So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Skupaj v ljubezni, skupaj v poslu

Čas branja: 3 min
19.08.2014  14:31
Skupno podjetje parov je lahko pametna investicija človeškega kapitala obeh članov ekipe, ki zmanjšuje razlike med spoloma v gospodinjstvu, kaže raziskava danskih raziskovalcev. Jasmina Drolc, ki skupaj s fantom Blažem Božjakom vodi trgovino z unikatnimi izdelki Čudežna dežela, pa medtem pravi, da je pri skupnih projektih najpomembnejša medsebojna podpora.
Skupaj v ljubezni, skupaj v poslu

Uspešna družinska podjetja in ambiciozni podjetniški pari, tako doma kot v tujini, dokazujejo, da se ljubezen in posel ne izključujeta. V Evropski uniji družinska podjetja predstavljajo več kot dve tretjini vseh podjetij, zaposlujejo pa skoraj polovico vseh zaposlenih. Tudi v Sloveniji majhna in srednje velika družinska podjetja tvorijo zdravo jedro našega gospodarstva.

Raziskava: Skupno podjetje vodi do večje enakopravnosti

O prednostih in slabostih skupnega podjetniškega udejstvovanja je bilo napisanih že vrsto raziskav, ena izmed njih prihaja s strani danskih raziskovalcev z Inštituta za študije dela. Na podlagi odgovorov 1.069 danskih parov, ki so med 2001 in 2010 ustanovili podjetje, so poskušali analizirati glavne razloge, zaradi katerih se partnerji odločajo za skupno poslovno pot.

In kaj so ugotovili? Najpogosteje je odločitev za skupno podjetje povezana z dejstvom, da ima eden od partnerjev (običajno je to ženska) omejene priložnosti na trgu dela. Rezultati med drugim kažejo, da je skupno podjetje lahko pametna investicija človeškega kapitala obeh članov ekipe, ki zmanjšuje razlike med spoloma v gospodinjstvu.

Iz podatkov lahko tudi razberemo, da so ženske pred ustanovitvijo podjetja s svojim partnerjem zaslužile za 27 odstotkov manj kot kolegice, ki so že imele lastna podjetja, in za 33 odstotkov manj kot ženske, ki so živele s partnerjem - podjetnikom. Oportunitetni stroški odločitve za skupno podjetje so za žensko nizki, rast prihodkov pa višja.

Sreča ni odvisna od skupnih podjetniških naporov

Pari, ki skupaj delajo biznis, niso nič bolj in nič manj srečni od ostalih parov (raziskovalci so tukaj sicer izbrali »zanimiv« kriterij: uživanje antidepresivov in tablet za zdravljenje nespečnosti). Tudi odstotek tistih, ki se odločijo, da bodo življenjsko pot nadaljevali ločeno ali pa jo po drugi strani obogatili z otrokom, je podoben pri obeh skupinah.

Pari, ki delijo skupne podjetniške ambicije, si močneje zaupajo, saj znajo drug drugega bolje motivirati. Metoda korenčka in palice je v njihovem primeru bolj uspešna, saj prisili partnerja k investiranju v razmerje na poslovnem področju. Raziskovalci ob tem še ugotavljajo, da zaradi skupnega podjetja v analizirani skupini osebni odnosi ne trpijo.

Jasmina Drolc: Včasih je malce napeto

jasmina-drolc.1408451425.jpg.n.960px.jpg

»Pri predmetu podjetništvo sem dobila nalogo napisati poslovni načrt po želji. Ker sem bila v tem času polno zaposlena z izdelovanjem nakita, mi je pri nalogi na pomoč priskočil Blaž (partner, op. a.), ki je ravno zaključeval študij marketinga in trženja. Poslovni načrt sva izdelala do potankosti in nato prišla na idejo, da bi ga tudi realizirala,« o podjetniških začetkih pravi Jasmina Drolc, ki skupaj s fantom Blažem Božjakom vodi trgovino z unikatnimi izdelki Čudežna dežela. V trgovini ponujajo lesene izdelke, keramiko, pletene in kvačkane dodatke, nakit, dekoracijo za dom, darilni program, voščilnice ter kozmetiko.

Sogovornica pravi, da si delo poskušata kar se da enakomerno porazdeliti in izkoristiti prednosti in sposobnosti obeh. »Blaž zna s številkami in papirjem, meni pa bolj ležijo barve in oblike. Tako Blaž ureja birokratske zadeve, jaz pa se poleg ustvarjanja nakita, ukvarjam z izdelki in ustvarjalci. Mislim pa, da je pri skupnih projektih najpomembnejša medsebojna podpora, saj so potem vse poti lažje premagljive,« dodaja. Ob tem sicer priznava, da je včasih tudi »malo napeto, saj sva oba trmasta in vztrajava pri svojem. Kar pa naju večinoma žene tudi naprej, saj želiva dokazati prav obeh.«

Drolčeva meni, da partner razume zadeve povezane z delom. »Zavedava se, da delava zase. Zaenkrat delava sama in nimava nobenega zaposlenega, tako da cel dan dejansko preživiva skupaj. Obenem pa je to tudi slabost, saj morava dopuste načrtovati zelo premišljeno. Predvsem pa je zabavno vse skupaj, saj postane posel del vsakdana. Za nekatere bi bilo to mogoče neugodno, nama pa odgovarja, saj v tem kar delava uživava in naju ne moti, če se v nedeljo med sprehodom pogovarjava o poslu«.

Druga raziskava: Moški ohranjajo vodilni položaj

Nekatere predhodne študije pa medtem ne delijo pozitivnih vplivov skupnega podjetniškega življenja parov na zmanjševanje neenakosti med spoloma. Raziskava univerze v Severni Karolini kaže prav nasprotno, in sicer da se neenakost na področju razdelitve moči in nadzora pravzaprav še poveča. »Ženske imajo manjšo možnost, da postanejo glavne v skupnem podjetju. Nekatera pričakovanja o razdelitvi dela med moškim in žensko (poenostavljeno povedno: moški hodi v službo, ženska skrbi za družino) tudi tukaj vplivajo na položaje moči. Moški del ekipe bo denimo bolj verjetno prevzel vodstveni položaj,« ugotavljajo.

Še več, ameriška strokovnjakinja za klinično psihologijo Kathy Marshack trdi, da se ženske v skupnem podjetju pogostokrat počutijo dolžne, da moškemu dvigujejo ugled. Pogostokrat se tudi zgodi, da se soproge, ki so tudi ustanoviteljice podjetja, partner pa se mu pridruži kasneje, identificirajo (zgolj) kot soustanoviteljice. »Ženske, ki samostojno vodijo svoj posel, običajno živijo v bolj egalitarnih zakonih kot tiste, ki imajo skupno podjetje s soprogom,« še pravi Marshackova.

Pomembno je zaupanje

Kljub številnim uspešnim zgodbam podjetnih parov in družin, enostavnega odgovora, ali naj se partnerji odločijo za skupno podjetje, ni. V vsakem primeru, pa je potrebno je veliko zaupanja, medsebojne komunikacije in delitve obveznosti - tako doma kot v službi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...