So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Študent fizike: V Londonu imamo več matematike, vaje pa so bolj strogo ocenjene

Čas branja: 2 min
26.08.2014  15:46
Najbolj privlačna študijska mesta za Slovence so v Veliki Britaniji, Nemčiji in na Nizozemskem.
Študent fizike: V Londonu imamo več matematike, vaje pa so bolj strogo ocenjene

Odločitev za študij v tujini predstavlja eno od boljših naložb mladih ljudi, so si bili enotni udeleženci dogodka Prvi VTIS: iz Slovenije v svet, ki je pred nekaj dnevi potekal v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa. Po besedah organizatorjev - Društva VTIS, ki ga vodi Igor Cesarec, je namen tovrstnih dogodkov povezovanje tistih, ki so se v tujini že izobraževali, in tistih, ki se tja šele odpravljajo.

»Mladi v mednarodnem akademskem okolju širijo obzorja in pridobivajo potrebne izkušnje ter znanja, ki jih v Sloveniji morda ne bi mogli. Zaradi sveta v katerem živimo, je pomembno, da so mladi vpeti v mednarodno okolje,« je jasen Cesarec. Društvo VTIS sicer povezuje okoli 270 članov, ki so tako ali drugače povezani s študijem v tujini. Sogovornik sicer izpostavlja, da so to študentje oziroma raziskovalci, ki so v tujini opravili ali še vedno opravljajo celoten študijski program.

"Potrebno je vzdrževati vez med raziskovalci doma in v tujini"

Dobro bi bilo, da bi država s spodbujanjem podjetniškega okolja mlade raziskovalce poskušala privabiti nazaj v Slovenijo. Tudi Cesarec ob tem opozarja, da nekateri pri nas nimajo primernih pogojev za delo ali karierni razvoj. »V vsakem primeru pa se mora vzdrževati vez med slovenskimi strokovnjaki v tujini in doma«.

Za slovenske študente so najbolj atraktivne evropske univerze, predvsem britanske, nizozemske in nemške, marsikdo pa svojo akademsko pot nadaljuje na eni izmed izobraževalnih inštitucij v ZDA.

slovenci-vtis.1409060777.jpg

Patrik Gubeljak, 20-letni Mariborčan, se je denimo odločil za študij fizike na Imperial College v Londonu, kjer bo jeseni začel s svojim drugim letnikom izobraževanja. Pravi, da so prvo leto intenzivno delali predvsem na matematiki, koncept študija pa je po njegovih besedah nekoliko drugačen, kljub temu, da so vsebine primerljive. »Je pa večji poudarek na vajah. Te se izvajajo kot samostojni predmet in so strogo ocenjevane.« Gubeljak je medtem prepričan, da je v tujini raziskovalnih možnosti veliko več, kar je po njegovih besedah posledica večjega financiranja v primerjavi s Slovenijo.

Urška Habe je po drugi strani svojo študijsko izkušnjo v Londonu že zaključila. V britanski prestolnici je namreč opravila magisterij iz prava. »Za tujino sem se v prvi vrsti odločila zaradi življenjske izkušnje, ki jo ta prinaša. To je bila zagotovo ena boljših življenjskih odločitev,« pravi Habetova. Na vprašanje, kakšne so glavne razlike med izobraževalnima sistemoma pri nas in na Otoku, sogovornica izpostavlja skupinsko delo. »V Londonu je prav na skupinskem delu večji poudarek, obenem pa si primoran, da svoje odločitve obširneje argumentiraš,« dodaja. Habetova, ki kljub vrnitvi v domovino razmišlja, da bi se ponovno odpravila čez mejo, je medtem jasna: tujina te nauči samostojnosti, odgovornosti, ponižnosti in odprtosti.

urska-habe.1409060445.JPG.n.960px.jpg
Urša Habe je leto dni preživela v Londonu. Tam je opravljala magisterij iz prava

Igor T., ki je zaključil zadnji letnik študija elektrotehnike, pa medtem razmišlja o magisteriju v Münchnu. »Glavno mesto Bavarske je tehnološka prestolnica, imajo pa tudi dobro tehnično univerzo.« Sogovornik pričakuje, da bo pridobil nove izkušnje in si povečal možnost za delo v kakšnem izmed priznanih podjetij. Njegova želja: tehnološki velikan Intel.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...