So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ruben Sipoš: Nam, računalničarjem, se presneto dobro godi

Čas branja: 3 min
15.10.2014  11:12
Ruben Sipoš, doktor računalništva, zaposlen na Googlu v Silicijevi dolini, poskuša ciljati visoko in pričakovati čim manj. Tako je vsak dan nov izziv in vsak uspeh veselo presenečenje.
Ruben Sipoš: Nam, računalničarjem, se presneto dobro godi

V času gimnazije se je udeleževal mnogih nacionalnih in mednarodnih tekmovanj - v znanju, kakopak, kjer je dosegel nekaj izvrstnih rezultatov v računalništvu, pa tudi v različnih naravoslovnih znanostih (matematika, logika, kemija). Šport je bil od nekdaj na njegovi črni listi.

Zlati maturant si je kot dodiplomski študij izbral interdisciplinarno kombinacijo računalništva in matematike - ISRM (pod okriljem ljubljanskih fakultet FRI in FMF) - klopi je grel je s kar nekaj zlatimi maturanti, ki so bili, kot pravi Ruben, iz pravega testa in so za naslednje generacije postavili visok prag.

Med študijem je sicer razmišljal o nadaljevanju izobraževanja v tujini, vendar ta ideja zaradi visokih šolnin ni dozorela vse dokler ni dobil možnosti štipendije. Opravil je potrebne teste in bil sprejet na univerzo Cornell v zvezni državi New York. Letos je dokončal doktorski študij računalništva, rdeča nit njegovih raziskav pa je bila, kako uporabiti strojno učenje za avtomatsko sumarizacijo dokumentov.

Pred slabim mesecem pa se je Ruben zaposlil na Googlu. Do zaposlitve je prišel prek dogodka, ki ga je Google organiziral za podiplomske študente - odzval se je na njihov poziv k prijavi za službo.

sipos.1413364172.jpg.s.960px.jpg
Google da zelo veliko na dobro počutje zaposlenih in pozitivno okolje. Deležni smo veliko ugodnosti, je pa zato potrebno tudi zavihati rokave

V enem izmed intervjuju si omenil, da ti ameriška filozofija in kultura ne prijata pretirano - to še drži ali se je spremenilo?

Drži in bo verjetno tako tudi ostalo. Je pa pomembno imeti v mislih, da je razlika med tem, kar želimo in kar sprejmemo kot kompromis. Je pa nekoliko težko definirati moj položaj, ker gre bolj za celosten občutek. Osebno pač mislim, da obstaja razlika med ameriško in evropsko filozofijo življenja. In evropska mi definitivno bolj prija - ali pa sem zgolj pristranski, ker je »domača«.

Bistvene razlike med življenjem v ZDA in Slovenijo sicer ni. Posteljo in hrano rabiš tako tu (v ZDA), kot na drugi strani luže. Je pa mnogo malenkosti, ki me še sedaj motijo: težko najdeš dober kruh (to čemur tu ponavadi rečejo »kruh«, je po moji klasifikaciji toast), namesto kljuk imajo nerodne »bunke«, stikala za luči so čudna, ravno obrnjena in tako dalje. Tukaj sem že več kot pet let, pa me še vedno zmotijo kakšne takšne malenkosti. Po drugi strani pa sem se tudi že nekoliko razvadil z nekaterimi ameriškimi navadami - nazadnje, ko sem bil v Evropi, me je res motilo, da ne moreš plačati s kreditno kartico kar direktno na bencinski črpalki 24 ur na dan.

Kakšna je kvaliteta življenja napram kvaliteti življenja doma?

Objektivno lahko primerjam zgolj mojo stroko in ne povprečnega Zemljana, ker se nam, računalničarjem trenutno presneto dobro godi. Z izjemo prej omenjene filozofije življenja, je tukaj bistveno bolje. Veliko lažje je priti v stik z vrhunskimi strokovnjaki in navezati stike. Prav tako so karierne možnosti veliko boljše; tako izbira kot plačilo. Druga plat kovanca pa je pač izseljensko življenje - kar mene trenutno ne moti, kaj bo čez 5-10 let, pa ne vem.

Kašne so tvoje zadolžitve na Googlu?

Na Googlu sem šele dobre tri tedne, tako da se praktično še vedno uvajam. Trenutno sem del skupine, ki je zadolžena za portal Youtube (ampak zgolj en del infrastrukture v ozadju; produkti tukaj so tako »veliki«, da na njih sočasno dela veliko manjših skupin). Sicer pa je tako ali tako vse zaupno (smeh).

sipos1.1413364274.jpg
Glavna ovira je potreba po delavni vizi, ki jo je zelo težko dobiti.

Kako je delati za Google - je res tako idealno, kot je prikazano v medijih?

Kot pri vsaki drugi stvari, je tudi tu zrno resnice in mnogo napihovanja (v obe smeri). Vsekakor pa Google (in mnogo drugih podobnih podjetij tukaj) da zelo veliko na dobro počutje zaposlenih in pozitivno okolje. Deležni smo veliko ugodnosti (npr. brezplačna hrana: zajtrk, kosilo in večerja), je pa zato potrebno tudi zavihati rokave (kar na koncu šteje, so uspešno izvedeni projekti). Ker sem pridejo zgolj najuspešnejši, obstaja neka tekmovalnost (nočeš zaostajati za drugimi), so pa po drugi strani sodelavci prijazni in pripravljeni pomagati.

Kako pa je z delom časa, ki ga preživite v službi in ko naj bi zaposleni lahko razvijali katerikoli projekt bi si želeli? Ali je tako tudi v praksi?

Odvisno. Vse zavisi od tega, v kateri skupini si, kakšen je pogled tvoje skupine na to, na kakšnem projektu trenutno delaš, kakšni so roki in trenutni plani. Tako da »20 odstotokov časa za razvijanje novih idej« še vedno obstaja in iz tega je izšlo kar nekaj odmevnih projektov. Kako točno pa to izvede vsak posameznik, pa je čisto odvisno. V najslabšem primeru imaš še vedno 120-odstotno možnost.

Se nate večkrat obrnejo Slovenci, ki želijo iti delati čez lužo?

Mene pozna zgolj ožji krog, tako, da se bolj poredko srečam z nekom, ki ima podobne načrte. »Načrte« pravim zato, ker želje niso vedno realistični plani. Pa tudi sicer težko storim kaj več, kot posredujem koristne informacije. Čeprav, brez informacij tudi jaz ne bi bil tukaj.

O čem se je pametno pozanimati pred pričetkom dela v ZDA?

Glavna ovira je potreba po delavni vizi, ki jo je zelo težko dobiti. Slovencem nam je lažje kot npr. Kitajcem, pa vseeno ni enostavno priti do vize. Za podiplomski študij običajno ni problemov, če si sprejet na dobro univerzo. Za delo pa je (razen, če si tukaj tudi študiral) bolj zapleteno. Vizo ti mora »sponzorirati« podjetje in zakaj bi, razen, če si res dober, podjetje tvegalo s tujim kadrom, če ga lahko najde tukaj?

Kakšni so tvoji dolgoročni načrti?

V ZDA sem že pet let. Trenuten načrt je, da ostanem še nadaljnjih pet let in dobim nekaj izkušenj dela v industriji. Potem bom ponovno pretehtal, kje je prava izbira zame - med kariero tukaj in morebitno vrnitvijo domov, z drugačnim naborom izzivov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...