So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako na daljavo voditi ekipo

Čas branja: 3 min
11.11.2014  13:52
Prihod Marisse Mayer na čelo podjetja Yahoo je bil deležen številnih kritik, oglasil se je celo milijarder Richard Branson.
Kako na daljavo voditi ekipo

Razlog za razburjenje je bila napovedana opustitev dela na daljavo za zaposlene v podjetju, saj so se v Yahooju spopadali s težavo prevelikega števila zaposlenih, ki svojega dela niso več opravljali resno, Mayerjeva pa je menila, da jih bo lahko bolje nadzirala v pisarni. Številni se niso strinjali, da je odpravljanje možnosti dela od doma pameten ukrep, saj so s tem imeli več pozitivnih kot negativnih izkušenj. Razburjenje ob napovedi omenjenega ukrepa je jasen kazalnik sprememb na trgu dela. Brez sposobnih in nadarjenih posameznikov ni uspešnih podjetij, zato se delodajalci prilagajajo svojim zaposlenim - in ne le nasprotno.

delo-na-daljavo-01-xx.1415301103.jpg.o.600px.jpg

K temu dodatno pripomore to, da je vse več posameznikov tako imenovanih svobodnjakov, ki dela ne opravljajo le za eno, ampak za več podjetij. V ZDA je tako polno ali delno zaposlena okoli tretjina celotne delovne sile. Na slovenskem trgu je delež samozaposlenih 13-odstoten, približno tri odstotne točke več kot leta 2008.

Delo na daljavo prinaša določene izzive, zlasti z vidika tistih, ki vodijo podjetja ali projekte in morajo koordinirati posameznike, ki večino časa niso skupaj na enem mestu. Pričakovano je danes na trgu na voljo veliko storitev, ki vam pri tem lahko pomagajo. Pri sodelovanju in vodenju ekipe na daljavo sta najpomembnejša dejavnika komunikacija in osredotočenost na napredek pri delu. Prav zato je večina produktov namenjena ravno tema dvema področjema.

Basecamp

Basecamp je v tem trenutku eno izmed najbolj priljubljenih orodij za vodenje projektov. Drugače od preostalih, ki ponujajo širok nabor funkcionalnosti in nepregleden uporabniški vmesnik, za uporabo Basecampa ne boste potrebovali navodil in tako ne boste izgubljali časa za učenje dela z novim orodjem. Razvijalci so se zavedali pomena preprostosti in zato ponudili strogo določen nabor možnosti, ki je na voljo.

Spletna in mobilna aplikacija omogočata razdelitev projekta na pomembne delovne sklope in razporeditev dela med vse sodelujoče. Orodje je priročno tudi zaradi možnosti sprotnega spremljanja napredka in možnosti medsebojne komunikacije s člani ekipe, ki se nanaša na natančno določeno delovno nalogo. S tem je na voljo boljša alternativa komunikacije, kot je e-pošta, saj lahko za vsako opravilo preverjate zgodovino pogovorov. Omogočeno je tudi medsebojno deljenje datotek. Tako so vsi dokumenti in druge pomembne datoteke shranjene na enem mestu in dostopne prek vsake pametne naprave.

Weekdone

Če se kljub delu na daljavo ne morete odpovedati pregledovanju poročil o opravljenem delu, je Weekdone primerna rešitev. Tako kot pri Basecampu je tudi Weekdone na voljo prek klasičnega spleta in, še pomembneje, kot mobilna aplikacija za pametne naprave. Vsak član ekipe enkrat na teden prejme poziv, da v prej določeni obrazec navede opravljeno delo v prejšnjem tednu, načrtovane aktivnosti za vnaprej in glavne izzive, s katerimi se spopada v danem trenutku. Pri tem je poudarek na morebitnih težavah, ki jih imajo posamezni člani ekipe, in pravočasnem obveščanju o teh vodji projektov.

Izpolnjeno poročilo se nato posreduje projektnemu menedžerju, s čimer se omogoča hiter in preprost pregled dogajanja pri celotni ekipi. Aplikacija nadomesti nadležne pogovore ali e-pošto z namenom ugotavljanja, kako daleč je posameznik z nalogo. S tem se privarčuje čas, ki se lahko produktivneje uporabi za delo. Weekdone je primeren tako za manjša start-up podjetja kot tudi večje organizacije.

Atlassian Jira

Vsem tehnološkim navdušencem, ki stavite na raznolikost funkcionalnosti in vam zapleteni sistemi niso tuji, pa je edina izbira Jira podjetja Altassian. Med vsemi predstavljenimi orodji je Jira najbolj obsežno in kompleksno orodje, ki hkrati ponuja največ funkcionalnosti. Med te sodi na primer vodenje tako imenovanih sprintov oziroma časovnih odsekov, ko se vsi člani ekipe osredotočajo na razvoj določenega dela produkta in ga poskušajo opraviti v čim krajšem času. Tako kot Basecamp in Weekdone tudi Jira omogoča natančen vpogled v potek razvoja del pri posameznem članu ekipe in morebitna poročanja o težavah. Uporaba je priporočljiva predvsem za tehnološka podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem programskih rešitev, saj Jira ponuja integracijo s številnimi podpornimi orodji, kot sta Stash in Bitbucket.

Drugače od prej opisanih alternativ je Jira stroškovno največji zalogaj. Za izkoristek polnega potenciala je priporočljiva uporaba cenovno dražjih, a funkcionalno obsežnejših paketov. Ni pa priporočljiva za manjše ekipe, saj so za to povsem zadovoljiva preprostejša orodja.

Tehnološke rešitve niso dovolj za uspeh

Kljub vsem predstavljenim tehnološkim rešitvam je smiselno, da so merila izbire posameznikov za sodelovanje pri projektu, ki se izvaja na daljavo, strožji. Samo sposobni posamezniki, ki v projektu vidijo smisel, in ne zgolj plačila, se v takšnem delovnem okolju dobro obnesejo, opozarjajo kadrovniki. Delo na daljavo je učinkovitejše med člani, ki se med sabo že dobro poznajo in že imajo skupen jezik o projektu, pri katerem sodelujejo. Tako je nesporazumov zaradi nejasne komunikacije manj in delo članov produktivnejše.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...