So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenski Oivo septembra na Kickstarterju išče kupce

Čas branja: 3 min
02.09.2014  17:08
Je mini prenosni polnilnik za iphone 5 na štiri AA-baterije in obesek za ključe obenem, da je vedno pri roki
Slovenski Oivo septembra na Kickstarterju išče kupce

Marin Medak, ki je znan po tem, da je pred dvema letoma preveslal Atlantik, bo ves september z ekipo krmaril kampanjo na Kickstarterju. Radi bi zbrali dovolj denarja za prvo serijo mini prenosnih polnilnikov za iphone na AA-baterije in za prodor v trgovine.

Če na Kickstarterju dosežejo ciljni znesek - 70 tisoč dolarjev ali dobrih 53 tisoč evrov -, bodo šli v izdelavo pet tisoč kosov.

medak-marin1-ih.1409593469.jpg.o.600px.jpg
»Prek kitajske tovarne bi radi z Oivom vstopili na Japonsko, kjer je od 50 do 60 milijonov uporabnikov iphona,« pravi Marin Medak. Na svojem iphonu prikazuje, kako deluje polnilnik na AA-baterije Oivo. Foto: Irena Herak

Želja: tri tisoč naročil na Kickstarterju

»Zelo bom zadovoljen, če na Kickstarterju zberemo najmanj 120 tisoč dolarjev (dobrih 91 tisoč evrov), da bomo lahko izdelali 10 tisoč kosov in lažje financirali vstop v trgovine,« pravi Medak. Oivo, ki ga je Medak razvil skupaj z Gigodesignom, na Kick­starterju prodajajo za 39 dolarjev (slabih 30 evrov). Za želenih 120 tisoč dolarjev pa morajo prodati tri tisoč kosov.

Če bo povpraševanje po Oivu, bomo prihodnje leto razvili še različico za Android.

Je obesek za ključe...

Oivo je majhen prenosni polnilnik za iphone 5, ki deluje na štiri AA-baterije. Oblikovan je kot obesek za ključe, da je vedno pri roki. Je iz dveh delov, ki ju magneti držijo skupaj. Obesek za ključe spremenimo v polnilnik za iphone tako, da enako, kot odpremo škatlico, razpremo oba dela. V enem delu je konektor, ki ga vstavimo v iphone. Na tem delu polnilnika so označena mesta, na katera postavimo štiri AA-baterije in jih prekrijemo z drugim delom polnilnika. Magneti v obeh delih držijo AA-baterije na pravem mestu, da se telefon začne polniti.

... in zasilni polnilnik obenem

39

dolarjev ali slabih 30 evrov stane polnilnik za iphone na AA-baterije na Kickstarterju.

120

tisoč dolarjev ali dobrih 91 tisoč evrov potrebujejo za zalogo 10 tisoč kosov in za vstop v trgovine.

70

tisoč dolarjev ali dobrih 53 tisoč evrov so si postavili za cilj kampanje na Kickstarterju.

Set štirih AA-baterij povsem napolni iphone. A ker je Oivo mišljen kot zasilni polnilnik, AA-baterij ni treba popolnoma izprazniti. Telefon lahko napolnimo do polovice, AA-baterije pa nato še uporabimo za uro, svetilko, daljinski upravljalnik za televizor ...

Oivo je uporaben tako v naravi kot v mestu, ko pri sebi nimamo kabla za polnjenje telefona ali nimamo dostopa do drugega vira električne energije. Nov prenosni polnilnik je namenjen zlasti mladim ljudem, ki potrebujejo stalen dostop do pametnega telefona in prek njega do interneta. »Med kupci vidim ljubitelje gedžetov, upravljavce družabnih omrežij in podjetnike,« pravi Marin Medak. Oivo bodo prodajali v spletnih trgovinah in od oktobra na svoji spletni strani ( [www.oivo.pw] ).

Proizvodnja bo na Kitajskem

Po kampanji na Kickstarterju bo stekla proizvodnja v tovarni v Šenzenu, ki je severno od Hongkonga na Kitajskem. »Tovarna ima 7.500 zaposlenih in Applovo licenco MFI (Made for iPhone), kar pomeni, da izpolnjuje Applove standarde,« razlaga Medak. Tudi za njihov polnilnik na AA-baterije morajo od Appla še pridobiti certifikate, dodaja.

Pred božičem bi radi podpornikom, ki bodo na Kickstarterju naročili Oivo, tega tudi dostavili. Prihodnje leto pa bo ekipa, v kateri Medak opozarja na Tadeja Beravsa kot glavnega elektroinženirja in Luko Stepana, kreativnega direktorja Gigodesigna, razvila še polnilnik z mikro USB-konektorjem za Android in širila prodajo.

Idealni trg je Japonska

Oivo je izvozni izdelek. »Idealen trg zanj je Japonska, kjer dihajo za Apple, iphone pa uporablja od 50 do 60 milijonov Japoncev,« pravi Marin Medak. Na Japonsko bi radi prodrli prek kitajske tovarne, ki tam že ima mrežo poslovnih stikov. »Ta trg je tudi bolj koncentriran in geografsko lažje obvladljiv kot Kitajska ali ZDA,« pojasnjuje Medak. Po njegovih besedah največ iphonov uporabljajo na Kitajskem, za to sta ZDA in Japonska, daleč za temi tremi pa je celotna Evropa.

Če bo za Oivo dovolj zanimanja, bodo distribucijo uredili na treh točkah. Prva bo pri proizvajalcu na Kitajskem, od koder bodo oskrbovali tudi Japonsko, druga bo v ZDA za ameriški in kanadski trg, tretja pa v Sloveniji za Evropo in preostale države.

Če pa na Kickstarterju ne zberejo dovolj denarja, bodo kitajsko tovarno povabili v projekt kot partnerja. »Ponudili bi ji lastniški delež v podjetju, če sofinancira vstop Oiva na trg,« razmišlja Medak.

Prva ideja še čaka na razvoj

Z Gigodesignom so Oivo razvili v manj kot letu, do končnega prototipa pa so prišli prek petih iteracij. »Prej nisem poznal ekipe Gigodesigna, z njimi pa me je povezal Matej Feguš, direktor Donarja,« pravi sogovornik. Razkril jim je svojo prvotno idejo o polnilniku za iphone, pri katerem bi elektriko delali ročno, z vrtenjem »mlinčka«. »A ko smo ugotovili, da bi za razvoj od ideje do prototipov potrebovali veliko denarja in časa, smo iskali drugo rešitev in dobili idejo za polnilnik na AA-baterije. K prvi ideji se bomo vrnili prihodnje leto in bo naš drugi skupni projekt,« napoveduje Marin Medak.

Živi od prodaje obeskov za ključe kajakašem

S podjetništvom ima izkušnje že dobro leto. Od aprila lani se namreč kot espe preživlja s prodajo plastičnih obeskov za ključe v obliki kajaka in potapljaške bombe. Izdelujejo jih v Šenzenu na Kitajskem, a v drugi tovarni kot polnilnik za iphone. Svoje obeske za ključe Marin Medak trži pod znamko Hobkey. En stane pet evrov, prodaja pa jih v kajakaških trgovinah in na svoji spletni strani ( [www.hobkey.com] ). Lani so mu prinesli 20 tisoč evrov prihodkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...