So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Z napravo RehabMeter učinkoviteje okrevate po poškodbi sklepa

Čas branja: 2 min
13.10.2014  09:00
Naprava meri gibljivost sklepov bolj natančno in objektivno kot trenutni pripomočki, trdi Matevž Gradišek
Z napravo RehabMeter učinkoviteje okrevate po poškodbi sklepa

RehabMeter je prenosna naprava za merjenje gibljivosti sklepov. »S to bomo lahko res natančno in objektivno merili gibljivost sklepov pri bolnikih po poškodbi gibal, hkrati pa natančno ocenili, kako okrevajo in napredujejo,« pravi Matevž Gradišek, direktor podjetja Medifortis. Napoveduje, da bodo napravo RehabMeter še nekaj mesecev izboljševali, preden bo prišla na trg.

medifortis-rehabmeter-v1.1413132920.jpg.o.600px.jpg
RehabMeter (na sliki) bo podjetje Medifortis v tujini prodajalo prek distributerjev, doma pa z osebnimi obiski fizioterapevtov.

Po Gradiškovih besedah se pri trenutnih napravah dogajajo velike merske napake, ponovljivost merjenja je slaba ali pa je analiza podatkov zamudna. Pri zdajšnjih metodah merjenja gibljivosti sklepov sta večinoma potrebna dva terapevta, medtem ko bo z RehabMetrom meritve opravil en sam.

Ekipa podjetja Medifortis meni, da je rehabilitacija po poškodbah velikokrat premalo ciljana in ne dosega zadovoljivih rezultatov. »S pravimi pristopom je lahko rehabilitacija mnogo bolj učinkovita. Naša naprava v primerjavi s trenutnimi napravami med drugim ponuja večjo natančnost in ponovljivost, objektivnost in hitrost analize,« so prepričani v ekipi.

Kako senzorja merita gibljivost sklepa

RehabMeter sestavljajo dva brezžična 3D-senzorja, polnilna in bazna enota ter podloga. Senzorja, ki ju namestimo nad in pod sklep, merita odklone v tridimenzionalnem prostoru glede na zemeljsko magnetno polje in gravitacijo. »Če na primer koleno pokrčite, senzorja izmerita razliko v obliki kotnih stopinj,« pojasnjuje Gradišek.

Računalniška analiza podatkov

Bazna enota podatke prek USB posreduje v računalnik, na katerem je nameščen program za nadzor naprave in zbiranje ter analizo pridobljenih podatkov.

Senzorje, bazno enoto in polnilnik ter tudi dizajn naprave so v ekipi razvili sami, medtem ko elektronske komponente, kot so čipi, diode in upori, naročajo iz množične proizvodnje.

Prednosti pred tekmeci

Sogovornik sicer priznava, da konkurenca obstaja, a ni neposredna. Meni, da je njihova tehnologija, ki so jo v Sloveniji že patentirali, korak pred drugimi. »Ne gre samo za elektronski kotomer, ampak hkrati tudi za orodje za avtomatizacijo in hrambo podatkov ter konkretno analizo,« dodaja.

Medtem ko posamezni deli izdelka že delujejo in so tudi v oblikovnem smislu končani, ekipo čaka še »nekaj mesecev trdega dela« pri povezovanju različnih komponent v polno delujočo celoto.

Napravo nameravajo prodajati za okoli 1.500 evrov, ena od možnosti pa bo tudi oddaja v najem.

Koliko je stal razvoj, Gradišek težko ocenjuje, a pravi, da okoli 55 tisoč evrov, od tega je večina stroškov dela.

Glavni trg je tujina

Na trg nameravajo takoj, »ko bo izdelek dokončno izpopolnjen«. Ciljajo na svetovni trg, zlasti na razvitejše države.

Ob tem Gradišek poudarja, da so nabrali že nekaj domačih in tujih kontaktov, za katere upa, da bodo postali prvi kupci ali jih bodo pripeljali do kupcev.

Kupce bodo v tujini iskali prek distributerjev. Z njimi že navezujejo prve stike, a konkretnih dogovorov še nimajo.

V Sloveniji bodo nagovarjali zlasti fizioterapevte

Na slovenskem trgu bodo RehabMeter prodajali samostojno, v načrtu imajo predstavitvene delavnice za fizioterapevte v bolnišnicah in zdraviliščih. Možne kupce vidijo tudi v športnih klubih.

Od poškodbe kolena...

Zamisel za razvoj naprave, ki natančno meri gibljivost sklepov in omogoča učinkovitejšo rehabilitacijo po poškodbi gibal, je Matevž Gradišek dobil kot - bolnik.

Pred leti si je na dopustu na Novi Zelandiji hudo poškodoval koleno. Nujno pomoč in operacijo je imel kar tam, nato - nekaj mesecev po poškodbi - pa se je lahko vrnil v Slovenijo in tudi doma nadaljeval dolgotrajno rehabilitacijo. A zaskrbelo ga je, ker je bila ta zelo počasna.

»Razložili so mi, da bom toliko okreval, da bom lahko delal v pisarni, kaj več pa naj ne pričakujem,« se spominja.

... do nove poslovne priložnosti

Med rehabilitacijo je Matevž Gradišek ugotovil, da fizioterapevti in ortopedi z obstoječimi napravami zaradi velikih merskih napak tako rekoč ne morejo realno oceniti, kako napreduje bolnik po težji poškodbi.

»Terapevti in bolniki velikokrat razpolagajo z nezadovoljivimi podatki, zato marsikdo po poškodbi ne doseže najvišje stopnje končne rehabilitacije, ki bi jo lahko in ki bi mu omogočala bolj kakovostno življenje,« meni sogovornik.

Ob tem so se mu začele porajati raznovrstne ideje o možnih rešitvah. V ekipo je povabil svojega terapevta Gregorja Omejca in kolega programerja Ivana Žiliča. Rezultat dvoletnega razvoja pa je RehabMeter.

1.500 evrov bo stala naprava RehabMeter.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...