So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Z Nizozemske prihaja nov podjetniški pospeševalnik

Čas branja: 3 min
29.09.2014  10:00
LSBC v Sloveniji išče univerze, podjetnike in druge partnerje, da bi čim prej odprli podružnico nizozemskega pospeševalnika NL Innovators in malim podjetjem pomagali pri inoviranju
Z Nizozemske prihaja nov podjetniški pospeševalnik

Po letu in pol, odkar je Martijn Huis na Nizozemskem odprl prvi pospeševalnik NL Innovators, išče po Evropi partnerje, ki bi pospeševalnike s franšizo širili v posamezne države. Prvi jih bomo, kot kaže, dobili v Sloveniji in Bolgariji. Zanje se zanimajo tudi v Nemčiji, Španiji in na Poljskem. Huisov cilj je mreža pospeševalnikov v Evropi pod imenom EU Innovators.

huis-petek01-be.1411977678.jpg.o.600px.jpg
Martijn Huis (levo) želi s franšizo širiti podjetniški pospeševalniki NL Innovators z Nizozemske po vsej Evropi in jih povezati v mrežo EU Innovators. Za podružnice v Sloveniji in Bolgariji bo poskrbel Iztok Petek (desno), kot soustanovitelj luksemburško-slovenskega poslovnega kluba LSBC in bolgarsko-slovenske gospodarske zbornice BSCCI.

"Naši pospeševalniki povezujejo študente, podjetnike, strokovnjake z raznih področij in ljudi z idejami. Njihove ideje multidisciplinarni timi - iz treh do petih študentov in podjetnikov mentorjev - v pičlih štirih tednih razvijejo do delujočega novega izdelka oziroma storitve ali za inovatorja poiščejo kakšno drugo rešitev," pravi Huis, serijski podjetnik in strokovnjak za inoviranje, razvoj konceptov in novih poslov, podjetništvo in izobraževanje.

Prek Iztoka Petka, soustanovitelja luksemburško-slovenskega poslovnega kluba LSBC in bolgarsko-slovenske gospodarske zbornice BSCCI, bodo prve franšizne pospeševalnike odprli v Sloveniji in nato v Bolgariji. "čim prej bi radi prvi pospeševalnik zagnali v Sloveniji, zato k sodelovanju vabimo univerze, izkušene podjetnike in strokovnjake z drugih področij za mentorje multidisciplinarnih timov, pa tudi inovatorje, mala in srednja podjetja ter druge podpornike," dodaja Iztok Petek. Več informacij o pospeševalnik napoveduje na spletni strani LSBC www.lsbc.lu.

Študente učijo inoviranja in podjetništva

Študenti bodo v pospeševalniku opravljali brezplačno pripravništvo ali pa del študijskih obveznosti, če se bosta vodstvi pospeševalnika in fakultete o tem dogovorili. »Študente naučimo inovacijskega procesa in podjetniških veščin, ki jih med samim študijem ne dobijo,« poudarja Huis. Opaža, da študente na fakultetah poučijo o delu menedžerjev, vendar takšnih služb ni. »Fakultete študentov ne naučijo, kako razvijejo nove izdelke ali storitve in kako postanejo podjetniki, zato bodo ta znanja dobili pri nas,« dodaja.

Za mala in srednja podjetja

V Sloveniji - in drugje - ciljajo na mala in srednja podjetja, ki jim bo pospeševalnik pomagal razširiti posel v novo dejavnost, na digitalne platforme ali nove trge. »Podjetju Gorenc iz Ljubljane, ki med drugim izdeluje plinske žare, že pomagamo pri prodoru v tujino, tako da smo analizirali tuje trge in na njih iščemo lokalne partnerje za prodajo Gorenčevih žarov,« ponazarja Huis.

Razvoj ideje bo pri nas stal 995 evrov

Na Nizozemskem vsak inovator plača 1.500 evrov, da mu multidisciplinarni tim v pospeševalniku NL Innovators v štirih tednih razvije idejo do končne rešitve. Huis v Sloveniji obljulbja nižjo ceno, in sicer 995 evrov.

Pospeševalniki na Nizozemskem so financirani iz zasebnih virov, enako bo tudi v drugih državah, kjer jih bodo odprli. Sponzorje zanje iščejo med bankami, svetovalnimi in računovodskimi hišami, pravnimi pisarnami, zavarovalnicami ter drugimi podjetji, ki v inovacijskih projektih vidijo priložnost za pridobivanje novih strank. »Ko inovator zraste v resno podjetje, rabi njihove storitve," pojasnjuje Huis.

Strokovnjaki iščejo mlade talente in zadnje inovacije

Kaj pa je motiv, da s pospeševalnikom sodelujejo strokovnjaki z različnih področij, ne da bi za to dobili plačilo? »V NL Innovators sodelujejo zato, da pridejo v stik s talentiranimi študenti in zadnjimi inovacijami.« pravi Huis.

Z mrežo pospeševalnikov po Evropi EU Innovators bi rad spodbudil lokalne inovacije, nova delovna mesta in gospodarsko rast, hkrati pa študente naučil inoviranja in osnov podjetništva. »Evropa pri inovacijah tekmuje z ZDA, Kitajsko, Indijo in drugimi velikimi državami, zato moramo zgraditi mrežo pospeševalnikov, znotraj katere si bodo člani delili znanja, izkušnje in priložnosti,« dodaja.

Pomoč pri iskanju kupcev ali vlagateljev

NL Innovators se od drugih pospeševalnikov razlikujejo po tem, da poceni in v kratkem času poiščejo končno rešitev. Inovator svojo idejo, nalogo ali problem predstavi timu študentov, ki jo pod vodstvom izkušenega mentorja podjetnika ali strokovnjaka v timu razvije do končne rešitve - novega izdelka ali storitve, poslovnega načrta ali drugega želenega cilja. Pospeševalnik inovatorja spremlja tudi kasneje, saj mu pomaga pri prodoru na trg in iskanju vlagateljev, kupcev in dobaviteljev.

NL INNOVATORS Uspešne inovacije z Nizozemske

Skupnost, ki podpira štiri pospeševalnike NL Innovator na Nizozemskem, ima več kot 400 članov, ocenjuj Martijn Huis. V treh pospeševalnikih dela 60 študentov, četrtega pa bodo kmalu zagnali. Načrtujejo jih še več - po enega v vsakem mestu s študenti. »Prav danes na Nizozemskem začnemo sodelovati z eno od nevladnih organizacij, ki mlade uči trajnostnega odnosa do narave in naravnih virov. Zanje bomo razvijali izdelke in storitve, s katerimi bodo širili svoje poslanstvo,« napoveduje Huis.

Med uspešnimi novostmi iz NL Innovators, pa omenja te tri:

1. Oblikovali so spletno platformo za prodajo zelenjave, ki jo trgovci zavržejo, ker ni estetska. A tudi ukrivljene kumarice so povsem primerne za jest, zato je ljudem všeč, da jih lahko na tej platformi kupijo ceneje.

2. Razvili so stroj za čiščenje obale po razlitju nafte.

3. Na Nizozemskem je uspešna tudi spletna stran, ki kot Facebook povezuje sosede na isti ulici.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...