So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Forum inovacij: od domačih elektrarn do lesenih 'poganjalčkov'

Čas branja: 3 min
13.11.2014  12:44
Preverili smo na utrip na Slovenskem forumu inovacij, ki ga že devetič pripravlja javna agencija Spirit.
Forum inovacij: od domačih elektrarn do lesenih 'poganjalčkov'

Skupaj se predstavlja 47 inovacij, ki jih je od 144 prijavljenih za predstavitev na forum izbrala posebna komisija. Izdelke in storitve si lahko ogledate še danes.

In zmagovalec je ...

Prvi dan so podelili tudi nagrade za najboljše inovacije. Prvo priznanje je prejela družba Anigmoteh za inovativno brezdotično večfunkcijsko kontrolno enoto z možnostjo zaznavanja različnih gest. Naprava omogoča upravljanje domačih naprav z različnimi gestami in rešuje konflikt med estetiko in naraščajočo kompleksnostjo t. i. inteligentnih hiš.

Drugo priznanje je šlo v roke ljubljanske fakultete za strojništvo za disipativne granulirane materiale za dušenje vibracij in hupa. Nove dušilne elemente je mogoče uporabiti v železniškem prometu, težkih strojih in drugih napravah, kjer delovanje motijo vibracije ali hrup.

Tretje priznanje pa je šlo družbi Helios za novo polimerno vezivo za vodni avtoreparaturni sistem, ki med drugim omogoča regulacijo viskoznosti in drugih tokovnih lastnosti premazov ter znižuje količine škodljivi hlapov ob nanašanju.

Kaj so predstavili slovenski inovatorji

Poleg štirih inovacij, ki jih spodaj podrobno predstavljamo, smo med drugim lahko videli tudi sistem za varčevanje z vodo, energetsko učinkovito plovilo prihodnosti s podvodnimi krili, MESIjev HealthStation, žični uničevalec plevela, rastlinsko čistilno napravo za individualne hiše, robotiziran avtomat za sladoled, 3D tiskalnik in električno kolo VOZ.

Marjan-Bezjak-mirko-veterne-elektrarne.1415878975.JPG.n.960px.jpg
Marjan Bezjak se je predstavil s panelom Savonius mikro vetrnih elektrarn (na sliki skupaj s Kristijanom Juričem)

Marjan Bezjak se je predstavil s panelom Savonius mikro vetrnih elektrarn (PSMVE). Kot razlaga, gre za napravo, ki se namesti na obstoječe stebričke balkonske ograje objekta, med stebričke ograje, na protihrupno zaščitno ob prometnicah ali kjer koli drugje, kjer je na razpolago dovolj vetra. »PSMVE s proizvodnjo električne energije zmanjša obremenjenost objekta zaradi moči sunkov vetra, saj panel odvzame vetru del moči in jo pretvori v električno energijo,« kot še eno izmed uporabnih vrednosti inovacije izpostavlja Bezjak. Za zdaj je ekipa uspešno razvila delujoč prototip, na trg pa bi po pričakovanjih lahko vstopili v pol leta. Sicer iščejo tudi investitorja, za začetek proizvodnje in širitev bi potrebovali okoli 200 tisoč evrov. Cena: za velikost izdelka, ki so ga predstavili na forumu (1 meter × 0,7 metra), je okvirna cena med 50 in 100 evri. Investicija za povprečno gospodinjstvo bi se po besedah Bezjak povrnila v dveh, treh letih.

poganjalcek-jaka-benedik.1415878523.JPG.n.960px.jpg
Jaka Benedik je razvil inovativen leseni poganjalček

»Leseni otroški poganjalček SPRINGO je cenovno dostopen, lahek vzmetni poganjalček, ki lesa ne uporablja v estetske namene, ampak se v njem skriva predvsem konstrukcijski namen,« pa medtem razlaga inovator Jaka Benedik. Pravi, da je okvir iz vezane ravno pravšnje debeline, ki omogoča pravo razmerje med trdnostjo in prožnostjo in s tem omogoča optimalno blažitev otrokovega gibanja na poganjalčku. Prototip, ki ga je Benedik predstavil, je izdelan iz ene same posteljne letve, ki stane okoli 50 centov. Po njegovih besedah je inovacija za 30 odstotkov cenejša od že obstoječih lesenih okvirjev. Poganjalček je sicer primeren za otroke med drugim in četrtim letom.

vika-krajnc-travel-starter.1415878748.JPG.s.960px.jpg
TravelStarter povezuje popotnike in turistične ponudnike, pojasnjuje članica ekipe Vika Kranjc

TravelStarter povezuje popotnike in turistične ponudnike. Prvim omogoča, da svojo destinacijo doživijo na pristen in edinstven način, ponudnikom pa daje možnost financiranja projektov s pomočjo turistov s celega sveta. Gre sicer za spletno platformo, ki deluje na podlagi množičnega financiranja in geooznačevanja. Posameznik ali podjetje na strani objavi projekt, za katerega potrebuje finančno podporo, ter v zameno ponudi privlačne turistične storitve. Za zdaj je ekipa, ki jo vodita Blaž Jemc in Anuška Cerovšek Beltram, k sodelovanju že pritegnila tri turistične ponudnike v Sloveniji, zanimanje pa so izrazili še Hrvatje, Francozi in Britanci. Ciljajo predvsem na manjše ponudnike, kot so hostli, turistične kmetije in manjši hoteli. Oglaševanje platforme bo po besedah Vike Kranjc (na sliki) temeljila na socialnih omrežjih in specializiranih blogih.

meza-taxi-controller.1415878857.JPG.n.960px.jpg
Matej Meža je skupaj s sodelavci razvil formacijski sistem za avtomatsko razpošiljanje vozil

Taxi Controller je informacijski sistem za avtomatsko razpošiljanje vozil. »Obdelane rezervacije posreduje voznikom v skupini avtomatsko na najbolj optimalen način,« razlaga Matej Meža, eden izmed članov ekipe. Po njegovih besedah sistem zagotavlja tudi tehnologijo za podporo vseh pomembnih poslovnih procesov taksi podjetja in s tem združuje vse funkcije, potrebne za uspešno delovanje sodobne taksi službe. Doslej so sistem že vpeljali dve taksi službi v Sloveniji, prav v naslednjih dneh pa bodo rešitev namestili tudi v podjetju v Bosni in Hercegovini. Ekipa se medtem pospešeno pripravlja na internacionalizacijo, oko so vrgli tudi na Bližnji vzhod.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...