So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Narejeni prvi pravi koraki na poti do močne health-tech skupnosti v Sloveniji

Čas branja: 2 min
06.11.2014  10:07
S povezovanjem start-upov in ostalih pomembnih akterjev v slovenski health-tech skupnosti - vključno z zdravniki - si bodo slovenska podjetja lahko konkurenčna tudi na svetovni ravni.
Narejeni prvi pravi koraki na poti do močne health-tech skupnosti v Sloveniji

Prvo srečanje slovenske health-tech skupnosti, ki je včeraj potekalo v ljubljanskem Tehnološkem parku, je razkrilo veliko podjetniškega potenciala, ki se skriva v domačih start-upih in ostalih podjetniških iniciativah na področju zdravstva. Več kot 170 udeležencev je imelo med drugim priložnost prisluhniti že uveljavljenim mladim podjetjem iz panoge ter ostalim strokovnjakom.

IMG-3347-o.1415264638.jpg.s.960px.jpg

MESI s svojo medicinsko napravo rešuje življenja

Jakob Šušterič iz podjetja Mesi, v katerem razvijajo medicinske naprave za enostavnejše diagnosticiranje pogostih bolezni, je predstavil lastne izkušnje pri razvoju in prodaji naprave za odkrivanje periferne arterijske bolezni (PAB).

Kot je dejal, želijo z napravami poenostaviti diagnosticiranje pri splošnih zdravnikih. Napravo so začeli razvijati že v času študija ter skupaj z njo razvili nov algoritem za merjenje tlaka. Danes lahko PAB diagnosticirajo v vsega treh minutah, doslej pa so prodali že med 800 in 900 naprav.

Hkrati pa načrtujejo tudi nove naprave. Eno od teh bodo na trgu preizkusili prihodnje leto - šlo bo za tablico, ki bo združevala podatke zdravstvene zgodovine pacienta, podatke iz naprednih diagnostičnih metod in podatke iz pacientovega domačega okolja, na primer iz fitnes zapestnic in drugih pametnih zapestnih naprav.

Pred kratkim pa so se uvrstili tudi v finalni krog svetovnega tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE, katerega cilj je izdelati napravo za samodejno zaznavanje pogostih bolezni na domu.

IMG-3533-o.1415264655.jpg.s.960px.jpg

Cilj: Postati vidna skupnost v svetu

Šušterič dodaja, da ima v zdravstveni industriji pomembno vlogo tudi država, ki za raznorazne pripomočke porabi ogromne vsote denarja. »Ampak potrebno se je zavedati, da mora naprava, ki ste jo razvili, nujno delovati. Tudi naši začetni rezultati niso bili popolnoma tisto, kar smo želeli, a smo z veliko entuziazma nadaljevali in razvili napravo, ki smo jo lahko certificirali.«

»Bolj močni kot bomo individualno, bolj bomo močni kot skupnost,« pravi Šušterič, ki si ob tem želi, da bi bilo tovrstnih dogodkov še več. »Upam, da bomo v naslednjih letih postali vidna skupnost v Evropi in drugod po svetu,« je še dodal.

Konferenca Healthday je namenjena predstavitvi področja zdravstva in tehnologije, s katerim se v Sloveniji po oceni organizatorjev ukvarja presenetljivo veliko mladih podjetij in startupov.

Z dogodkom želijo slovenski startup in tehnološki skupnosti predstaviti področje kot atraktivno, omogočiti prenos znanja in povezovati različne vidike delovanja, s katerimi se razvojna podjetja na področju zdravstva soočajo. Gre za prvega v vrsti več dogodkov, ki jih načrtujejo organizatorji.

IMG-3218-o.1415264623.jpg.n.960px.jpg
Na dogodku je bilo govora tudi o varovanju osebnih podatkov, ki so v zdravstvu še posebej občutljivi. Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je poudarila, da se prihodnost zdravstva gotovo skriva v uporabi sodobnih informacijskih tehnologij. A treba je poskrbeti za ustrezno varovanje podatkov in preprečiti, da bi se zbrani podatki uporabljali za druge namene kot prvotno. Razvijalce je posvarila tudi pred pretiranim zanašanjem na ponudnike storitev v oblaku.

Cuzak: Želimo ustvarjati mednarodne zgodbe

»Za pripravo smo imeli sorazmerno malo časa. Želeli smo preveriti interes v ciljni javnosti med podjetij, ki se ukvarjajo z zdravstveno oziroma informacijsko tehnologijo in izkazalo se je, da je interesa zelo veliko. Hitro smo pridobili njihovo podporo, pa tudi podporo medijev. Želimo delati naprej in ustvarjati mednarodne zgodbe,« je dejal Gregor Cuzak iz organizacijske ekipe. Ob tem je Cuzak omenil tudi pomen tako imenovane zelene knjižice, v kateri so zbrana imena nekaterih igralcev v slovenski health-tech skupnosti. »Pričakujem, da bo ob naslednjem dogodku enkrat debelejša,« še napoveduje sogovornik.

Foto: Saša Kapetanovič

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...