So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Neopazna revolucija: Podjetništvo je postalo dostopno vsem

Čas branja: 2 min
14.11.2014  12:22
Iskreno verjamem, da je velik del mladih danes v Evropi priviligirana generacija.
Neopazna revolucija: Podjetništvo je postalo dostopno vsem

Preberite tudi komentar izvršnega direktorja Datalab Andreja Mertlja Je spodbujanje start-upov rešitev slovenskega gospodarstva ali samo prazen-up?

Drži, da je svet globalno v krizi, da je brezposelnost med mladimi velika in da je osamosvojitev želja, ki jo nikakor ni lahko uresničiti.

Drži pa tudi dejstvo, da je razviti svet po vseh ekonomskih pokazateljih v velikem blagostanju. Še ne sto let nazaj je veljalo, da je oseba, ki je imela le en par hlač, suknjič in škornje brez lukenj, veljala za premožno. Danes se nihče več ne pojavi v javnosti dva dni zapored oblečen v enaka oblačila.

Svet, v katerem odrašča generacija današnjih mladcev, je popolnoma drugačen od sveta, v katerem so odraščali njihovi starši. Njihovi vzorci in prepričanja, ne držijo več. Starši, šolstvo, družbene institucije in mediji ne vzgajajo samostojno mislečih ljudi za današnji čas.

Starejše generacije si vede ali nevede jemljejo celo pravico, da si zamišljajo prihodnost za današnje mlade. "Kar je veljalo zame, bo dobro tudi zate. Imaš dobro izhodišče, vse sem ti pripravil, pelji po isti poti naprej", je običajen napotek. Napačen!

goljar-matija5-br.1410594581.jpg.n.960px.jpg
Mladi, s katerimi se srečujem v Ustvarjalniku, se z gospodarsko krizo ne obremenjujejo. Zrejo v prihodnost, ustanavljajo nova podjetja in uresničujejo svoje ideje.

Večina dodane vrednosti, ki se danes oblikuje v svetu, je neotipljiva, skriva se v naših možganih. Prvič, odkar obstaja civilizacija, v svetovnem merilu več denarja namenimo za naše zadovoljstvo, kot za potešitev naših osnovnih potreb. Danes nas ne zanima le tisto, kar je funkcionalno, temveč tisto, s čemer izražamo svojo individualnost, karakter in prepričanje. V dobrem ali slabem, to je naša nova realnost.

Mladi, ki živijo v tem svetu so to dojeli. Sami si ustvarjajo delo in zaposlitev. Tudi, če so v začasnih zaposlitvah, so se v njih znašli in jih uporabijo kot odskočno desko za naprej. Dojeli so nove priložnosti, potrebujejo le spodbudo, podporo, kadar jim je najtežje, in malček usmeritve, pa lahko daleč sežejo.

Mladi, s katerimi se srečujem v Ustvarjalniku, se z gospodarsko krizo ne obremenjujejo. Zrejo v prihodnost, ustanavljajo nova podjetja in uresničujejo svoje ideje. Ideje, o katerih starejše generacije niso niti sanjale.

V zadnjem desetletju se je začela tiha revolucija, ki je ni nihče zares razumel -- razen tistih mladih, ki so jo soustvarjali.

Morda pa le ni nič narobe z mladimi, ki preživijo mnogo časa na internetu in pametnih telefonih, kjer tkejo odnose po virtualnih socialnih omrežjih. Točno ta orodja jim prinašajo neizmerno količino informacij ter napotkov.

V tem novem svetu vidijo svojo priložnost. S pravim znanjem, dobro idejo in z mnogo manjšim denarnim vložkom kot kadarkoli doslej, se da ustvariti delo in eksistenco, ki ne pomeni zgolj finančne neodvisnosti ampak predvsem -- osrečuje in daje živlenju smisel.

Vloga učiteljev, mentorjev in vzornikov je danes bolj pomembna, kot kadarkoli prej. Priložnosti, ki jih ima ta generacija, lahko posameznike vodijo do izjemnega vpliva. Slovenska srednješolka, ki danes sedi pri pouku, ima vse možnosti, da ustanovi bodisi globalno filantropsko organizacijo ki rešuje življenja milijonov, bodisi bajno obogati na špekulativnih finančnih trgih. Od nas je odvisno, katero pot bo izbrala.

Matija Goljar je vodja Ustvarjalnika, pospeševalnika mladinskega podjetništva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...