So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Gimnazijca bi z elektronskimi zapestnicami reševala življenja, a zdravstvo jih noče

Čas branja: 2 min
16.10.2014  10:21
Če se ponesrečite in zdravniku ne morete povedati, da ste alergični na določeno zdravilo, vam lahko preprosta zapestnica s temi podatki reši življenje.
Gimnazijca bi z elektronskimi zapestnicami reševala življenja, a zdravstvo jih noče

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Gimnazijca Žan Pokeržnik in Christian Fluher sta v okviru projekta Alergičen.si razvila elektronsko zapestnico, ki bi lahko preprečila mnoge zaplete pri zdravljenju. S pomočjo njune zdravstveno-varstvene zapestnice lahko namreč zdravnik v spletni aplikaciji v nekaj sekundah pridobi vse podatke o pacientu (osebne podatke, podatke o svojcih in alergijah; krvno skupino in druge podatke, ki jih navede pacient). Tako bi lahko v nujnih situacijah preprečili alergijske reakcije na zdravila, poudarjata Žan in Christian, zapestnica pa bi bila namenjena tudi diabetikom, hemofilikom, srčnim bolnikom in bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.

Alergicen.si.1413447157.jpg
Žan Pokeržnik in Christian Fluher

Ideja plod osebne izkušnje

"Ideja se je razvila iz osebne izkušnje, ko sem pri osebnem zdravniku dobil antibiotike, ki vsebujejo penicilin, na katerega sem alergičen, saj se je podatek o alergiji ob menjavi zdravnika pred leti izgubil. Čez nekaj tednov sva se z Žanom udeležila predavanja nekega avstralskega mikrobiologa, ki me je ob omembi te nezgode vprašal, zakaj ne nosim kovinske zapestnice z napisom Penicilin," razlaga Fluher.

"Imamo primere, ko so ljudje alergični na več stvari ali pa potrebujejo natančen odmerek zdravil, zato več zapestnic ali kakšne drugačne oznake pravzaprav ne pridejo v poštev. Žan je tako dobil idejo, da je večjo količino podatkov najlažje zapisati v elektronski obliki, prav s pomočjo magnetne zapestnice."

Zapestnice, ki temeljijo na brezstični magnetni tehnologiji, na svetovnem trgu niso novost, pojasnjuje Pokeržnik. "Američani imajo občudovanja vreden sistem, vendar ima najin projekt dve prednosti. Prvič, v ZDA je projekt naravnan predvsem kot tržna niša, medtem ko sva midva zapestnico ponudila slovenskemu trgu zastonj. Druga razlika je varstvo osebnih podatkov, saj sem izgradil zaprt sistem, ki ščiti občutljive zdravstvene podatke."

info-slika.1414343550.jpg.n.960px.jpg

Negativni odzivi javnega zdravstva

Na vprašanje, kakšni so bili do zdaj odzivi zdravstva, pa Pokeržnik odgovarja: "Dobila sva nekaj odzivov zdravstvenih ustanov, ki pa so bili žal vsi negativni. K sreči pa so se po objavi projekta v medijih pozitivni komentarji ljudi kar vrstili, dobila sva tudi nekaj naročil. Dogaja se predvsem to, kar se pri nas dogaja vedno - država izpodbija; posameznik pa podpira."

A fanta ne bosta obupala - v kratkem nameravata ustanoviti društvo, v katerem bodo vključeni različni bolniki: diabetiki, hemofiliki, alergiki in drugi. Letna članarina bo pet evrov, v to ceno pa bo vključena tudi zapestnica in njeno posodabljanje. Društvo bo torej skrbelo za zapis podatkov v bazo, prevzelo pa bo tudi tehnično podporo. Zdravniki za uporabo sistema potrebujejo le NFC čitalec in odprtokodno rešitev, ki prevede zapis na zapestnice in najde ustreznega člana v spletni bazi, poudarja Pokeržnik. "Morda zveni, da je celotna stvar draga, vendar ni tako. NFC čitalec namreč stane nekje od 20 do 30 evrov, stroške varne spletne povezave, varnosti podatkov, varnostnih kopij, delovanja aplikacije in spletnih strani pa pokrijejo članarine."

V načrtu imata tudi razvoj mobilne aplikacije, ki bi pomagala intervencijskim vozilom oziroma reševalcem in zdravnikom na terenu. Ti bi lahko namreč kar z mobilnikom prebrali zapestnico in takoj pridobili podatke o pacientu.

Kot pojasnjuje Fluher, želita projekt spraviti tako daleč, da bi imela večina zdravstvenih ustanov z urgentnim oddelkom in reševalnih vozil dostop do aplikacije in branja zapestnic. "Trenutno sicer oba čaka matura, ki ji dajeva prednost pred ostalimi projekti, a Alergičen.si ne zaostaja veliko."


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...