So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Razvijajo aplikacijo, ki bo olajšala pot do energetsko varčnega objekta

Čas branja: 2 min
13.08.2014  13:51  Dopolnjeno: 13.08.2014 16:45
Predvidoma septembra bo na voljo aplikacija, ki bo izmerila, kako energetsko potratno je vaše stanovanje. Sicer ne gre za novost, a avtorji rešitve ciljajo na enostavnost uporabe in celovitost ponudbe. »Na podlagi rezultatov bo imel uporabnik že takoj na voljo seznam primernih ponudnikov izolacije, oken ali toplotnih črpalk,« razlaga vodja projekta Matic Užmah, ki v energetski sanaciji vidi eno od možnosti za zagon gospodarstva.
Razvijajo aplikacijo, ki bo olajšala pot do energetsko varčnega objekta

Letošnjega marca so začela veljati nova določila in pravila o energetskih izkaznicah stavb. Tovrstne izkaznice izražajo porabo energije stavbe, vsebujejo pa tudi priporočila za povečanje energetske učinkovitosti.

Potrebe po energetskih sanacijah stavb v Sloveniji in regiji so ne glede na po novem obvezno pridobitev izkaznice ob prodaji nepremičnine vse večje, meni Matic Užmah, pobudnik projekta Greener. Okoli 200 milijonov objektov, ki bodo do leta 2050 še stali, potrebujejo oziroma bodo potrebovali energetsko sanacijo, ocenjuje Evropska komisija.

Mlada ekipa, ki jo vodi, zato razvija aplikacijo, ki bo uporabniku brez ustreznega strokovnega predznanja omogočala izračun optimalne energetsko učinkovite sanacije stavbe.

Kako deluje aplikacija

Aplikacija bo na podlagi podatkov(starost izolacije, kvadratura, debelina izolacije) uporabniku predstavila kritične točke oziroma mesta, skozi katere objekt izgublja največ energije, posledično denarja ter povzroča največ emisij CO2 v okolje, razlaga Užmah. "Prav tako bodo predstavljeni najbolj učinkoviti ukrepi oziroma proizvodi za energetsko sanacijo (okna, izolacija, toplotne črpalke), ki bodo minimizirali škodljive vplive na okolje, stroške in porabo energije v celotnem življenjskem ciklu objekta," dodaja mladi podjetnik.

matic-uzmah.1407930634.jpg.n.960px.jpg matic-uzmah.1407930634.jpg.n.960px.jpg
Vodja projekta Greener Seveda bo uporabnik za pridobitev energetske izkaznice še vedno moral pridobiti izračun neodvisnih strokovnjakov, a aplikacija Greener po besedah sogovornika vendarle da prvi občutek, kaj bo na objektu potrebno spremeniti.

Aplikacija bo brezplačna, ekipa pa namerava denar služiti na proviziji, pobrani od vsakega nakupa, ki bo opravljen prek spletne strani.

Preverili boste lahko tudi, kdo v okolici je že saniral svoj objekt

Podobne aplikacije medtem že obstajajo, a so na voljo prek proizvajalcev in montažerjev izolacije, oken, toplotnih črpalk. Kot eno izmed konkurenčnih prednosti Užmah tako navaja dejstvo, da njihova rešitev zajema celoten objekt. »Poleg tega veliko delamo na uporabniški izkušnji in enostavnosti uporabe. Uporabnika pa spodbujamo, da deli svoje podatke. Na ta način želimo doseči, da bo stranka lahko preverila, kdo je v okolici že opravil s sanacijo,« dodaja.

Oglaševalskih kanalov, prek katerih namerava ekipa doseči uporabnike, je kar nekaj. »Ena od možnosti so partnerska podjetja, pa tudi upravljavci stanovanj. Teh je v Sloveniji 25, upravljajo pa z okoli 250 tisoč stanovanji,« svojo strategijo opisuje sogovornik. Do individualnih hiš pa se po drugi strani želijo približati prek ponudnikov energentov, denimo prek oglaševanja na položnicah, ki jih prejmejo gospodinjstva.

greener.1407930677.jpg.n.960px.jpg

Algoritem si želijo patentirati

Prenovljena aplikacija bo na voljo predvidoma septembra. Najprej na računalnikih, kasneje morda tudi na telefonih. »Poudarek je na domači uporabi, za računalnikom, saj si je za tovrstne zadeve potrebno vzeti čas. Doma lahko tudi preveriš, ali imaš izolacijo oziroma kako debela je,« pravi Užmah.

Algoritem, ki stoji za aplikacijo, si ekipa medtem želi patentirati. Pri prvi različici so sicer ugotovili, da je pogrešek velik, zato so se zakopali v delo in pričeli z razvojem nove. Ta bo, kot omenjeno, luč sveta predvidoma ogledala jeseni.

Denar je seveda večen problem startupov. Tudi štiričlanska ekipa Greener medtem išče morebitnega investitorja, priložnosti za financiranje pa se med drugim ponujajo tudi med evropskimi razpisi.

"Energetska sanacija je priložnost za gospodarstvo"

»Z energetsko sanacijo stavb, zasebnih in javnih, zaženemo ekonomijo tako na mikro, kot tudi na makro ravni. Tukaj je namreč dela za gradbeništvo za naslednjih 20 let. Energetska sanacija spodbuja investicijski ciklus, trošimo, tako zasebniki kot država za obnovo svojih stavb, ampak na drugi strani pa varčujemo, ker varčujemo z energijo,« je prepričan sogovornik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...