So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

V kleti robot riše Mona Lizo, na strehi prisluškujejo pilotom

Čas branja: 2 min
20.08.2014  17:15
Medtem ko večina osnovnošolcev in dijakov lovi zadnje sončne žarke, se jih je več kot 130 zbralo na poletnem taboru inovativnih tehnologij, ki že petnajsto leto zapored poteka na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Pametne glave se bodo v petih dneh spoznale z nekaterimi tehnologijami prihodnosti, kot so robotika, biomedicina in metrologija.
V kleti robot riše Mona Lizo, na strehi prisluškujejo pilotom

Dvanajstletni Job se ob našem obisku ni pustil prav nič motiti. Bil je namreč preveč zaposlen s preizkušanjem inštrumenta, ki ga je pred tem izdelal in sprogramiral sam. Pozornost mu ni ušla niti za trenutek, ko se je z gibanjem rok pred ultrazvočnimi senzorji sprehajal po tonski lestvici. Job pa kljub svoji mladosti še zdaleč ni začetnik v svetu programiranja. Ponosno pove, da je začel že pri desetih letih. Najprej na pobudo očeta, potem pa se je prek Youtube posnetkov učil kar sam.

»Mladi gospod že skorajda konkurira našim študentom,« razlaga njegov mentor, sicer asistent na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko Jernej Olenšek. Job je sicer eden od 134 učencev in dijakov, ki zadnje počitniške dni preživljajo na poletnem taboru inovativnih tehnologij. Tega že petnajsto leto zapored organizira ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko. Delavnice temeljijo na skupnem aktivnem učenju, zajemajo vsa potrebna temeljna znanja, praktične primere in veliko samostojnega dela na sodobni tehnični opremi.

Poletni-tabor-03-xx.1408547383.jpg.c.960px.jpg
Dvanajstletni Job je s programi­ranjem začel pri desetih letih. Najprej mu je pomagal oče, nato pa se je učil kar sam prek posnetkov na internetu.

Luka: Tukaj so službe

V eni izmed učilnic skupina fantov medtem raziskuje, kaj vse je mogoče ustvariti z roboti. Prav tovrstne delavnice, torej tiste, kjer je v ospredju avtomatika, so menda najbolj priljubljene. Luka, šestnajstletni dijak mehatronike, je dopoldne preživel v družbi Epsonove robotske roke. »Imeli smo zamisel - na roko smo pritrdili svinčnik in zadevo sprogramirali tako, da smo na koncu dobili sliko Mona Lise,« razlaga. Luka se zaveda, da je prihodnost prav v tovrstnih tehnologijah. »Tukaj so službe. A čez 15 let bo konkurenca med mladimi inženirji veliko večja,« je prepričan.

Petdnevni tabor mladi sogovornik vidi kot odlično priložnost za pridobivanje dodatnega znanja. »Naučiš se veliko, spoznaš nove ljudi, s katerimi bi lahko sodeloval na različnih projektih. Ali pa ugotoviš, da programiranje ni zate« dodaja.

Poletni-tabor-xx.1408547384.jpg.s.960px.jpg
Luka (levo, skupaj s prijateljem Vidom) je star 16 let, septembra pa se bo odpravil v drugi letnik mehatronike. Pravi, da je poletni tabor odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi, s katerimi lahko sodeluješ na različnih projektih.

Kako delujejo sateliti?

Na strehi fakultete pa smo neko drugo skupino »zalotili« pri prisluškovanju pilotov, ki so pristajali na brniškem letališču. »Pred tem smo na sprejemnik ujeli tudi taksiste,« razlaga asistent na katedri za telekomunikacije in mentor dr. Boštjan Batagelj. Delavnica sicer ni namenjena spoznavanju vohunskih pripomočkov in prijemov, temveč osnovam nebesne mehanike. »Zanima nas, kako se gibljejo sateliti in kakšno opremo potrebujemo za sprejem signalov,« dodaja Batagelj. Če bo vse po sreči, bodo njegovi varovanci ob koncu tabora domov odnesli pravi radijski oddajnik.

Tehnologija ni nekaj samoumevnega

Vseh delavnic je sicer 13 in med drugim pokrivajo področja telekomunikacije, robotike, avtomatike, elektronike, energetike, metrologije in biomedicine. »Največ zanimanja je bilo za delavnico vodenja avtonomnih sistemov, kjer imajo udeleženci opravka z lego roboti, hitro pa se je napolnila tudi delavnica programiranja rumba sesalca,« pojasnjuje Nina G. Frelih, doktorska študentka elektrotehnike in koordinatorka tabora.

Frelih-G-Nina-xx.1408547385.jpg.c.960px.jpg
»Mladi lahko s poznavanjem osnov programiranja uresničijo marsikatero svojo željo ali rešijo problem,« je prepričana koordinatorka poletnega tabora inovativnih tehnologij Nina G. Frelih.

»Otrokom želimo že zgodaj pokazati, da tehnologija ni nekaj samoumevnega, za njo stoji veliko znanja in razvoja,« dodaja sogovornica. Mladi lahko prav s poznavanjem osnov programiranja uresničijo marsikatero svojo željo ali rešijo problem.

»Vse več mladih ne vidi potrebe, da bi sami kaj ustvarili, saj lahko praktično vse najdejo na internetu. Za razliko od nas, naslednje generacije morda ne bodo več čutile potrebe po razvoju. S temi delavnicami želimo to preprečiti in jih motivirati s tehnološkimi izzivi,« še meni Frelihova.

tabor1.1408547743.JPG.n.960px.jpg
Dogajalo se je tudi na strehi ljubljanske Fakultete za elektrotehniko

tabor.1408547693.JPG.s.960px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...