So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Platforma Zenodys omogoča, da prototip izdelate enostavno in brez programiranja

Čas branja: 4 min
27.10.2014  09:46
Zenodys je platforma, ki omogoča enostaven razvoj prototipov in izdelkov s področja interneta stvari, in to brez potrebe po programiranju. Končni izdelek štiričlanske ekipe je tik pred lansiranjem, njegov potencial že prepoznavajo potencialni investitorji in kupci.
Platforma Zenodys omogoča, da  prototip izdelate enostavno in brez programiranja

Platforma deluje po principu »priklopi in delaj« ter »riši in ustvarjaj«. Sestavljena je iz majhne škatlice, kamor lahko uporabnik enostavno priključi različne senzorje in naprave ter spletne aplikacije. Znotraj slednje ustvarjalec izriše logiko, po kateri se bodo te naprave med sabo pogovarjale in kako se bodo podatki iz sistema prikazovali na grafih.

Platformo je trenutno že mogoče uporabljati za primere izdelave rešitev za končne kupce. Samostojni izdelek pa bodo, v primeru, da ne bo zapletov, na trg plasirali že novembra.

zenodys.1414399534.jpg.s.960px.jpg
Ekipa Zenodys (od leve proti desni): Erik Juvan, Tomaž Vinko, Jernej Adamič, Sergej Nejc Gorišek

Od prijateljevega problema do lastne rešitve

Razvijalec programske opreme Tomaž Vinko je pred slabima dvema letoma želel rešiti prijateljev problem merjenja kakovosti vode na daljavo. Ker na trgu ni bilo fleksibilnih orodij po dostopni ceni, je razvil svoj izdelek, ga pokazal inženirskim prijateljem ter dobival ideje za nadaljnji razvoj. Razvoj ni potekal linearno, je pa fleksibilno zastavljena arhitektura omogočala izdelavo enostavnih rešitev. V času razvoja so se projektu pridružili še trije člani ekipe, ki so k razvoju dodali svoj delež. V zadnjih dveh letih so v projekt vložili vsaj 2000 ur dela.

Časovno so ujeli in izkoristili val navdušenja nad internetom stvari (ang. Internet of Things), ki je trenutno na najbolj vroče področje na globalni startup sceni, kar tudi pomaga pri prepoznavnosti izdelka.

Uporaben za inženirje, podjetja in kot konjiček

V prvi fazi je bil Zenodys namenjen elektronikom in inženirjem, ki si želijo hitro izdelati poceni in fleksibilna na splet povezana orodja, pri tem pa nimajo časa za zahtevno programiranje. V času razvoja je postal idealno orodje za prostočasne aktivnosti ter za podjetja, ki želijo hitro razvijati prototipe in izdelke s področja interneta stvari. Lahko ga uporabljajo svetovalna podjetja, ponudniki storitev, ki iščejo nove tržne potenciale ali tovarne, ki želijo poceni avtomatizirati postopke ali posodobiti svoje stroje, naprave ali proizvodnje linije. Veliko priložnosti ekipa prepoznava tudi v energetiki, gradbeništvu in avtomobilski industriji.

Platformo pa želijo približati tudi programerjem, zato nameravajo v prihodnje del platforme narediti odprtokodne, načrtujejo posebne servise za promocijo velikih blagovnih znamk. Izjemno velike ambicije pa vlagajo v trgovino aplikacij (ang. application store), s katerim želijo ustvariti trg, kjer bi si lahko uporabniki izmenjavali svoje načrte, izdelke in celo storitve.

Od izdelave robota do izobraževanja otrok

Ekipa se šali, da je Zenodys kot 3D tiskalnik za elektroniko, saj lahko temu, kar 3D tiskalniki natisnejo, platforma vdihne življenje. Služi tudi kot orodje za nadgradnjo ali povezovanje naprav in strojev, ki v osnovi niso bile mišljene, da se med sabo povezujejo oz. da bi bile sploh da bi bile priključene na internet. Možnosti uporabe so široke, saj ob vsaki predstavitvi izdelka do ekipe pristopi kdo, ki ima neko svojo potrebo in idejo in kako bi jo lahko Zenodys uspešno rešil. Dober odziv je bil recimo po nastopu na Seedcampu.

Z Zenodys je mogoče vstopati na visoko tehnološka področja, saj lahko nekdo z osnovnim znanjem elektrotehnike hitro izdela svojega robota ali naredi krmiljenje za majhna brezpilotna letala. Veliko potenciala je tudi v ekologiji, marketingu, medicini, oskrbi ter področjih, kot so pametna mesta, pametna omrežja, veliki podatki (big data), avtomatizacija doma in podobno. Zenodys bo namenjen tudi uporabnikom brez tehničnega znanja - npr. za avtomatizacijo lastnega doma in za izobraževanje ter spodbujanje kreativnosti pri otrocih.

Njihovi konkurenti so tudi velikani Google, Apple in Samsung

V času testiranja ideje se je na start-upovce obrnilo kar nekaj potencialnih kupcev - tako posameznikov, kot tudi podjetij. Trenutno so v pogovorih za tri obširnejše projekte - za izdelavo platforme za povezovanje golf igrišča s centraliziranim plačevanjem, za sistem za nadzor kakovosti vode, dogovarjajo pa se tudi s podjetjem, ki bi z njihovim orodjem hitro izdeloval prototipe za testiranje trga.

Vse pa le ne gre tako gladko. Idejni pobudnik, Tomaž Vinko, je takole opisal probleme, s katerimi se soočajo: »Seveda smo občutili, da se v Sloveniji trenutno zaradi dobro znane situacije vse premika počasneje, kot bi si želeli. Nekaj potencialnih sodelovanj smo tudi zavrnili, saj so želeli potencialni naročniki večji del tveganja razvoja prenesti na nas.« Zato se je ekipa odločila ciljati na globalni trg, predvsem EU in ZDA.

Konkurence je vsak dan več, saj je internet stvari trenutno zares privlačen segment - celo tako, da vanj vstopajo tako veliki igralci, kot so Google, Apple in Samsung, poleg tega pa se pojavlja tudi vrsta manjših igralcev, ki zapolnjujejo posamezne niše. »Kljub temu pa še nismo našli nekoga, ki bi dejansko ponujal rešitev v takšnem obsegu, kot jo mi. Zenodys ob tem, da je vse mogoče storiti brez programiranja, vizualno in izjemno enostavno, ne izgublja moči in fleksibilnosti naprednih programskih orodij,« dodaja Vinko.

V iskanju strateškega partnerja in investitorja

Zenodys se je do sedaj držal strategije »gibati se hitro in čim prej oblikovati končni tržni izdelek«. Investitorjev zato niso aktivno iskali, so pa imeli nekaj spoznavnih pogovorov. Bili so tudi v pospeševalniku Deutche Telekoma, Hub:raum in na ljubljanskem Seedcampu, kjer so predvsem testirali odziv na izdelek.

Kljub temu pa vse bolj spoznavajo, da bodo za tržni nastop le potrebovali partnerja, ki bo hkrati tudi investitor. To bo nekdo, ki bo v njih videl potencial za dobro poslovno priložnost, poleg tega pa bo pomagal tudi z nasveti in navezovanjem stikov na tujih trgih. V zadnjem mesecu se je na ekipo sicer obrnilo nekaj potencialnih investitorjev, redno pa se na njih obračajo tudi inkubatorji. S slednjimi so imeli v preteklosti mešane izkušnje, zato raje hitijo počasi, saj vsaka odločitev za sabo potegne konkretne spremembe, ki lahko vplivajo na uspeh.

Preveč nova panoga, da bi se usmerili samo v eno nišo

Vinko glede težav s poslovnim modelom navaja tuje nasvete, češ, da se morajo nujno usmeriti le v eno nišo. »Ob tem pa smo zaznali zanimanje ljudi z različnih panog. Dokončno smo mnenje spremenili, ko nam je novinar znane ameriške startup spletne strani svetoval, naj se ne ukvarjamo s temi ocenami, saj je panoga preveč nova in nedefinirana. Svetoval nam je, naj sicer napademo nišo, ki nam je blizu, ampak takoj testiramo še ostala področja.« Vstopna cena izdelka za domačega uporabnika bo znašala 40 EUR za strojni del, profesionalne rešitve pa bodo dražje in bogatejše.

Pri prodoru na globalni trg se bodo oprli predvsem na splet in novinarje

Kako bodo na začetku tržili spletno aplikacijo in oblak, se še niso odločili. Morda bodo v času testiranja spletno rešitev ponujali v »freemium« obliki. Vsekakor pa je možnosti za trženje veliko. Dober začetek bo uspešna realizacija poslov (pilotnih projektov) s partnerji, s katerimi se trenutno dogovarjajo in tako postopno pridobivanje zaupanja.

Pravijo, da se bodo pri nastopu na globalni trge opirali predvsem na splet, saj ga kot marketinški prodajni kanal najbolje poznajo. »Prav tako smo že navezali kontakt z nekaterimi novinarji - mnenjskimi voditelji v Silicijevi dolini, saj želimo povečati prepoznavnost na tej najbolj konkurenčni start-up sceni,« še zaključuje Vinko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...