So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Svoje zdravstvene podatke lahko hranite v elektronski obliki

Čas branja: 2 min
10.11.2014  13:06
To omogoča spletno orodje Gospodar zdravja, ki ga lahko uporabljate že za pet evrov na mesec
Svoje zdravstvene podatke lahko hranite v elektronski obliki

Računalničarja Davorin Gec in Klemen Šavli ter farmacevtka Lidija Gerzej so razvili spletno orodje Gospodar zdravja, s katerim si posameznik v elektronski obliki vodi osebni zdravstveni karton. V tem najdemo evidenco obravnav pri osebnem zdravniku in specialistih, dnevnike meritev in jemanja zdravil ter druge dogodke, ki vplivajo na zdravje posameznika, na primer vbod klopa.

Dostop do podatkov, ki so zavarovani v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov, lahko omogoči tudi zdravniku. Hkrati lahko z njim komunicira elektronsko, in sicer v okviru modula ePosvet. Za to rešitev so že pridobili 21 osebnih zdravnikov v 18 zdravstvenih domovih, mrežo pa širijo.

gospodar-zdravja02-be.1415562956.jpg.o.600px.jpg
Veliko ljudi si hrani zdravstvene podatke v papirni obliki, a zdravniki nimajo časa pregledovati kupa dokumentacije. Če so podatki v elektronski obliki, lahko zdravnik hitro najde želene informacije, pravijo Lidija Gerzej, Davorin Gec in Klemen Šavli, ki so razvili Gospodarja zdravja. Foto: Aleš Beno

Ugodna cena

Od septembra za uporabo navdušujejo tudi posameznike. Za mesečno uporabo jim zaračunajo pet evrov članarine, letnim naročnikom pa ponujajo popust. Gospodarja zdravja bodo predstavljali tudi na sejmu Narava-zdravje, jutri pa na predavanju v Ljubljani.

»Zdravje postane vrednota, ko ga izgubimo,« pravijo avtorji. Pričakujejo, da se bodo za Gospodarja zdravja odločali starši, ki bodo vodili osebne kartone svojih otrok in zase, pa tudi za starejše sorodnike.

Preprost vnos podatkov in arhiviranje

Pri trženju opažajo, da ljudje njihovo rešitev zamenjujejo z zdravstvenim kartonom, ki ga imajo pri osebnem zdravniku. A v njem so praviloma nepopolni podatki, saj ni izvidov, ki so jih dobili pri specialistih in samozdravljenju. »Naša rešitev je v Sloveniji novost in nimamo konkurence,« trdijo.

Poskrbeli so za čim bolj preprosto vpisovanje podatkov. »Izvid skenirate ali fotografirate s telefonom in shranite v osebni zdravstveni karton, ki ga lahko pregledujete s pametnim telefonom, tablico ali osebnim računalnikom,« pojasnjujejo.

Od ideje so priložnost videli tudi v širitvi na tuje trge. Gospodarja zdravja želijo že prihodnje leto razširiti v Avstrijo in nato na druge nemško govoreče trge, sčasoma pa še na druge razvite trge, kjer se ljudje bolj zavedajo pomena zdravja. »Že prihodnje leto računamo, da bomo s članarino dobili dovolj denarja za izboljšave, stroške delovanja in ekipe ter za vstop na nove trge,« napoveduje Davorin Gec.

Več časa za obravnavo, manj za ugotavljanje zdravstvene zgodovine

Ljudje prihajajo pogosto na pregled s pomanjkljivimi informacijami. Nekaterih stvari se ne spomnijo ali jih ob obisku pozabijo povedati. »Z urejenim zdravstvenim kartonom bi bil obisk pri zdravniku bolj učinkovit, saj bi se ta lahko več časa posvetil bolniku, ne da bi izgubljal čas za ugotavljanje prejšnjih diagnoz in predpisanih terapij in zdravil,« poudarja Klemen Šavli.

Pred nedavnim je bil pri zdravniku specialistu, a se ni mogel spomniti, na kaj je pred leti dobil hudo alergijsko reakcijo. Tega podatka ni našel pri osebni zdravnici, izbrskali so ga šele iz knjige urgentne ambulante zdravstvenega doma, v katerem so ga takrat sprejeli.

Zdravil marsikdo ne jemlje po navodilih

Po ocenah petina do polovica starejših zdravil ne uporablja po zdravnikovih navodilih. Če bi imeli urnik jemanja zdravil vedno pri roki, bi se redkeje zmotili ali na katero izmed zdravil pozabili. Evidenca zdravil, ki si jo vodi v osebnem zdravstvenem kartonu, je lahko pri tem v veliko pomoč, poudarjajo avtorji Gospodarja zdravja.

Izkušnje iz tujine kažejo, da ljudje, ki vodijo svoj osebni zdravstveni karton, resnično spremenijo svoje navade, tako da bolj zdravo živijo. So bolj telesno dejavni, pazijo na pravilno prehrano pa tudi bolj sledijo navodilom za pravilno jemanje zdravil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...