So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

Čas branja: 5 min
29.10.2014  09:27
V katero smer se premikajo gospodarske smernice in kje se odpirajo priložnosti?
Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

Več iz teme:  
IFR > Xlab > DHL > Amazon > eBay > Paypal > Apple >
Obveščaj me o novih člankih:  
IFR dodaj
Xlab dodaj
DHL dodaj
Amazon dodaj
eBay dodaj

Katere so tiste panoge, ki morda danes še niso v ospredju, v prihodnje pa bi lahko podjetnikom in vlagateljem prinesle milijarde? Katera slovenska podjetja so že zaznala tržne niše? To so vprašanja, na katera odgovarjamo ob pregledu osmih področij (pri izbiri smo si pomagali z Business Insiderjem), kamor se bo v prihodnosti stekal denar.

Robotika

drone-amazon2-xx.1414523748.jpg.o.600px.jpg

Industrija, logistika, avtomobilizem, medicina, nega, turizem in osebne storitve so samo nekatere izmed panog, kjer roboti prevzemajo vse pomembnejšo vlogo. Lani je bilo po podatkih mednarodnega robotskega združenja IFR prodanih več kot štiri milijone storitvenih robotov in skoraj 180 tisoč industrijskih robotskih sistemov, ta številka pa naj bi po njihovih pričakovanjih do leta 2017 v povprečju rasla za 12 odstotkov na leto. Po ocenah IFR in raziskovalne družbe MarketsandMarkets naj bi skupna vrednost industrijske in storitvene robotike do leta 2020 presegla 100 milijard dolarjev. Na svetu je trenutno okoli 1,5 milijona industrijskih robotov, v Sloveniji okoli 1.500, robote pa uspešno uporabljajo tudi v zdravstvu, kjer bo zaradi staranja prebivalstva v prihodnosti vse več priložnosti. Roboti so v kirurških sobah namreč bolj natančni, zdravstvenim delavcem pa pomagajo tudi pri rehabilitaciji bolnikov. Potencial tega trga izkoriščajo tudi v ljubljanskem Xlabu, kjer so z evropskimi partnerji izdelali robota za pomoč starejšim, del sredstev za projekt, ki je še v testni fazi, pa je primaknila tudi EU. Na področju robotike sicer ne moremo mimo dronov - letečih robotov, ki bodo poleg številnih vojaških operacij v prihodnosti verjetno prevzeli tudi večino paketnih dostav in poštnih storitev na bolj odročnih območjih. Pilotni projekt dostave pošte in paketov na nemški otok Juist je septembra začel DHL, dostavo paketov z droni pa testirajo tudi pri Amazonu.

Mobilna tehnologija

iphone6xx.1414523789.jpg.c.600px.jpg

Poudarek mobilnih tehnologij se seli od strojne opreme k storitvam in aplikacijam. Veliko priložnosti ponuja področje mobilnega nakupovanja, zato veliki spletni trgovci, kot sta Amazon in eBay, pospešeno razvijajo aplikacije za mobilne naprave, prek katerih lahko nakupujemo kjerkoli in kadarkoli. Podobno je s plačili, mobilniki namreč počasi nadomeščajo gotovino in plačilne kartice, ko vse več ljudi nakupuje prek sistemov, kot sta PayPal in Apple Pay. Investicijska banka na področju mobilnih aplikacij in iger Digi-Capital ugotavlja, da bodo leta 2017 prihodki od mobilnih aplikacij dosegli 70 milijard dolarjev. Medtem ko so uporabniki mobilnega interneta še lani 20 odstotkov časa porabili za brskanje po spletu, 80 pa za uporabo aplikacij, podatki Yahoojeve analitske veje Flurry kažejo, da je letos to razmerje že 14 proti 86 odstotkov. Da je mogoče z aplikacijami zaslužiti, dokazujejo tudi uspešne slovenske družbe, kot so 3fs, DLabs in verjetno najbolj znana Outfit 7. Ta je v začetku tega meseca z zabavno aplikacijo Govoreči prijatelji (Talking Friends) presegla dve milijardi prenosov.

Internet stvari

avtomatizacija-doma-ss.1414523790.png.s.600px.png

Prihodnje leto bo z internetom povezanih 25 milijard naprav, pet let pozneje dvakrat več, napoveduje ameriški tehnološki velikan Cisco. Industrija interneta stvari bo v prihodnjem desetletju vredna 14,4 bilijona dolarjev, kar je približen letni bruto domači proizvod ZDA. Leta 2020 naj bi na razvitih trgih posamezen uporabnik imel od pet do deset med seboj povezanih naprav. V mrežo naj bi bilo vključenih okoli 1,5 milijarde osebnih vozil in tri milijarde avtomatičnih upravljalnikov elektrike, vode in plina. Koncept interneta stvari sicer vse bolj prodira v vsakdanje življenje ljudi, predvsem na področje šolstva, varnosti in pametnih domov. S tem se napovedujejo številne priložnost za mala inovativna podjetja. Ameriško raziskovalno podjetje Gartner ocenjuje, da bodo polovico tržnega prostora, ki se odpira, najprej zapolnila start-up podjetja. V Sloveniji je več zagonskih podjetij, ki bodo rasla z razmahom interneta stvari, denimo CubeSensors, kjer so razvili senzorje za merjenje kakovosti zraka, Enolyse, kjer razvijajo sistem za nadzor fermentacije vin, Via App, sistem za upravljanje pametnih stavb, in Zenodys, ki omogoča preprosto povezovanje senzorjev in naprav.

3D-tiskanje

3d-printer-pel3o-7-xx.1414523784.jpg.o.240px.jpg

3D-tiskanje postaja vse bolj priljubljeno ne samo med posamezniki in malimi podjetij, ampak spreminja proizvodne procese velikanov, kot je denimo Boeing, ki 3D-tiskalnike uporablja za izdelavo delov letal in motorjev. Analitska hiša Gartner je lani napovedala 49-odstotno rast 3D-tiskalnikov, ki stanejo pod sto tisoč dolarjev, za letos napoveduje 75-odstotno rast. Tehnologija naj bi v prihodnjih desetih letih postala nekaj povsem običajnega, tako med podjetij kot posamezniki. Na nekaterih področjih, kot sta proizvodnja in medicina, bi se to lahko zgodilo še prej. Raziskava Allied Market Researcha medtem napoveduje, da bo globalni trg do leta 2020 vreden 8,6 milijarde dolarjev. Izzivi sicer še vedno obstajajo. Najbolj očitna težava je nezanesljiv material za obdelavo. Potencial so medtem prepoznali tudi nekateri Slovenci. Inženir strojništva Miha Pelko je tako razvil 3D-tiskalnik LOV3, ki navdušuje z visoko ločljivostjo tiska, tihim delovanjem, hitrostjo tiskanja, prostornino tiskanih modelov in preprostim začetkom uporabe. Podjetje Formias pa izdeluje prototipe 3D-tiskalnikov za razvojne oddelke podjetij. Njihove storitve uporabljajo proizvajalci iz avtomobilske industrije, v medicini pri izdelavi vsadkov, farmaciji in beli tehniki ter drugod. Sodelujejo pa tudi s start-upi, pojasnjuje direktor podjetja David Fister.

Zdravstvena industrija

Zdravstvena industrija se končno odpira tehnološkim inovacijam, svoj del pogače pa si bodo odrezala tudi mlada slovenska podjetja. Nekatera med njimi že zelo uspešno tržijo svoje rešitve. MESI je tako razvil avtomatski merilnik gleženjskega indeksa. »Lani smo jih prodali okoli 400, letos pa jih bomo okoli 500,« razlaga direktor podjetja Jakob Šušterič. Adora, še eno mlado slovensko podjetje, je medtem razvilo pametni zaslon, na katerem si lahko kirurg med operacijo s kretnjami in glasovnimi ukazi ogleduje podatke o bolniku, ne da bi zapustil sterilni prostor ob operacijski mizi. Število IT-strokovnjakov se bo v zdravstveni industriji po raziskavi univerze v Chicagu do leta 2020 povečalo za 21 odstotkov. Že zdaj obstaja potreba po ustvarjalnih in premišljenih informacijskih sistemih, uporabi mobilne tehnologije, oblačnih sistemov, digitalne diagnostike, nosljivih naprav (zapestnic) za osebno diagnostiko in novih rešitev v zdravstvenem zavarovanju. Britanski The Economist v zdravstveni industriji napoveduje »dolgo pričakovano revolucijo«, investitorji z vsega sveta pa so zgolj letos start-upe s področja tako imenovanega digitalnega zdravja podprli s petimi milijardami dolarjev. Višina vložkov se je glede na lani podvojila.


Baterije za vozila

tesla-baterija-bl.1414523787.jpg.o.600px.jpg

Vse več proizvajalcev avtomobilov in tudi vse več kupcev se odloča za električne avtomobile. Ledino na globalni ravni orje Tesla, priložnosti pa so prepoznali tudi evropski proizvajalci. Električni avtomobili v nasprotju s telefoni in tablicami potrebujejo velikanske litij-­ionske baterije. Trg baterij za vozila je zdaj vreden blizu pet milijard evrov. Po poročilu raziskovalne hiše Navigant naj bi se trg baterij za vozila do leta 2023 povečal za štirikrat. Večina električnih vozil uporablja litij-ionske baterije in proizvajalci teh bodo v prihodnjih letih doživeli največji razcvet. Razvoj boljših baterij bi lahko pomagal tudi solarni industriji. Če bi lahko v prihodnje razvijali dovolj zmogljive baterije za shranjevanje sončne energije, bi ta morda lahko zaživela tudi brez državnih subvencij.

Ekonomija souporabe

crn-avto-ss.1414523787.jpg.s.600px.jpg

Revija Time je ekonomijo souporabe uvrstila med deset idej, ki bodo spremenile svet, revizijsko-svetovalna hiša PricewaterhouseCoopers pa ocenjuje, da bi lahko skupni prihodki ekonomije soupo­rabe z današnjih 15 milijard dolarjev do leta 2025 narasli na 335 milijard. Omejeni naravni viri, okoljska ozaveščenost in finančna kriza so mnoge ljudi pripeljali do spoznanja, da je dostopnost stvari pogosto boljša kot lastništvo. Zato se je razvil socialno-ekonomski model, ki temelji na izmenjavi stvari in storitev med posamezniki in organizacijami. Spletne platforme in aplikacije povezujejo ponudbo in povpraševanje, pametni telefoni in GPS pa omogočajo hitro rezervacijo izbranih storitev. Prek družbenih omrežij lahko uporabniki preverjajo druge in tako gradijo medsebojno zaupanje, spletne plačilne storitve pa omogočajo hitre transakcije. Podjetja, ki ponujajo storitve ekonomije souporabe, hitro rastejo in povzročajo sive lase hotelirjem, taksistom in trgovcem. Med največjimi svetovnimi zvezdami sta Airbnb, ki je ocenjen na deset milijard dolarjev, ter Uber, katerega povezovanje potnikov in voznikov črnih avtomobilov je trenutno vredno kar 18 milijard dolarjev. V Sloveniji pa sta verjetno najbolj znani platformi prevozi.org, ki voznike povezuje z iskalci prevozov, in najel.bi, kjer je mogoče najeti vse od orodja do športne opreme, jadrnic in avtodomov.

Finančna tehnologija

mobilna-pisarna-ss.1414523797.jpg.c.600px.jpg

Priložnosti v finančni industriji so številne - od plačilnih storitev, avtomatiziranega trgovanja, upravljanja tveganj do inovativnih posojilnih rešitev in množičnega financiranja. Strokovnjaki ločujejo med podjetji, ki svoje nove izdelke ali storitve ponujajo že uveljavljenim finančnim ustanovam, in tistimi, ki želijo neposredno vplivati na finančno industrijo. Sodobna tehnologija lahko vaše premoženje upravlja hitreje in predvsem ceneje. V ZDA so se že uveljavila številna podjetja, ki s svojimi rešitvami omogočajo avtomatizirano finančno posredništvo. Čeprav se po velikosti še ne morejo primerjati s tradicionalnimi finančnimi hišami, se hitro širijo. Betterment denimo upravlja 840 milijonov dolarjev sredstev in ima okoli 45 tisoč uporabnikov, Wealthfront je od ustanovitve decembra 2011 do danes zrasel na dobro milijardo dolarjev sredstev oziroma dobrih 33 milijonov dolarjev vsak mesec. Potencial finančne tehnologije so prepoznali tudi investitorji. Globalne naložbe v mlada podjetja, ki delujejo na teh področjih, so se v zadnjih petih letih več kot potrojile - z 930 milijonov dolarjev leta 2008 na skoraj tri milijarde leta 2013, kaže raziskava analitikov pri Accenturu.


Več iz teme:  
IFR > Xlab > DHL > Amazon > eBay > Paypal > Apple >

Preberite tudi:

05.11.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...