So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Katere so najboljše slovenske inovacije

Čas branja: 2 min
12.11.2014  13:06
Prvo priznanje je prejela družba Anigmoteh za inovativno brezdotično večfunkcijsko kontrolno enoto z možnostjo zaznavanja različnih gest.
Katere so najboljše slovenske inovacije

Agencija Spirit je na Slovenskem forumu inovacij, ki se je začel danes v Ljubljani, podelila priznanja najboljšim inovacijam. Nagrado za najboljšo inovacijo so dobili podjetje Anigmoteh, ljubljanska fakulteta za strojništvo ter družba Helios, podelili pa so tudi pet posebnih priznanj.

forum-inovacij.1415794229.jpg.n.960px.jpg

Kdo so zmagovalci

Prvo priznanje je prejela družba Anigmoteh za inovativno brezdotično večfunkcijsko kontrolno enoto z možnostjo zaznavanja različnih gest. Naprava omogoča upravljanje domačih naprav z različnimi gestami in rešuje konflikt med estetiko in naraščajočo kompleksnostjo t. i. inteligentnih hiš.

Drugo priznanje je šlo v roke ljubljanske fakultete za strojništvo za disipativne granulirane materiale za dušenje vibracij in hupa. Nove dušilne elemente je mogoče uporabiti v železniškem prometu, težkih strojih in drugih napravah, kjer delovanje motijo vibracije ali hrup.

Tretje priznanje pa je šlo družbi Helios za novo polimerno vezivo za vodni avtoreparaturni sistem, ki med drugim omogoča regulacijo viskoznosti in drugih tokovnih lastnosti premazov ter znižuje količine škodljivi hlapov ob nanašanju.

Poleg treh inovacij z najvišjim številom točk je posebna priznanja prejelo še pet inovacij.

Za najboljšo inovacijo raziskovalne institucije sta priznanje prejeli ljubljanska biotehniška fakulteta in družba Silvaprodukt. Razvili sta superhidrofoben pripravek, ki lesu običajne smreke ali bukve bistveno izboljša odpornost in tako ustvari material, ki se lahko uporablja za izdelke z najvišjo dodano vrednostjo.

Priznanje za najbolj inovativni poslovni model je šlo v roke podjetja Domel za puhalo za visokotemperaturne gorivne celice SOFC Blower, ki tehta trikrat manj kot konvencionalne rešitve, učinkovitost pretoka pa je bistveno boljše. Kupci prihajajo s področja zobozdravstva, laserske medicine in tehnologije gorivnih celic, so pojasnili v Domelu.

Priznanje za odličnost v uporabnosti ustvarjalnih industrij je osvojilo podjetje Quadrofoil za energetsko učinkovito plovilo s podvodnimi krili. Plovilo ne povzroča valov in omogoča stabilno vožnjo tudi v razburkanem morju.

Priznanje za najboljšo storitveno inovacijo je prejela družba Epilog za rešitev Atlas Pickbyglass, ki s pomočjo pametnih očala Google Glass v skladiščih omogoča prostoročno delo. Na ta način bo delo v skladišču za približno 25 odstotkov hitrejše, so pojasnili v podjetju.

Priznanje za najboljšo inovacijo start-up podjetja pa je prejelo podjetje Setran Plus z inovativno pasivno klimatsko napravo, ki lahko prihrani do 90 odstotkov električne energije.

Še imate priložnost, da si pogledati slovenske inovacije

Na forumu, ki ga javna agencija Spirit Slovenija letos pripravlja devetič, potekal pa bo še v četrtek, se predstavlja 47 inovacij, ki jih je od 144 prijavljenih za predstavitev na forumu izbrala posebna komisija. Obiskovalcem je na voljo tudi brezplačen konferenčni program, v sklopu katerega se bo odvilo več kot 20 predavanj in predstavitev z aktualnimi vsebinami s področja podjetništva, inovativnosti, mednarodnega poslovanja in različnih razvojnih tem.

Podelili bodo tudi plakete častnega člana združenja ASI, ki so namenjene uspešnim in prepoznavnim inovatorjem. Plakete bodo prejeli Lenka Puh, Peter Slatnar, Jože Lorbek in Zmagoslav Petrič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...