So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Dolenjci razvili stroj za tetoviranje, najlažjega na svetu

Čas branja: 2 min
17.09.2014  10:05
Novomeški start-up LACEnano te dni v ZDA preizkuša aparat za tetoviranje, ki v marsičem odstopa od konkurenčnih
Dolenjci razvili stroj za tetoviranje, najlažjega na svetu

Konec prihodnjega meseca bodo začeli v novomeškem LACEnanu sprejemati prednaročila za stroj za tetoviranje, ki bo najlažji na svetu, edini bo deloval z brezkrtačnim motorjem in edinega bo mogoče v celoti medicinsko sterilizirati.

bukovec-jurecic3-xx.1410889448.jpg.o.600px.jpg
Kličejo nas kupci, ki sploh ne vprašajo, koliko stane, temveč sprašujejo, kam naj nakažejo denar in kdaj lahko pričakujejo dobavo. Tako razlagata gonilni sili LACEnana Peter Bukovec (levo) in Rok Jurečič.

Zgodba se je začela pred poldrugim letom, ko je Peter Bukovec, poznejši LACEnanov strojni inženir, spremljal svoje dekle na tetoverski konvenciji. Medtem ko so dekle tetovirali, je Bukovec govoril s tetoverji. Nekateri so se pritoževali, da so tetoverski aparati pretežki za večurno delo, in imeli tudi druge pripombe.

Boljši od tekmecev

Bukovec je sklenil, da bo izdelal aparat za tetoviranje, ki bo boljši od dozdajšnjih. Pripravil je koncept in se priključil novomeškemu start-up programu KickUP, ki ga vodi skupnost StartUP Novo mesto. Pridružil se mu je Rok Jurečič. Našla sta še elektroinženirja in grafično oblikovalko. Bukovec je narisal stroj in opravil druga strojna dela, elektroinženir je razvijal vezje, Jurečič pa je prevzel trženjski del opravil zagonskega podjetja.

Sto petdeset tisoč možnih kupcev

Registrirali so domeno LACEnano, oblikovali spletno stran in prek Facebooka opravili anketo s tetoverji. Tako so dobili nove informacije, kaj tetoverji potrebujejo. Raziskali so trg in ugotovili, da je na svetu od 150 do 200 tisoč tetoverjev, ki kupujejo aparate pri nacionalnih distributerjih. Distributerji pa organizirajo tudi tetoverske konvencije.

Preizkušnja v New Yorku

Prva prelomnica se je zgodila, ko so LACEnano omenili v eni večjih Facebookovih skupin za tetoverje. Število stikov prek Facebooka in elektronske pošte se je podeseterilo. Dobili so tudi prvo vprašanje morebitnega kupca, kam naj nakaže denar. Druga prelomnica je bila, ko jih je poklical distributer tetoverskih aparatov za Turčijo in pokazal veliko zanimanje za LACEnanov stroj. Prek Turka so dobili stike tudi z distributerji za Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Italijo, Avstrijo, Francijo in druge države. Tretja prelomnica pa je bil klic tetoverja iz Trsta. Obiskali so ga in po kratkem preizkusu se je Tržačan odločil, da bo vzel prototip LACEnanovega aparata na preizkušnjo na veliko tetoversko konvencijo v New York. Preizkus teče prav zdaj.

lacenano-tattoo-machine-rotary-xx.1410889449.jpg.o.600px.jpg
Pištola za tetoviranje LACEnano

Magneti iz ZDA

Prvi prototip so naredili konec junija, potem so ga testirali pri domačih tetoverjih in naredili nekaj popravkov, končni prototip je bil nared pred nekaj tedni. Uporabili so že znano tehnologijo. Dobavitelji delov so iz zahodne Evrope in ZDA. Posebej pomemben je proizvajalec magnetov iz ZDA. Edini namreč naredi magnet, ki prestane medicinsko čiščenje. Rezkanje, ki pomeni tri četrtine del za stroj, pa opravijo v Sloveniji. Aparat bodo sestavili sami.

Brez Kickstarterja

Kickstarterja ne bodo uporabili. Prihodnji mesec začnejo namreč zbirati pred­naročila s stoodstotnim predplačilom. Število izdelkov v prednaročilu so omejili na 120. »Število smo omejili, da lahko popravimo, če bo kaj narobe,« pravi Jurečič. Neuradno se z nekaj deset kupci že dogovarjajo. Hkrati pripravljajo prvo serijo redne prodaje, v kateri bo od tisoč do dva tisoč izdelkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...