So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Znanih je 20 startupov, ki bodo dobili posojila Podjetniškega sklada

Čas branja: 2 min
19.11.2014  17:32
Razpis SK50 je namenjen mladim, inovativnim in globalno usmerjenim startupom
Znanih je 20 startupov, ki bodo dobili posojila Podjetniškega sklada

Na Slovenskem podjetniškem skladu so objavili imena 20 mladih podjetij, ki bodo iz razpisa SK50 prejela konvertibilna posojila v višini 50 tisoč evrov. Razpis, ki so ga pripravili v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Iniciativo Start:up Slovenija, je namenjen inovativnim, globalno usmerjenim startupom.

Posojila bodo prejeli:

 • ADORA-MED d.o.o.: podjetje razvija in trži rešitev, ki kirurgom med operacijo omogoča brezdotično prezentacijo pacientovih podatkov, brez da zdravnik zapusti sterilno okolje operacijske sobe.

 • Allbatron d.o.o.: podjetje razvija informacijski študentski sistem LYRA in digitalno študentsko denarnico, namenjena plačevanju vseh študijskih obveznosti.

 • BG BOATGUARD d.o.o.: podjetje razvija energetsko izjemno varčno napravo za nadzor plovil na daljavo, ki lastnikom plovil omogoča udobje in nadzor nad stanjem njihovega plovila prek mobilne naprave in aplikacije v času, ko niso prisotni na plovilu.

 • Borza terjatev d.o.o.: podjetje razvija specializirano spletno platformo za trgovanje z B2B terjatvami.

 • CEATM d.o.o.: podjetje razvija in v prvi fazi za potrebe kitajskega trga trži sistem za enostavno organizacijo vrhunskih potovalnih dogodivščin.

 • DOO d.o.o.: podjetje znanega slovenskega start-up podjetnika Matevža Petka, ki razvija aplikacijo za mobilni avtoštop

 • eAVIO d.o.o.: podjetje razvija eAVIO desk aplikacijo za letalsko industrijo, ki omogoča varno izvajanje procesov brez papirnatih dokumentov.

 • EFORMA d.o.o.: podjetje razvija spletno platformo Moj mojster za organizacijo gradbenih projektov in predstavljanje ter verodostojno preverjanje ponudnikov gradbenih del.

 • GETAPRO d.o.o.: podjetje razvija aplikacijo za naročanje in organizacijo v fitnes industriji, ki jo bodo za začetek ponudili fitnes inštruktorjem in trenerjem

 • Internacionalni šport d.o.o.: podjetje razvija športno socialno omrežje z največjo bazo svetovnih ponudnikov športa in rekreacije. Ponudnikom športa in rekreacije pomaga do novih strank ter avtomatizira do 40 % ročnih administrativnih opravil.

 • Lushna d.o.o.: podjetje se ukvarja z razvojem ekoturističnih destinacij ter zagotavlja celovito podporo ponudnikom glamuroznih, sonaravnih turističnih destinacij z visoko dodano vrednostjo.

 • NERVteh d.o.o.: podjetje razvija simulatorje različnih tipov vozil za trening varne vožnje in preizkušanje avtomobilov oz. avtomobilske opreme v različnih razmerah vožnje.

 • NIZKOCENOVCI d.o.o.: podjetje razvija iskalnik za ugodne letalske lete, ki omogoča bolj fleksibilno in uporabniku prijazno iskanje letov nizkocenovnih ponudnikov.

 • NP3 d.o.o.: podjetje se ukvarja z razvojem nove generacije polimerov, ki bi jih uporabili v klasičnem brizganju in pri 3D tiskanju.

 • Pricejet d.o.o.: podjetje razvija aplikacijo za nastavljanje dinamičnih cen in oglaševanja, prilagojenega stanju ponudbe in povpraševanja po določenih storitvah.

 • Prospeh d.o.o.: podjetje razvija mobilno aplikacijo, prek katere kupci dostopajo do informacij o izvoru prehrambnih (mesnih in mlečnih) izdelkov.

 • Safe Cover d.o.o.: podjetje razvija in trži higieničen plastičen nastavek, ki ga uporabnik namesti na odprto pločevinko.

 • SETRAN PLUS d.o.o.: podjetje je razvilo pasivno notranjo klimatsko napravo airtower, ki zniža stroške porabe električne energije za 95 % in porabi le 2 vata električne energije za delovanje.

 • SMARTPA d.o.o.: podjetje razvija in trži aplikacijo, t.i. google za poslovne kontakte, za hitro in učinkovito iskanje potencialnih strank in poslovnih partnerjev.

 • SOLAIR d.o.o.: podjetje razvija sončni zračni kolektor z vgrajenim fotovoltaičnim modulom, ki deluje v sončnem vremenu, namenjen pa je ogrevanju, prezračevanju ali sušenju vlažnih bivalnih in delovnih prostorov.

Podjetja so že včeraj, v okviru vsebinske podpore podjetniškega pospeševalnika Start:up Geek House, pričela s trimesečnim intenzivnim mentorsko izobraževalnim programom (bootcamp), kjer bodo pridobila vsa temeljna znanja o gradnji start-up podjetja po najsodobnejših "vitkih in agilnih" metodologijah, so sporočili s Podjetniškega sklada.

Kot so še sporočili, gre za uveljavljen način podpore startupov v zgodnjih fazah razvoja, ko je realno vrednotenje podjetja težko zagotoviti.

"Program je primerljiv s programom najboljših svetovnih pospeševalnikov, saj mlada podjetja v njem poleg znanja pridobijo tudi mrežo poznanstev in drugo vsebinsko mehko pomoč, ki zmanjšuje tveganje propada podjetja," so prepričani v skladu.

Razpis bodo ponovili v začetku 2015

V SPS bodo razpisa SK50 in SK200 (ta je namenjen podjetjem v kasnejši fazi razvoja podjetja in še ni zaključen) ponovili predvidoma takoj v začetku naslednjega leta. Kot so zapisali, je pričakovati nekaj sprememb, s katerimi bodo startup podjetjem zagotovili še bolj sistematično in celostno podporo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...