So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Pobot, nakazilo in odstop terjatve s pogodbo

Čas branja: 2 min
19.08.2014  17:03
Podjetja se zaradi plačilne nediscipline in pomanjkanja likvidnostnih sredstev, večkrat poslužujejo poravnav v drugih oblikah.
Pobot, nakazilo in odstop terjatve s pogodbo

To so najpogosteje pobot ali kompenzacija, nakazilo oziroma asignacija in odstop s terjatve s pogodbo ali cesija. Podlage za vse tri naštete najdemo v Obligacijskem Zakoniku (OZ). V nadaljevanju najdete najpomembnejše lastnosti vseh treh naštetih oblik.

Pobot ali kompenzacija

O kompenzaciji ali pobotu govorimo takrat, ko se izjavi (le) ena stranka drugi, da pobota zapadlo terjatev (ali obveznost), ki jo izkazuje napram drugi stranki. Torej: podjetje A izkazuje dolg do podjetja B in podjetje B izkazuje dolg do podjetja A. Tudi, če dolžnik noče podpisati predloga kompenzacije, je nastal pobot in vzajemne terjatve in obveznosti prenehajo.

V Sloveniji poznamo tudi večstranski obvezni pobot, ki so ga podjetja dolžna izpolnjevati preko AJPES-a. Pri verižni kompenzaciji ne govorimo o pobotu kot takšnemu, saj ni izpolnjena vzajemnost. Pri tovrstni poravnavi gre za povezavo med udeleženci, ki so v pravnem razmerju samo z neposrednim predhodnikom in naslednikom v verigi in nastopi šele, ko je potrjena (podpisana) s strani vseh udeležencev.

Nakazilo ali asignacija

Asignacija ali nakazilo nastane, kadar ena oseba pooblašča drugo osebo, da na njen račun izpolni nekaj tretji osebi, tega pa pooblašča, da v svojem imenu sprejme to izpolnitev. Posledično se srečamo s tremi termini:

- nakazovalec (asignant) A

- nakazanec (asignat) B

- prejemnik nakazila (asignatar) C

Asignacija je izpolnjena s podpisi vseh treh vpletenih in z nakazilom podjetja B, podjetju C. Po zakonu se predvidevajo tudi odprave nestrinjanja, vendar se v običajni poslovni praksi ne dogajajo, saj se vpletene stranke vnaprej dogovorijo o pogojih nakazila. Seveda mora obstajati med posameznimi pogodbenimi strankami pravno razmerje, sicer je asignacija nična.

roka-denar-placilo-us.1402912834.jpg.n.960px.jpg

Odstop terjatve s pogodb ali cesija

Gre za obliko poravnave terjatev, kjer upnik s pogodbo prenese svojo terjatev na nekoga tretjega. V kolikor je upnik dogovorjen z dolžnikom, da se terjatev ne sme prenesti, potem takšna pogodba nima pravnega učinka. S tovrstno pogodbo preidejo na prevzemnika vse stranske pravice, ki izhajajo iz predmetne terjatve. Za prenos terjatve ni potrebno pridobiti privolitev dolžnika, vendar pa ga je potrebno o tem obvestiti. Poznamo še posebne primere odstopa terjatev in sicer:

- Odstop namesto izpolnitve ali v izterjavo ter

- Odstop v zavarovanje

V praksi so pogosti tudi odkupi terjatev, kjer prevzemnik terjatve poravna (prvotnemu) upniku določeno višino (glavnice) dolga, razliko pa zadrži za stroške (seveda izda tudi račun za te storitve).

Faktoring je finančni posel, pri katerem finančna institucija odkupi terjatve svoje stranke. Omogoča olajšano finančno načrtovanje in pomaga pri ohranjanju likvidnosti podjetja, na žalost pa to predstavlja dodaten strošek podjetju (upniku), ponavadi v višini 2-3% celotne vrednosti terjatev do kupcev.

Vir: Data

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...