So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj je bitcoin, kakšna so tveganja in kje so prednosti

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
 
Čas branja: 3 min
25.08.2014  12:31
V luči prihajajoče konference o bitcoinu, ki bo v Ljubljani, odgovarjamo na nekaj osnovnih vprašanj o priljubljeni digitalni valuti.
Kaj je bitcoin, kakšna so tveganja in kje so prednosti

Več iz teme:  
kripto >
Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj

Ljubljana bo 11. in 12. septembra gostila prvo regionalno konferenco, posvečeno digitalni valuti bitcoin. Kot pravijo organizatorji, bo dogodek gostil pravnike, vlagatelje in podjetnike z vsega sveta, ki bodo predstavili prihodnost bitcoina in drugih podobnih valut ter poslovnih priložnosti, ki jih te prinašajo.

Znano je, da ima Slovenija izredno močno in svetovno prepoznavno bitcoin skupnost na poslovnem in tehničnem področju. Iz Slovenije izhaja tudi ena najvplivnejših borz bitnih kovancev na svetu Bitstamp, ki ima uradni sedež sicer v Londonu.

Kljub temu, da se o bitcoinu zadnja leta veliko govori, pa javnost še vedno ni dovolj podučena, kaj bitcoin sploh je, kakšne so njegove prednosti in kje ležijo nevarnosti. Mi pojasnjujemo.

bitcoin-valuta-1.1390502755.jpg.n.960px.jpg

Kaj je bitcoin

Bitcoin (BTC) je virtualna valuta, ki jo je leta 2008 prvi predstavil nekdo pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Medtem ko centralne banke tiskajo denar v tiskarnah, BTC ustvarjajo sami uporabniki oziroma rudarji (miners, angl.) z računalniškimi procesi. Do zdaj so izkopali dobrih 13 milijonov BTC od skupnih 21.

BTC se deli na manjše enote, in sicer na kar osem decimalnih mest; najmanjša enota se imenuje satoshi.

Vsak pošiljatelj in prejemnik se lahko skrije pod psevdonimno kodo in vsa plačila uredi anonimno, čeprav so vsi prenosi v omrežju javno dostopni na spletu. Tako stoodstotna anonimnost ni zagotovljena.

Za valuto so značilna velika nihanja, zato je mogoče z njo dobro zaslužiti, vendar tudi veliko izgubiti.

Kje so prednosti

Ob pravilni rabi plačilni sistem z bitcoini ne bi smel biti nič bolj kot plačilne kartice, za podjetje pa pomeni prednosti zaradi nižjih stroškov provizij (te znašajo od 0,01 odstotka do enega odstotka vrednosti transakcije), večje likvidnosti (sredstva se prenakazujejo sproti in je denar takoj na računu), izločitve morebitne kraje identitete in brezplačne mednarodne promocije na bitcoin spletnih straneh.

Ali je bitcoin zanesljivo menjalno sredstvo?

Bitcoin sicer ni konvertibilna valuta. V najboljšem primeru je lahko menjalno sredstvo v omejenem obsegu. Ob tem je izrecno treba opozoriti, da nima nobene uporabne vrednosti (kot denimo zlato) in nobene zaščite, kot bi lahko bila denimo vezava na vrednost posamezne valute ali plemenite kovine, ki bi zagotavljala konvertibilnost.

Se jih da spremeniti v realni denar?

Da, če je v menjalnici denar. Če bi se denimo pojavil nekdo, ki bi hotel večjo količino bitcoinov zamenjati v evre, je to možno le, če v sistemu obstaja zadostna količina evrov. Prav ta nevarnost obstaja tudi zdaj. Lahko si namreč iz spletne denarnice nakažeš evre, če jih imaš. Ni pa mogoče bitcoinov spremeniti v evre. Razlog je lahko v tem, da menjalnica nima dovolj rezerv.

Kakšna špekulacija je bitcoin?

Mehanizem bitcoina je naravnan tako, da bolj ko je instrument priljubljen, večje je tveganje. Ker je količina v obtoku omejena in ni stabilizacijskega mehanizma, njegova vrednost raste s širitvijo uporabe, in obrnjeno. Tudi način pridobivanja bit¬coinov povečuje špekulativnost. Število v obtoku namreč narašča s tako imenovanim rudarjenjem, kar posplošeno pomeni posredniško provizijo oziroma nagrado tistim, ki posodijo procesorsko moč za vzdrževanje sistema. Rast enot v obtoku tako ni povezana s premoženjem.

Kakšna je varnost transakcij?

Menjalnice omogočajo osnovno tehnično zaščito, vendar pa ne odgovarjajo za manipulacije in pogosto tudi ne za napake. Bitcoin nima nobenega nadzora transakcij, trgovanje ni regulirano in nad tveganji goljufij ne bedi nobena ustanova, kot je to urejeno na organiziranih finančnih trgih, kjer so za manipulacije predpisane visoke kazni. Če vas kdo pri poslih z bitcoini opehari, ste si krivi sami in pogosto nimate nobenih pravnih možnosti za vračilo škode. Tudi če veste, kdo ukrade denar iz virtualne denarnice, nimate možnosti za povračilo škode (v nasprotju z bankami, kjer so prihranki zavarovani in vam ob vdoru ali kraji banka vrne odtujeni denar).

Je uporaba bitcoina v Sloveniji dovoljena?

Je. Uradna valuta v Sloveniji je evro, vendar pa so dovoljeni tudi drugi plačilni instrumenti. Uporaba bitcoinov za plačilno sredstvo je tako dovoljena, seveda z vsemi že opisanimi tveganji. Vključno s tem, da posla ne morete preklicati in seveda, da vam nihče ne jamči za izvedbo posla, če kupujete in prodajate z bitcoini.

S svojim bitcoinom tudi Čehi

Skupina čeških navdušencev nad internetnimi valutami je pred kratkim predstavila lastno različico internetne valute bitcoin. Czechcrowncoin, kot so ga poimenovali, se odbitcoina med drugim razlikuje po tem, da je največje možno število kovancev omejeno na 100 milijonov, polovico začetnega števila kovancev pa bodo razdelili med sonarodnjake.

Po svetu sicer obstaja na stotine različnih internetnih valut. Bitcoin oziroma bitni kovanci so daleč najbolj priljubljeni, med resnejšimi od novih internetnih valut pa je najti še litecoin in ripple. Druge različice so bolj ali manj bizarne - sem spadajo peercoin, namecoin, dogecoin, monero in drugi.


Več iz teme:  
kripto >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...