So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj so pokazali udeleženci programa start:cloud

Čas branja: 1 min
24.10.2014  10:54
Ekipa i13tech, ki razvija rešitev za optimizacijo ogrevalnih sistemov, je ob zaključku pospeševalniškega progama start:cloud osvojila prvo mesto. Boštjan Špetič, član komisije, ob tem pravi, da je vsaka generacija sodelujočih boljša.
Kaj so pokazali udeleženci programa start:cloud

Poleg ekipe i13tech so nagrade prejele še štiri druge ekipe - Cooling Inno z rešitvijo za pasivno klimatsko napravo, Vitilab, ki razvija biološki model za napovedovanje bolezni v vinogradu, Zevs z brezžičnim pametnim stikalom za luči in druge domače naprave ter Didaktika, ki izdeluje modularne igrače iz naravnih materialov.

Predstavili sta se še ekipi OM-NOM (posoda v obliki neraztegljivega želodca) in Accounting Box (pametna računovodska platforma z virtualnim asistentom).

V programu je letos sodelovalo 24 ekip, uspešno pa ga je zaključilo enajst ekip. Letos sta v programu poleg organizatorjev, startup šole Hekovnik in operaterja Simobil kot partnerja sodelovala še agencija Gigodesign in kreativni center Poligon.

Start-Cloud-2014-Photo-Ziga-Intihar-229.1414140649.jpg.n.960px.jpg
Vsi udeleženci letošnjega programa start:cloud. Foto: Žiga Intihar

Ivo Peperko, i13tech, zmagovalci programa

Ukvarjamo se z optimizacijo ogrevalnih sistemov, v prvi vrsti toplotnih črpalk. V ta namen smo razvili posebne algoritme, ki temeljijo na predvidevanjih. Prihranek z našo rešitvijo je okoli 25-odstoten. Povprečnemu gospodinjstvu bi se investicija lahko povrnila v štirih letih.

Pred vstopom v program smo medtem imeli težave s samoorganizacijo projekta. V treh mesecih smo spoznali orodja, metode dela, s katerimi smo lahko optimizirali delo in ugotovili, s čim se ne splača ukvarjati. Zmage nismo pričakovali, denar - deset tisoč evrov - pa bomo porabili za financiranje naslednje serije krmilnikov ter trženje in marketing.

Boštjan Špetič, član komisije

id-id-spetic-bostjan-akr

Že sedem let spremljam tekmovanja in sem navdušen, kako Hekovniku uspe vsako leto še bolje usposobiti start-upe. Vsaka generacija je boljša. Ne glede na to kaj delajo, vsak začne razmišljati kot podjetnik - o trgu in uporabnikih. Videli smo resen presežek v slovenski start-up skupnosti.

Kar nekaj ekip ima po moji oceni potencial, najbolj me je navdušil Cooling Inno, ki skozi inovativen material, ki še ne obstaja na trgu, spreminja paradigmo o uravnavanju toplote v stanovanju. Če bodo zadevo pridno razvijali naprej in pravilno tržili, bi lahko revolucionirali področje opremljanja prostorov.

Tomaž Frelih, start-up šola Hekovnik

id-id-tomaz-frelih-hekovnik

Letos smo se namenoma posvetili Internetu stvari, govorili smo tudi o množičnem financiranju. Ekipe so bile posledično najbolj raznovrstne doslej. Veliko delamo na tem, kako inženirjem pomagati do trga. Bolj aktivno smo vključili tudi partnerje, Simobil je imel letos denimo več specifičnih delavnic. To je bil najbolj uspešen program. Smer je prava.

Letošnji zmagovalec ima veliko potenciala. Potrebujejo sicer nekoga iz prodaje. Zanimiv je tudi Vitilab, dobre možnosti imata Zevs in Didaktika. S pravim načinom in pristopom lahko vsem uspe.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...