So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj Fince moti pri slovenskih startupih

Čas branja: 2 min
12.09.2014  14:14
Po predstavitvah nekaterih slovenskih zagonskih podjetij so predstavniki finskega pospeševalnika Startup Sauna pohvalili tehnološke rešitve, ki pa so bile "na splošno slabo predstavljene".
Kaj Fince moti pri slovenskih startupih

Eden najuspešnejših pospeševalnikov Severne in Vzhodne Evrope Startup Sauna je obetavna mlada podjetja v četrtek iskal tudi v Sloveniji.

Startup Sauna je sicer plod študentske pobude iz leta 2009. Ekipa, ki je takrat angažirala, je organizirala razne dogodke, konference in na ta način poskušala izgraditi startup skupnost. "Ugotovili smo, da imajo finska podjetja tehnološko razvite produkte, ki pa jih ne znajo prodajati. Zgodbe niso postale globalne," je eno izmed vzporednic s slovenskimi zagonskimi podjetji izpostavil Juuso Koskinen, glavni izvršni direktor pospeševalnika.

finci.1410523896.JPG.n.960px.jpg finci.1410523896.JPG.n.960px.jpg
Finski investitorji in mentorji v pogovoru s slovenskimi ekipami. Foto: Za pomoč ne zahtevajo deleža v podjetju

Finci sicer iščejo ekipe, ki jim zaupajo, da so sposobne izpeljati obljubljeno, imajo podjetniško rešitev s potencialom globalne rasti ter že delujoči prototip. Ni pa nujno, da je izdelek ali storitev že na trgu. Ponujajo enomesečni mentorski program v Helsinkih, kontakte z investitorji, tako lokalnimi kot ameriškimi, in pa deset tisoč evrov.

Zanimivo, če ne že malce nenavadno pa je, da pospeševalnik v zameno ne zahteva nobenega lastniškega deleža. "Naša naloga je zgolj, da gradimo skupnost," pojasnjujejo.

Še nekaj statistike: od leta 2010 so organizirali okoli sto dogodkov po Evropi, izmed 2000 prijavljenih startupov so jih sprejeli 900. Podjetja so skupaj zbrala kapitala za 37 milijonov dolarjev.

Kaj so predstavila podjetja

Pred Finci se je v četrtek predstavilo osem podjetij: Accounting Box, Anigmo, CarLock, Cool Inno, Jetmap, NP3, TAD in Vroomin.

Med drugim smo videli rešitev za enostavnejše računovodstvo v obliki virtualne asistentke, brezdotično stikalo, sistem za zaščito pred krajo avtomobila in iskalnik nizkocenovnih letov.

Katera od podjetij bodo dobila priložnost za uvrstitev v omenjeni pospeševalnik, pa bo znano šele čez kakšen mesec, so pojasnili v Tehnološkem parku Ljubljana.

finci1.1410523918.JPG.s.960px.jpg
Juuso Koskinen, glavni izvršni direktor pospeševalnika

Kaj je zmotilo Fince

In kaj imajo Finci povedati o predstavljenih projektih? Pravijo, da so tehnološke rešitve dobre, a so bile na splošno slabo predstavljene.

- Podjetja so premalo osredotočena, menijo, da morajo rešiti vse uporabnikove težave. Osredotočijo naj se na le en problem, saj morajo biti pomembni v življenjih svojih kupcev, ker bodo drugače nepomembni v življenju vseh.

- Dizajn na predstavitvi je pomemben. Preveliko pozornost posvečajo besedam, namesto slikam, ker je vizualizacija zelo pomembna.

- Pri predstavitvah morate dajati občutek, da ste osvojili svet, vendar na ponižen in skromen način.

- Bilo je precej slovničnih napak, potrebno je tudi vaditi angleški jezik.

- Poglejte si pitche Američanov (Tech Crunch in Steve Jobs). Oni so mojstri v pitchingu in vas prepričajo, kljub temu, da njihova tehnologija ni tako dobra.

- Na koncu recite hvala, ker nihče ne ve, da ste zaključili s pitchem.

Kaj mora vsebovati predstavitev:

1. Punchline (kaj delate)

2. Težava (katero bolečino rešujete)

3. Rešitev (kako jo rešujete)

4. Vrednost

5. Poslovni model in trg

6. Traction (kaj ste naredili doslej, ali že imate uporabnike)

7. Ekipe

8. Kaj bi radi

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...