So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Novopečeni in bodoči podjetniki, to vam ponujajo slovenske banke

Čas branja: 6 min
14.08.2014  12:32
Preverili smo, katere pakete in z njimi povezane ugodnosti ponujajo slovenske banke in hranilnice mladim podjetnikom oziroma podjetjem
Novopečeni in bodoči podjetniki, to vam ponujajo slovenske banke

Ob registraciji podjetja je običajno potrebno odpreti tudi poslovni račun, ki je osnova za nadaljnje poslovanje podjetja.

Naj ob tem sicer dodamo, da v redkih primerih za poslovanje zadostuje tudi ločen osebni račun. »To denimo velja za mikro podjetnike, ki delajo za nekaj znanih naročnikov, prodajajo svoje intelektualne storitve in podobno ter ne zaprošajo za subvencije in upniki ne preverjajo obstoja njihovega računa,« pojasnjuje Kristnika Vuković iz računovodske hiše Unija.

Kdaj morate odpreti poslovni račun

Zakonodaja medtem določa: če je za vaše poslovanje odločilnega pomena, da je vaš račun javno dostopen, morate za poslovanje odpreti poslovni transakcijski račun, in ne osebnega. Podjetniki, ki so odprli osebni transakcijski račun namesto poslovnega nimajo javno objavljenega podatka o svojem transakcijskem računu, zaradi česar imajo lahko težave pri poslovanju. Namreč, pomembno je, da je vaš račun javen že, če od koga kaj kupite (denimo pisarniški material) in ta ponavadi želi kot vaš (morebitni) upnik imeti možnost preveriti, ali je vaš račun odprt ali blokiran.

V nadaljevanju lahko preberete, kaj novopečenim oziroma bodočim podjetnikom/zasebnikom/pravnim osebam ponujajo slovenske banke in hranilnice:

NLB

nlb banke

V NLB vsem, ki so pravkar odprli podjetje in želijo v največji slovenski banki odpreti poslovni račun, nudijo NLB Poslovni paket na NLB Poslovnem računu. Prvo leto je vodenje računa brezplačno. redna cena pa je 12,30 evra, če ste pravna oseba, oziroma 6,2 evra, če ste podjetnik oziroma zasebnik. V okviru paketa je pristopnina za NLB Proklik polovična (21 evrov), nadomestilo za delo z e-računi za izdajatelje e-računov brezplačno za tri mesece in brezplačno odprtje trgovalnega računa.

Pogodba o odprtju poslovnega računa je sklenjena za nedoločen čas. Imetnik računa lahko pogodbo odpove s 15. dnevnim odpovednim rokom, vendar le, če s tem ne krši drugih pogodbenih določil, sklenjenih z banko, in če pred ukinitvijo računa poravna vse obveznosti, ki izhajajo iz te pogodbe. Ob zaprtju računa imetniku računa zaračunajo nadomestilo za zaprtje NLB Poslovnega računa, ki trenutno znaša 30 evrov.

NKBM

nkbm

V NKBM zasebnikom in podjetjem nudijo Paket dobrodošlice. Ugodnosti paketa (vodenje poslovnega računa, pristop k spletni banki, nadomestilo za spletno banko, članarina za poslovno kartico, SMS obveščanje) so prvo leto od odprtja računa brezplačne. Vodenje računa vas bo po prvem letu stalo 5,5 evrov mesečno, če ste samostojni podjetnik, oziroma 10 evrov, če ste pravna oseba. Nadomestilo za spletno banko Poslovni Bank@Net znaša pet evrov na mesec.

Pogodbeni stranki (stranka in banka) lahko skupaj prekineta pogodbo o vodenju računa kadarkoli, enostransko pa v okviru pogodbenih odpovednih rokov. Banka lahko odpove pogodbo enostransko tudi s takojšnjim učinkom, kadar komitent krši predpise, splošne pogoje ali ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti. Banka za zapiranje računov obračuna nadomestilo v skladu z vsakokrat veljavno tarifo (trenutno 25 evrov) za račune, ki so bili odprti manj kot leto dni.

Abanka

abanka

Novoustanovljenim podjetjem v Abanki ponujajo Poslovni paket za začetnike, ki je namenjen mikro podjetjem, zavodom, društvom, zasebnikom ter podjetnikom. V paketu sta obvezni storitvi poslovni račun in uporaba elektronske banke Abacom ali spletne banke Abanet, med drugimi storitvami pa lahko stranka izbira. Vodenje računa kot tudi nadomestilo za uporabo spletne ali elektronske banke je prvih šestih mesecev brezplačno, nato vodenje računa stane 5,5 evra/mesečno.

Pogoji za zaprtje računa so poravnane obveznosti do banke, komitent pa lahko enostransko odpove pogodbo za vodenje TRR s 30-dnevnim odpovednim rokom. Pisno obvestilo o odpovedi lahko poda le zakoniti zastopnik pravne osebe oziroma podjetnik ali zasebnik na naslov banke. Cena: 27 evrov.

Sberbank

id-sberbank-otvoritev11-be

Za novoustanovljena podjetja, ki prvič odpirajo poslovni račun, v Sberbanki trenutno posebne ponudbe nimajo, izkoristijo jo lahko zgolj člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Poslovni račun lahko stranka odpre po rednem ceniku. Medtem ko je odprtje računa brezplačno, elektronsko poslovanje stane 8 evrov, papirno pa 18 evrov. Pooblastilo na obstoječo Sberbank Poslovni splet pametno kartico oz. obstoječe kvalificirano digitalno potrdilo ali na debetno kartico Activa Maestro (katere izdaja je brez stroškov) stane 15,00 evrov.

Stroški zapiranja poslovnega računa na zahtevo stranke je 35,00 evrov, zapiranje poslovnega računa na zahtevo banke pa največ 25,00 evrov. Obvestilo o zaprtju računa je brezplačno in se pošlje avtomatično ob zaprtju računa.

V sodelovanju z Evropskim investicijskim skladom (European Investment Fund) mladim podjetnikom v Sberbank ponujajo tudi dolgoročni Mikrokredit, ki ga lahko stranke uporabijo za financiranje obratnih ali osnovnih sredstev ob ustanovitvi podjetja ali razširitvi poslovanja. So tudi ponudnik mikrokreditov v okviru Evropskega mikrofinančnega instrumenta Progress, ki ga financirata Evropska komisija in Evropska investicijska banka, upravlja pa ga Evropski investicijski sklad (EIF). Sredstva so omejena in jih je mogoče najeti do 31. oktobra 2019.

Banka Celje

id-banka-celje

V Banki Celje ponujajo Poslovni paket, ki med drugim zajema brezplačno otvoritev in 12 mesecev brezplačnega vodenja poslovnega transakcijskega računa (redna ponudba: odpiranje prvega računa je brezplačno, mesečno vodenje od 2 do 9 EUR, odvisno od višine prometa) ; uporabo elektronskega bančništva BC Net brez stroškov nadomestila za prvo leto (redna ponudba: 3,5 EUR/mesec), brezplačno pridobitev plačilne kartice Visa Business Electron z enoletno brezplačno uporabo varnostnega SMS sporočila (redna ponudba: prva izdaja kartice Visa Business Electron 7 EUR - velja od 1.9.2014 dalje, varnostno SMS sporočilo o izvedenih transakcijah s plačilno kartico znaša 0,99 EUR/mesec/posamezno kartico); brezplačen pristop k storitvi e-račun in trimesečno brezplačno posredovanje e-računov (redna ponudba: posredovanje e-računov prejemniku od 0,19 do 0,28 EUR - odvisno od števila posredovanih e-računov).

Posebna ponudba velja do 30. junija 2015, in sicer ne glede na to ali stranka prenese poslovanje na Banko Celje delno ali v celoti.

V banki izpostavljajo tudi tudi ponudbo kreditov za mikro, mala in srednja podjetja, ki bo veljala od 1.9. do 30.11.2014, in bo zajemala najem kredita z ročnostjo do 3 mesecev do 10 let z ugodnimi obrestnimi merami.

Hypo Banka

id-hypo_

Trenutno aktualne ugodne ponudbe v Hypo banki so: mikro paketi - ugodnosti ob pristopu k enemu od treh paketov bančnih storitev in mikro krediti: ugodnosti ob najemu mikro kredita (nižje obrestne mere glede na rating podjetja). Vodenje računa za domače pravne osebe stane 13,50 evrov mesečno, za domače zasebnike in društva pa 6,50 evra. Zaprtje računa se zaračuna v znesku 25,00 evrov. Račun se zapre, ko so poravnane vse obveznosti do banke.

Banka Koper

id-banka-koper-br

V Banki Koper imajo pripravljene posebne ugodnosti za podjetnike začetnike. Aktualna ponudba je namenjena novoustanovljenim mikro podjetjem, s.p-jem, zasebnikom, društvom in zavodom, ki na trgu poslujejo manj kot eno leto in odprejo transakcijski račun pri Banki Koper (s predvidenim letnim prometom do 100.000 evrov. Mesečno vodenje računa za zasebnika po izteku obdobja pride 6,4 evra na mesec, za pravno osebno pa 9,6 evra (za mikro in mala podjetja).

S plačilom treh evrov mesečno so prvo leto deležni najpogostejših bančnih storitev, ki vključujejo: vodenje transakcijskega računa, uporabo spletne banke Poslovna Banka IN, izdajo plačilne kartice Activa-Visa Business Electron, izdajo prenosnega čitalca kartic, neomejeno izvrševanje najpogostejših elektronskih plačilnih nalogov v domačem in čezmejnem plačilnem prometu.

V banki za podporo mladim podjetjem izpostavljajo nov kreditni produkt, pripravljen v sodelovanju z Evropskim investicijskim skladom (EIF kredit), ki je namenjen tudi novoustanovljenim podjetjem in mladim podjetnikom. Poleg nižje obrestne mere in stroškov, je njegova pomembna prednost v tem, da je zavarovan z garancijo EIF v višini 75 odstotkov glavnice, brez dodatnih stroškov in zahtev glede zavarovanja.

SKB

id-skb banka

V SKB so za vse, ki so na začetku svoje poslovne poti, pripravili Začetni paket, ki prinaša do enega leta brezplačnega vodenja transakcijskega računa in spletne banke PRO SKB NET ter brezplačno Poslovno VISA debetno kartico. Sicer vodenje računa za pravne osebe stane 11,94 evra za zasebnike pa 6,51 evra.

Podjetnik, ki odpre SKB transakcijski račun lahko izbere vsaj še enega izmed bančnih produktov v paketu in sicer spletno banko PRO SKB NET, Zavarovanje poslovnih kartic plus, sprejem kartic na prodajnem mestu in osebni račun.

Trenutno imajo v ponudbi tudi akcijsko ponudbo za novoustanovljena podjetja v sodelovanju s podjetjem Telekom Slovenije, kjer vsem strankam Telekoma nudijo posebno ponudbo Začetni paket, z do 15 mesecev brezplačnega vodenja transakcijskega računa in spletne banke PRO SKB NET.

Gorenjska banka

gorenjska banka

Podjetnikom oziroma zasebnikom, ki šele stopajo na poslovno pot sta v Gorenjski banki na voljo dva paketa bančnih storitev: Paket Eden za vse in Paket 5 plus 2.

Prvi je namenjen tistim, ki v Gorenjski banki odprejo prvi poslovni račun in poleg tega v banki urejajo tudi osebne finance zase in za vso družino. V prvem letu poslovanja plačujejo po en evro na mesec, za kar med drugim dobijo poslovni transakcijski račun za svoj posel, komplet osebnih bančnih storitev za nosilca dejavnosti in njegovo družino, uporabo poslovne in osebne spletne banke in izdajo bančnih plačilnih kartic.

Paket 5 plus 2 vsebuje ugodnosti za podjetje, ki prvi poslovni transakcijski račun odpre prvi Gorenjski banki. V prvem letu poslovanja banka vse ključne plačilne storitve izvaja brezplačno, in sicer banka podjetju eno leto ne zaračunava vodenja transakcijskega računa (ta po izteku pravne osebe stane 11,5 evra, podjetnike in zasebnike pa 5,5 evra), brezplačno mu izda do dve poslovni bančni kartict Activa Maestro, brezplačno je digitalno potrdilo za uporabo spletne banke Link c, plačevanje računov v državi je prvo leto brez plačila provizije in poslovna plačilna kartica Activa MasterCard se izda brez plačila prve letne članarine.

Delavska hranilnica

id-Untitled-10

Podjetjem in samostojnim podjetnikom v Delavski hranilnici nudijo »najugodnejši poslovni računa na slovenskem bančnem trgu«, ki vključuje »najnižje provizije« za plačevanje v domačem in mednarodnem plačilnem prometu ter za uporabo spletne banke Dh-Net. Nekatere rednosti poslovnega računa so po njihovih besedah naslednje: sredstva na računu obrestujejo po 0,05-odstotni letni obrestni meri, limit na poslovnem računu obrestujejo 7,50-odstotni letni obrestni meri, ob otvoritvi poslovnega računa je prvo leto članarina za poslovno MasterCard kartico brezplačna, vodenje računa je prvih 12 mesecev brezplačno, nato 3 evre za sindikate, 3,50 evra za društva, 3,80 evra za samostojne podjetnike ter 6,20 evra za podjetja. Strošek zaprtja poslovnega računa medtem znaša 21 evrov.

Hranilnica Lon

id-hranilnica-lon-ih

Vsi novi podjetniki so pri Hranilnci Lon deležni ugodnosti Poslovnega paketa dobrodošlice (ugodnosti so ali enkratne narave oz. trajajo 12 mesecev - na primer brezplačno vodenje računa). Kot novi podjetniki pa so v nadaljevanju deležni še ugodnosti v sklopu Podjetniškega paketa. Ugodnosti znotraj paketa so deležni dokler njihov letni obseg poslovanja ne preseže 50.000 evrov.

Nekatere ugodnosti:

- Mesečno vodenje računa: Brezplačno (12 mesecev - Poslovni paket dobrodošlice), nato 4,10 evra.

- Pristopnina k spletni banki Poslovni eLON: Brezplačno (v sklopu Poslovnega paketa dobrodošlice).

- Mesečna uporabnina spletne banke: 1,30 evra(v sklopu Podjetniškega paketa).

- Članarina za osnovno poslovno kartico MasterCard z odloženim plačilom (če se stroški poravnavajo prek direktne obremenitve): 27 evrov (redna cena po tarifi).

- Priliv na poslovni račun (interni in eksterni): brezplačen (v sklopu Podjetniškega paketa.

- 50 odstotkov nižji stroški odobritve prvega limita ali kredita.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...