So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Dijaki se bodo o podjetništvu tudi v bodoče učili iz prve roke

Čas branja: 1 min
27.08.2014  12:41
Preteklo šolsko leto so na šestih slovenskih srednjih šolah prvič izvedli program Moje podjetje. Letos ga nameravajo še razširiti. V tekmovalnem delu programa je sicer slavilo dijaško podjetje Donum Dulce, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo naravne kozmetike in katerega člani so se julija udeležili sejma v Estoniji.
Dijaki se bodo o podjetništvu tudi v bodoče učili iz prve roke

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Direktorica podjetja Donum Dulce Veronika Kavčič je povedala, da so na največjem evropskem tekmovanju dijaških podjetij v Estoniji naredili tisto, kar so v danem trenutku lahko. "Naša največja prednost je bila, da smo izdelke izdelovali sami, konkurenca je imela običajno nekoga zadaj, ki jim je izdelke izdeloval, oni pa so samo prodajali naprej. Mi smo uspeli združiti oboje," je pojasnila.

Iz Estonije se je podjetje vrnilo z dvema individualnima nagradama, poleg Kavčičeve jo je prejela tudi njena kolegica Ela Hudovernik, kar Kavčičeva ocenjuje za velik dosežek.

Za naravno kozmetiko so se sicer dijaki odločili, ker so nekatere članice ekipe že imele izkušnje v izdelovanju kozmetike za domačo rabo. Ostali so obiskali nekaj tečajev in prebrali ogromno literature. "Poleg tega slišimo od vseh kocev, da je veliko kozmetičnih izdelkov, ki jih lahko kupimo v trgovini škodljivih," je pojasnila mlada direktorica.

Izzivi so bili veliki

Med delom pa so dijaki naleteli na kar nekaj izzivov. Kot je pojasnila njihova mentorica Mijam Lindič, je že sam trg z naravno kozmetiko precej zasičen. Meni sicer, da je dijakom kljub oviram uspelo, "ker njihovi izdelki vsebujejo res naravne sestavine, so zelo kakovostni in cenovno ugodni".

donum-dulce.1409136008.jpg.o.600px.jpg
Del ekipe Donum Dulce

Nad izkušnjo v Estoniji je Lindičeva navdušena. "Konkurenca je bila huda, tudi raznolikost idej je bila presenetljiva in tako so se dijaki veliko naučili, kar jim bo koristilo v študijskem in tudi v poklicnem življenju," je dodala.

Po njenih besedah lahko dijaki s projektom samo pridobijo. "Vse izkušnje, ki jih dobijo, so koristne, tudi negativne. Naučijo se, da težava ne pomeni konec poti, ampak da je treba poiskati rešitev."

Projekt Moje podjetje tudi letos

Zaradi odlične izkušnje programa Moje podjetje si želi koordinator projekta Anton Kokalj k sodelovanju v prihajajočem letu povabiti še več šol. Kokalj je pojasnil, da program, ki sicer poteka v okviru projekta Dosežki mladih - Mlada podjetja Evrope, že desetletja izvajajo v več evropskih državah pa tudi v Ameriki in Aziji.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...