So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako sta ustanovitelja slovenskega Blockr.io pristala v San Franciscu

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
 
Čas branja: 2 min
26.08.2014  12:01
V začetku avgusta sta Slovenca, programer Sašo Matejina in spletni dizajner Samo Drole, spakirala kovčke in odpotovala v San Francisco. Pridružila sta se namreč ekipi ameriške borze bitnih kovancev Coinbase. Slednja je junija letos kupila njun portal, za koliko, ne razkrivata. Pri Coinbase pravijo, da je bil pri prevzemu na prvem mestu talent, ne izdelek.
Kako sta ustanovitelja slovenskega Blockr.io pristala v San Franciscu

Več iz teme:  
kripto >
Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj

Zgodba se je začela pred približno dvema letoma, ko sta Sašo Matejina in Samo Drole s takratnim sodelavcem, programerjem Ratkom Rudičem, začela spoznavati virtualno valuto bitcoin in kakšen je njen potencial. "Še posebej nas je zanimal sam protokol, zato smo se odločili, da naredimo spletno aplikacijo, s katero bi uporabnikom vizualno predstavili, kako bitcoin deluje. Hkrati pa posameznikom in podjetjem, ki te podatke potrebujejo za poslovanje, omogočili enostaven dostop do želenih podatkov," pojasnjuje Matejina. Zanj in za Rudiča je glavni izziv predstavljala obdelava velike količine podatkov in poskrbeti za stabilnost in odzivnost strani, Drole pa je imel nalogo oblikovati stran, ki bi bila uporabnikom razumljiva.

matejina-drole-coinbase.1409046483.jpg.c.960px.jpg matejina-drole-coinbase.1409046483.jpg.c.960px.jpg
Ustanovitelji portala blockr.io Samo Drole, Sašo Matejina in Projekt so takrat tudi zaključili, a so ga za okoli pol leta 'spravili v predal', saj ga niso objavili. Potem pa je Drole pripravil nov dizajn. "Vsi trije smo bili navdušeni in projekt obudili od mrtvih. Novembra lani smo ga tako predstavili javnosti. Prejemati smo začeli pohvale in predloge z vsega sveta. Takrat smo vedeli, da smo na pravi poti, da moramo nadaljevati," opisuje začetke Matejina.

Povabilo v San Francisco

Njihov portal je opazil tudi Brian Armstrong, soustanovitelj in prvi mož družbe Coinbase, enega največjih podjetij, ki se ukvarja z virtualnimi valutami. "Nekega dne smo prejeli Armstrongov mejl, da nas želi spoznati," opisuje prvi kontakt z ameriškim podjetjem Matejina. Dogovorili so se za videokonferenco, med katero jih je današnji delodajalec povabil v San Francisco, kjer je sedež družbe. "Za naš projekt so se zanimali še drugi investitorji, a nas niso prepričali."

Prodali portal, dobili delež v podjetju

V podjetju Coinbase so jih prepričali. "Za prodajo svojega produkta in prehod pod okrilje Coinbase smo se odločili, ker gre za svetovno priznano podjetje, za katerim stoji odlična ekipa. Sestavljajo jo posamezniki z različnih koncev sveta. Predvsem imajo velike vizije za prihodnost," pravi Matejina. Coinbase je tako odkupil 100 odstotno lastništvo izdelka trojice. "Zneska nakupa pa ne moremo razkriti," pojasnjuje Matejina, ki se je, tako kot Drole, preselil v San Francisco, kjer sta po novem oba zaposlena v Coinbase. Dobila sta tudi delež v podjetju. "V tujini je praksa, da v mladih startup podjetjih delavec dobi delež družbe, kar seveda pripomore k boljšemu delu in razvoju podjetja." Več o prodaji pišemo v članku Ustanovitelja slovenskega Blockr.io k ameriškemu Coinbase.

Delata na razvoju novega pregledovalnika

Njun prvi večji projekt bo sodelovanje pri razvoju coinbase pregledovalnika transakcij, ki bo po vsej verjetnosti zamenjal obstoječo stran. Je pa že končan njun prvi projekt pri Coinbase, in sicer stran, na kateri je mogoč ogled cene in števila transakcij z bitcoini. Kot 'prve rezultate nakupa blockr.io' je stran na svojem Twitter profilu napovedal tudi Armstrong. "Lahko povem, da je ta stran takoj za naslovnico portala Coinbase najbolj obiskana podstran," pove Matejina.

Kako je živeti v San Franciscu

"San Francisco je pravzaprav precej raznoliko mesto, ni ravno tipično ameriško. Zato mu tudi rečejo 'najbolj evropsko mesto' v ZDA," opisuje svoj novi dom Matejina, ki je navdušen nad tem, da v mestu živi veliko različnih skupnosti, a je hkrati veliko svobode in strpnosti. "Ljudje so zelo svobodomiselni, odprti in vedno pripravljeni pomagati. Na drugi strani pa je zaradi poplave različnih startupov in velikih uspešnih tehnoloških gigantov, to zigoto tudi mesto priložnosti."

Kaj je blockr.io

Gre za portal za raziskovanje in pregled transakcij z bitnimi kovanci. Uporabnikom (podjetjem in posameznikom) omogoča pregled nad stanjem na računih v njihovi ali tuji lasti. Sama valuta je namreč zasnovana tako, da so vsi podatki javni, vendar anonimni. "To je tako, kot bi v banki imeli pregled nad vsemi računi in transakcijami, ki so se zgodile, ne bi pa vedeli, čigavi so ti računi. Do računa lahko dostopaš samo z zasebnim ključem oziroma z geslom," pojasnjuje Matejina.


Več iz teme:  
kripto >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...