So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Razvili rešitev za kvantitativno in hkrati donosno upravljanje premoženja

Čas branja: 3 min
04.11.2014  09:08
Ektimov model za razvoj trgovalnih strategij ne napoveduje cene delnic, temveč izbira tiste, ki bodo donosnejše od povprečja
Razvili rešitev za kvantitativno in hkrati donosno upravljanje premoženja

»Upravljavcem premoženja in analitikom ponujamo kvantitativni model in programsko rešitev za razvoj zanesljivih trgovalnih strategij, ki jim pomagata iz množice tisoč naložb izbrati sto takih, na katere naj se usmerijo, da bodo dosegli želeni donos,« razlaga Boris Cergol, direktor ljubljanskega podjetja Ektimo.

cergol-krasevec-okorn-2-ih.1414970074.jpg.o.600px.jpg
"Zgledujemo se po skladu Medallion Fund, ki je v lasti Renaissance Technologies. Naložbe tega sklada, ki jih je Forbes marca ocenil na 12 milijard dolarjev, kvantitativno upravlja 275 matematikov, (astro)fizikov in statistikov in svojim strankam že 25 let ustvarja v povprečju 50-odstotni letni donos." Boris Cergol, Ektimo (skrajno levo); ob njem sta sodelavca Robert Kraševec in Rok Okorn (z leve) Foto: Irena Herak

»Naročnik, ki je lahko družba za upravljanje (DZU) ali borznoposredniška hiša (BPH), nam pove, ali si je izbral varno strategijo, pri kateri stranke ne izgubljajo denarja, ali tvegano strategijo, ki je usmerjena v velik donos. Hkrati naročnik izbere še delnice, izvedene in druge finančne instrumente, s katerimi želi uresničiti izbrano strategijo,« pojasnjuje Cergol. Na podlagi podatkov, ki jih dobijo od naročnika, v Ektimu izberejo najprimernejše tehnične kazalnike, izpeljane iz podatkov o ceni in trgovalnih količinah v preteklosti, in upoštevajo tudi druge podatke iz bilanc podjetij, kot je količnik P/E. Nato postavijo statistični kvantitativni model, ki na podlagi izbranih kazalnikov in podatkov daje predvidevanja o tem, katere naložbe bodo najbolj donosne ali varne za stranko.

Izbor delnic, ki bodo donosnejše od povprečja

»Kot kaže praksa, naš model daje zanesljiveje napovedi, ki premagujejo primerjalni indeks, kot sta S & T 500 ali Russel 3000, pogosti izbiri upravljavcev,« trdi Cergol. Poudarja, da njihov model ne napoveduje cene delnic, temveč izbira tiste, ki bodo v prihodnje donosnejše od povprečja.

»Z razvojem trgovalnih strategij upravljavcem in analitikom pomagamo iz množice tisoč naložb izbrati sto takih, na katere naj se usmerijo,« s preprostimi besedami pove, kaj ponujajo. Naročniku postavijo trgovalno strategijo in kvantitativni model ter dodajo programsko platformo, na kateri ta model teče. Dobijo tudi modul za Excel, povezan z odprtokodnim statističnim okoljem R, v katerem se izvajajo izračuni, potrebni za delovanje tega modela. Poskrbijo za povezavo s terminalom Bloomberg, od koder model zajema podatke. Najprej postavijo model, potem pa ga vzdržujejo. »Zagotavljamo dobro uporabniško izkušnjo, saj lahko naše kvantitativne modele preprosto uporablja vsak, tudi če ni vajen programiranja,« trdi Cergol, ki se od leta 2008 intenzivno ukvarja s trgovalnimi strategijami.

V Ektimu so prvega kupca za razvoj trgovalnih strategij, temelječih na statističnem modeliranju, dobili že kmalu po vzpostavitvi modelov. Temu se posvečajo vsa štiri leta od ustanovitve podjetja. Nagovarjajo institucionalne vlagatelje, kot so DZU in BPH, v teh družbah pa ozko skupino upravljavcev premoženja in analitikov.

Pri nas novost, v tujini stalnica

Storitve razvoja trgovalnih strategij so v tujini, denimo v New Yorku ali Londonu, stalna praksa pri upravljanju premoženja. »Zlasti pri visokofrekvenčnem upravljanju premoženja, kjer se trgovalne pozicije menjavajo vsakih nekaj sekund, ne gre brez kvantitativne analitike,« razlaga Boris Cergol.

Ektimovo storitev v Sloveniji že uporabljata borznoposredniška hiša in družba za upravljanje skladov, dve pa jo še testirata. »Prodajo zavira to, da naročnika težko prepričamo, da bi dal prednost bolj kvantitativnemu pristopu pred svojim diskrecijskim upravljanjem,« pravi Cergol.

Cena njihovega modela kvantitativne statistike je odvisna od naročnikovih začetnih zahtev. Za razvoj kvantitativnega modela in programsko opremo, ki je potrebna za izvajanje modela, zaračunajo od 30 do 50 tisoč evrov, dodaja. S tem modelom se usmerjajo na portfelje, vredne najmanj več sto tisoč evrov.

Ne težijo k popolni avtomatizaciji modela trgovalnih strategij, temveč z modeliranjem postavijo v ospredje nekaj naložb, v katere se splača vlagati. Analitik pa se na podlagi predlaganih naložb sam dokončno odloči. Želijo si najti most med diskrecijskim in kvantitativnim trgovanjem, pojasnjuje sogovornik.

Pri trženju niso tako uspešni, kot bi radi bili, tudi zato, ker so v preteklosti nekatere kvantitativne metode imele težave, o katerih so na veliko pisali mediji. Pred 15 leti je v ZDA propadel hedge sklad LTCM, ki je bil kvantitativno upravljan, kar je vrglo slabo luč na celotno področje za prihodnjih deset let, pravi Cergol.

Širitev po regiji in na individualne vlagatelje

S kvantitativnimi trgovalnimi strategijami bi radi prodrli v tujino, najprej se bodo širili regijsko - v Italijo, Avstrijo in na Hrvaško. Še prej pa želijo v Sloveniji imeti skupino uporabnikov modela, saj jih potrebujejo kot referenco pri trženju v tujini. »V stiku smo že s hranilnico slovenskih zamejcev v Kanadi,« pojasnjuje sogovornik.

Izziv vidijo v taki prilagoditvi modelov, da bi koristili individualnemu vlagatelju, omejenemu na nekaj deset naložb ali manj, ki si jih lahko privošči. »Zdaj trgovalne strategije ponujamo institucionalnim vlagateljem, širimo pa se na individualne vlagatelje in zanje razvijamo mobilno aplikacijo z modelom za kvantitativne trgovalne strategije,« razkriva Cergol. Nekaj časa bodo še dajali podporo upravljavcem premoženja, v prihodnje pa bi se želeli še sami preizkusiti kot upravljavci premoženja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...