmagala tudi na investicijski konferenci Coinvest, ki je pred tedni potekala v Novi Gorici. »Zmaga na Coinvestu nam prinaša prepoznavnost in potrdilo, da smo že tri leta na pravi poti. Daje nam tudi zagon za nadaljnje delo. Dobili smo nekaj kontaktov vlagateljev, ki so zainteresirani za investicijo. Prepoznavnost pa nas vodi do novih potencialnih vlagateljev,« še pravi Izak.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...