So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Mikuž: Podjetniki, bodite gospodarji svoje usode

Čas branja: 2 min
30.09.2014  11:44
Startup podjetniki morajo za svojo idejo najprej porabiti svoj denar in s tem pokazati, da so resni. Bolj kot izgubljen čas jih bo namreč bolelo, če bodo izgubili svoj denar, je bilo slišati na okrogli mizi z naslovom Kdo ima za nas finančno injekcijo, ki je v okviru letošnjega evropskega tedna podjetništva danes potekala v Ljubljani.
Mikuž: Podjetniki, bodite gospodarji svoje usode

Iniciator kluba Poslovni angeli Slovenije, ki ambicioznim podjetnikom v začetnih fazah rasti pomaga s finančnimi investicijami in znanjem, Branko Drobnak je prepričan, da morajo podjetniki za svojo idejo najprej porabiti svoje prihranke in idejo pripeljati tako daleč, da jo bo nekdo pripravljen podpreti. Dobro je, če lahko takrat pokažejo že izdelek, polizdelek ali prototip.

"Ljudi moramo naučiti, naj najprej tvegajo sami s tistim, kar imajo. Posameznika bo izguba njegovega denarja bolela bistveno bolj kot samo izguba časa," je dejal.

Tudi soustanovitelj podjetja 30Lean, ki svetuje in usmerja podjetnike na uspešno pot, Lojze Bertoncelj se je strinjal, da morajo ekipe v podjetjih narediti veliko domače naloge na vsebini in da morajo znati pokazati, da je na trgu veliko zanimanja za izdelek, ki ga imajo oz. ponujajo.

2013-12-mikuz_jure1_br-1024x600.jpg.n.960px.jpg

Prav se mu zdi tudi, da v svoje delo vložijo nekaj svojega denarja in s tem pokažejo, da so resni v svoji nameri, da bodo z izdelkom rešili nek problem. "A v to rešitev moraš vložiti veliko časa," je dejal. Ustanovitelj sklada tveganega kapitala RSG Kapital Jure Mikuž je dodal, da je treba podjetnikom povedati, da nihče ne bo skrbel zanje, in jih spodbuditi, naj bodo gospodarji svoje usode.

Tudi banke pridejo v poštev

Sogovorniki so izpostavili tudi problem bank, ki so v zadnjih letih zmanjšale obseg kreditiranja podjetij in načeloma ne financirajo zagonskih investicij. Suostanovitelj sklada Silicon Gardens, ki vlaga v slovenska start-up podjetja, Borut Rismal je ob tem dejal, da banke seveda so vir financiranja in da se je treba pogovarjati tudi z njimi.

"Seveda ne želijo kupovati srečk, a z bankami je nedvomno treba komunicirati. Tudi banke se bodo sčasoma pripravljene bolj aktivno angažirati v pogovorih s svojimi komitenti," je dejal.

Sogovorniki so večkrat omenili, da bi morali učenci v šolskih učbenikih bolj zgodaj zaslediti podjetniške tematike, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič pa je ob tem menila še, da bi morali biti prva ciljna skupina ljudi, če želimo spremeniti kulturo našega razmišljanja, učitelji.

O vzorih

Ti morajo po njenem mnenju vedeti, kaj je podjetniška miselnost, da bodo lahko učencem dajali prave primere. Pri tem igra po njenem mnenju zelo pomembno vlogo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki skrbi za pripravo šolskih programov.

"Največji učitelj je vzor," pa je menil v. d. direktorja Slovenskega regionalnega razvojnega sklada Velislav Žvipelj in ocenil, da učitelji verjetno ne čutijo soodvisnosti s podjetništvom.

Letošnji evropski teden podjetništva je že šesti po vrsti. Ključno sporočilo letošnjega tedna se glasi Spletni podjetniki: Evropski digitalni prvaki.

Javna agencija Spirit bo v okviru kampanje, ki jo je finančno podprlo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, v sodelovanju s podpornimi institucijami za podjetništvo organizirala pestro podjetniško dogajanje.

Evropski teden podjetništva bo sicer vrhunec dosegel med 1. in 3. oktobrom na srečanju v Neaplju v Italiji, kjer bodo podelili tudi evropske nagrade za spodbujanje podjetništva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...