So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenski znanstveniki redni gostje v svetovno priznanih revijah

Čas branja: 1 min
13.10.2014  16:30
Jože Sambt, profesor z ekonomske univerze v Ljubljani, je kot soavtor sodeloval pri globalni študiji o povezavi med rodnostjo in življenjsko ravnjo prebivalstva. Delo je bilo objavljeno v ameriški reviji Science. A daleč od tega, da bi bil to edini primer pojavljanja slovenskih znanstvenikov in profesorjev v priznanih znanstvenih publikacijah.
Slovenski znanstveniki redni gostje v svetovno priznanih revijah

Študija, ki je bila narejena na podlagi podatkov iz 40 držav sveta, je med drugim potrdila, da lahko rodnost, ki je rahlo pod ravnijo 2,1 otroka na žensko, kolikor je potrebno za obnavljanje prebivalstva, pozitivno vpliva na življenjsko raven. Vendar pa je zelo nizka rodnost med 1,2 in 1,6 otroka na žensko, ki jo beležimo v Sloveniji v zadnjega četrt stoletja, tako zelo nizka, da je njen vpliv na blaginjo negativen.

Slovenija je ena izmed redkih držav, ki jim študija priporoča, da naj država vzpodbuja višjo rodnost, saj je trenutna raven tako nizka, da znižuje življenjsko raven prebivalstva, hkrati pa se bo potrebno ukvarjati z visokimi stroški hitrega staranja prebivalstva, ob tem pravi Sambt.

Cel članek je dostopen na [

2013-12-laboratorij.jpg.n.960px.jpg
href="http://www.ef.uni-lj.si/docs/osebnestrani/Science_LowFertility.pdf<p><p>inspic(597736"

Slovenci redni "gostje" v priznanih znanstvenih revijah

To pa ni edini tovrsten dosežek slovenskih znanstvenikov. Mednarodna skupina astronomov pod vodstvom Janeza Kosa in Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko je kot prva na svetu izdelala tridimenzionalne zemljevide medzvezdnih absorpcijskih pasov. Članek je bil konec minulega tedna objavljen v reviji Science.

Letošnjega aprila so v omenjeni reviji svoj prostor dobili tudi znanstveniki iz odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan (IJS), ki so odkrili prvi primer stabilnega skritega stanja v naravi.

Science je leta 2011 objavila še en članek, ki so ga napisali slovenski avtorji Uroš Tkalec, Miha Ravnik, Simon Čopar, Slobodan Žumer in Igor Muševič, sodelavci Instituta Jožef Stefan (IJS) ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Članek z naslovom Reconfigurable Knots and Links in Chiral Nematic Colloids govori o vozlih in spletih, ki so jih avtorji opazili in teorijsko pojasnili v koloidni mešanici tekočih kristalov in mikroskopsko majhnih steklenih kroglic. Ugotovili so, da se v teh mešanicah spontano tvorijo defektne zanke, ki so ali zavozlane v vozle ali spletene v različne splete.

Ekonomist in matematik Aljaž Ule pa je bil vodilni avtor članka z naslovom Posredno kaznovanje in dobrodelnost do neznancev, ki je bil objavljen v reviji objavljen leta 2010.

Objave pomembnih znanstvenih ugotovitev, ki so plod slovenskega znanja, pogosto zasledimo tudi v še eni svetovno priznani reviji, in sicer Nature. Omenjena revija je konec lanskega leta tako objavila članek z naslovom "Ferromagnetism in suspensions of magnetic platelets in liquid crystal", ki so ga napisali slovenski avtorji Alenka Mertelj, Darja Lisjak, Miha Drofenik in Martin Čopič, sodelavci Instituta Jožef Stefan, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...