Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Izjemen uspeh: startup MESI med desetimi finalisti tekmovanja XPRIZE

Čas branja: 2 min
27.08.2014  15:38
Slovenski start-up MESI, ki razvija medicinske naprave, se je skupaj s podjetjema Gigodesign in D.Labs ter raziskovalnimi ustanovami, Inštitutom Jozefa Stefana, fakulteto za elektrotehniko in medicinsko fakulteto, uvrstil med deset finalistov na prestižnem tekmovanju Qualcomm Tricoder XPRIZE. Zmagovalcu se obeta kar sedem milijonov dolarjev vredna nagrada.

Ekipa se v ZDA predstavlja z napravo za domačno uporabo, ki meri vitalne znake in je sposobna diagnosticirati 15 bolezni modernega človeka, kot so diabetes, možganska kapa, in vnetje ušesa. Sistem sestavlja medicinska zapestnica, pametna aplikacija in pet modulov. Zapestnica služi spremljanju uporabnikovih vitalnih znakov (srčni utrip, temperature in oksigenacija krvi), medtem ko moduli, v kombinaciji s pametnim vprašalnikom, zagotavljajo dodatne informacije, potrebne za natančno diagnozo. Podatki se nato v obliki preglednih rezultatov prikažejo prek mobilne aplikacije.

»Uspeha smo zelo veseli, saj nam prinaša priložnost, da z medicinskimi napravam osvojimo svetovni trg domače diagnostike. Rešitev bo vsakemu posamezniku omogočila pravočasno diagnosticiranje, zgodnje zdravljenje brez čakalnih vrst in iskanja pravega specialista ter znižala stroške zdravstvenega sistema,« je ob dosežku povedal direktor MESIja Jakob Šušterič.

id-susteric-jakob-be-1.20140601193044.jpg.n.600px.jpg id-susteric-jakob-be-1.20140601193044.jpg.n.600px.jpg
Direktor podjetja MESI Do februarja morajo razviti prototip, ki bo omogočal preverjanje uporabniške izkušnje ter zbranih rezultatov

Tekmovanje sicer poteka že od lanskega poletja, zaključilo pa se bo predvidoma čez leto dni. »S posredovanimi poročili raziskav in razvoja, smo komisiji tekmovanja Qualcomm Tricorder XPRIZE, dokazali, da smo zmožni naše ideje tudi uresničiti. Februarja pa že od nas pričakujejo prototipe, ki bodo omogočali preverjanje uporabniške izkušnje ter zbranih podatkov.« medtem pojasnjuje Daša Košec, direktorica trženja pri MESIju.

Z uvrstitvijo med prve tri bi ekipa prejela tudi izdatno denarno spodbudo. Koščeva pravi, da bi morebitna sredstva namenili za dokončanje produkta, proizvodnjo in trženje izdelka, del nagrade pa bi seveda razdelili med ostale partnerje. V primeru, da se jim v hudi konkurenci mednarodnih podjetij in znanstvenih inštitucij - skupaj se jih je na tekmovanje prijavilo 250 - ne bo posrečilo, pa bo usoda projekta odvisna od morebitnega investitorja. »Trenutno iščemo investitorja, ki bi nam omogočil uresničiti vse naše ideje za produkte in upamo, da nam bo to tudi uspelo. V primeru zadostnih sredstev pa bomo s projektom nadaljevali tudi po tekmovanju Qualcomm Tricorder XPRIZE,« še dodaja sogovornica.

MESIteam-xprize3a.1409147935.jpg.n.960px.jpg
Slovenska ekipa, ki tekmuje na prestižnem tekmovanju Qualcomm Tricoder XPRIZE

Jeseni na trg z novim izdelkom

MESIjev paradni izdelek je sicer avtomatski merilnik gleženjskega indeksa ABPI MD. Lani so jih prodali 300, letos pa bi jih radi še sto več. Napravo že prodajajo v 12 državah, v Londonu imajo podružnico, drugje pa distributerje. Novembra bodo na sejmu Medica predstavili novo napravo HealthStation, ki bo omogočala diagnozo bolezni srca in ožilja na primarni ravni zdravstvenega sistema. Merila bo gleženjski indeks, krvni tlak in EKG.

Kaj je XPRIZE

XPRIZE je fundacija, ki organizira tekmovanja, na katerih ekipe iščejo rešitve za pereče težave moderne dobe. Kot pravijo, so njihov cilj »radikalni tehnološki preboji, ki predstavljajo korist za človeštvo«. Med drugim je organizirala tekmovanje Ansari XPRIZE (izdelava komercialnega vesoljskega plovil) in Google Lunar XPRIZE (razvoj metode za samodejni pristanek robota na luni). Dodajmo, da v njihovem svetu zaupnikov med drugim sedijo tudi Elon Musk, James Cameron in Larry Page.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom

Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...