So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Načelno bi morali za vse plačati davek...

Čas branja: 2 min
25.08.2014  17:06
Ko so pred dnevi v nemškem časniku Der Spiegel pisali o ekonomiji delitve, so del besedila naslovili s »Pravila? Kakšna pravila?«, kar je zgovorno že samo po sebi. Delitvena ekonomija poteka predvsem po spletu in povečini brez računov.

Ko najamete sobo ali stanovanje na Airbnb, gre plačilo vedno s kreditno kartico, denar pa prek Kalifornije k lastniku sobe ali stanovanja. Finančna uprava nima nikakršnega pregleda nad tem. Če na slovenski spletni strani najel.bi od fizične osebe najamete kosilnico ter za to plačate 20 evrov na dan, boste to naredili brez računa. V obeh primerih pa kršite veljavno davčno zakonodajo. Vsak dohodek od oddajanja nepremičnin ali premičnin je treba prijaviti in za to tudi plačati davek (če je davka več kot 10 evrov).

Kako je pri Airbnb

Če oddajate sobo, stanovanje ali hišo na Airbnb, je pomembno, ali je ta dejavnost registrirana. Če ste že sobodajalec, je Airbnb samo prodajni kanal in veljajo enaka pravila kot sicer. Če pa nepremičnino oddajate kot fizična oseba (če imate torej dodatno sobo ali stanovanje), za vas veljajo pravila o oddajanju premičnega premoženja v najem. »Dohodnina od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem, se plača od davčne osnove po stopnji 25 odstotkov in se šteje kot dokončni davek,« pojasnjujejo na finančni upravi. To pomeni, da se ta dohodek ne šteje v letno davčno osnovo za odmero dohodnine. Davčna osnova od dohodka iz oddajanja premoženja v najem je dosežen dohodek, zmanjšan za 10 odstotkov normiranih stroškov.

Če tega ne storite, vas lahko doleti kazen od 250 do 400 evrov. Po tej boste še vedno morali oddati napoved, in če se boste v tej zlagali, vam grozi kazen do 15 tisoč evrov.

Vendar, ali vas bodo dobili? Pri oddajanju stanovanja v najem je zelo verjetno, da vas bodo odkrili. Če trdite, da nekega stanovanja ne oddajate, a se tam porabljajo voda, elektrika in ogrevanje, vas finančna uprava lahko dobi.

Kaj pa, če imate prosto sobo in jo oddajate na Airbnb? Verjetnost, da bi vas odkrili, je precej manjša, to priznavajo tudi na finančni upravi. Tu se finančna uprava lahko zanaša skoraj samo na prijave. »Lani smo imeli skoraj 17 tisoč prijav in 840 anonimnih klicev,« nam je pojasnil Stojan Glavač s finančne uprave, ki pravi, da se je število prijav v minulih letih precej povečalo.

Kako je pri premičninah

Kako pa posodite kosilnico na najel.bi? Kako se »davčno pravilno« peljete s prevoz.org iz Ljubljane v Maribor? Tudi tu se finančna uprava zanaša predvsem na poštenost in na - prijave vpletenih ali prič.

Načelno gre tako: če posodite neko stvar oziroma opravite neko storitev, morate do 15. januarja za minulo leto napovedati dohodek in tega vam bodo tudi obdavčili. Obrazec je objavljen na spletni strani uradnega lista ( [www.uradni-list.si] ).

Če torej na spletnem portalu najel.bi (ali pa tudi kako drugače) posodite svoj avto za 60 evrov na dan, gre izračun takole: 60 evrov minus 10 odstotkov normiranih stroškov je 54 evrov. Od tega plačate 25-odstotni davek, torej 13,5 evra. Enako je pri kosilnici ali avtomobilu.

Kaj pa pri storitvah

Praviloma bi morali vsako transakcijo prijaviti finančni upravi. V Sloveniji že dolgo deluje nepridobitna spletna stran prevoz.org in če bi se držali zakona, bi moral vsak prevoznik registrirati dejavnost prevozov oziroma tudi napovedati prihodke, nam je pojasnil Dominik Rosenstein iz Taxgroupa. »Vendar pa je bil Furs do prevoz.org prizanesljiv in ni opravljal nadzorov,« pravi. Pričakuje, da bo tako tudi v prihodnje, saj bi sicer sprožil hudo nasprotovanje javnosti. Za opravljanje drugih storitev, denimo košnja trave, sprehajanje psov ali čiščenje, pa velja zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...