So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenska inovacija: Vetrno elektrarno imate lahko kar na balkonu

Čas branja: 1 min
19.11.2014  09:00
Panel savonius mikro vetrnih elektrarn (PSMVE) iz vetra proizvaja elektriko. Napravo lahko namestimo kar na stebričke balkonske ograje domače hiše, med stebričke ograje, na del protihrupne zaščite ob prometnicah ali kjerkoli drugje, kjer imamo na voljo dovolj vetra, razlaga inovator Marjan Bezjak.
Slovenska inovacija: Vetrno elektrarno imate lahko kar na balkonu

PSMVE so zaključene enote s polnilnim regulatorjem, ki omogoča enostaven priklop na shranjevalnike električne energije - akumulatorje ali na druge električne porabnike. »Rešitev nam s proizvodnjo električne energije zmanjša obremenjenost objekta zaradi moči sunkov vetra, saj panel odvzame vetru del moči in jo pretvori v električno energijo,« še eno izmed prednosti navaja Bezjak, ki je po izobrazbi inženir elektrotehnike, prototip pa je izdelal kar v domači garaži.

marjan-bezjak-vetrna-elektrarna.1416173798.jpg.n.960px.jpg
»Čez pol leta načrtujem prodajo panela za mikro vetrne elektrarne, za zagon prizvodnje in prodor na svetovni trg pa iščem vlagatelja,« pravi inovator Marjan Bezjak.

Primerjava s fotovoltaiko

Po njegovih ocenah bi se naložba za gospodinjstvo pri povprečno močnem vetru povrnila v petih letih. »Se pa je pred nakupom potrebno vprašati, kakšen potencial vetra imamo na mikrolokaciji, kjer želimo postaviti panele,« pojasnjuje. Investicija je po njegovih besedah podobna kot pri fotovoltaiki, nekaj več kot en evro na 1 W inštalirane moči. »Pri 5kW elektrarni je strošek nekaj višji od pet tisoč evrov,« še dodaja ob tem.

Glavna razlika panelov savonious v primerjavi s fotovoltaiko je očitna, veter piha tudi ponoči. »Potrebna je le dovolj velika hitrost vetra. Ob hitrosti vetra deset metrov na sekundo lahko dobimo skoraj 100 W na kvadratni meter,« še dodaja Bezjak.

Za dokončanje prototipa potrebuje 20 tisoč evrov

Ta hip še razvija prototip naprave, hkrati pa upa, da bo panel začel prodajati čez pol leta. Ocenjuje, da za dokončanje prototipa potrebuje 20 tisoč evrov, približno 200 tisoč evrov pa za zagon proizvodnje. Za prodor na svetovni trg Marjan Bezjak išče vlagatelja.

Stroške razvoja Bezjak težko ocenjuje, pravi pa da se vrednost vloženih ur giblje okoli deset tisoč evrov. Inovator seveda cilja na globalni trg, med drugim tudi zato, ker v Sloveniji nimamo veliko področij z vetrom konstantnih hitrosti. Glede konkurence pravi, da določene rešitve sicer obstajajo, vendar panelne oblike z vključeno elektroniko še ni zasledil.

Prototip zanimiv za ameriške vlagatelje

Prejšnji teden je na forumu inovacij, na katerem je predstavljal svoj panel, kar nekaj obiskovalcev izrazilo željo po nakupu. »Tudi z morebitnimi partnerji sem se pogovarjal, zamisel pa sem že predstavil ameriškim vlagateljem. Dva sta pokazala zanimanje za nadaljevanje pogovorov,« pojasnjuje.

Rešitev bi lahko izdelovali v Sloveniji, Bezjak pa je proizvodno ceno za panel dimenzij meter krat 0,7 metra ocenil na sto evrov. V prihodnosti bi inovator rad pospešil oglaševalske in prodajne dejavnosti. Med možnostmi omenja spletno prodajo in predstavitev na sejmih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...