Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam
Blockchain bo prevetril letalsko industrijo Blockchain bo prevetril letalsko industrijo Z vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov bi letalska industrija na svetovni ravni lahko povečala prihodke in hkrati znižala stroške.
Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je Slovenija po merilu načrtovanih vlaganj v digitalizacijo uvrščena najvišje.
Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih računov

Delate v tujini? Tam lahko plačujete davke

Čas branja: 2 min
12.08.2014  09:53
Če delate v tujini in želite iz davčnih razlogov postati nerezident v Sloveniji, boste pristojne organe morali prepričati, da je vaše središče osebnega in ekonomskega življenja v tujini.

A dejstvo je, da v Sloveniji živite, uporabljate slovensko infrastrukturo, ceste in storitve, ki jih država financira tudi iz davkov. Torej - razliko med davki, ki jih plačate v tujini, kjer delate, in slovenskimi morate plačati doma. Izjema ste tisti, ki imate središče osebnega in ekonomskega življenja v tujini.

id-155-rezidentstvo.20140811205706.png.o.240px.png

O tem pa morate prepričati davkarijo oziroma po novem finančno upravo (Furs oziroma združeni davkarji in cariniki). Kako to naredite? Najprej sprožite postopek za ugotavljanje rezidentskega statusa. Na spletni strani še starega Dursa (www.durs.gov.si) imate objavljena vprašalnika za ugotovitev statusa, ki ju izpolnite in sta dejansko davkarjem le pomoč pri presoji, ali ste do zamenjave statusa iz rezidenta v nerezidenta morda upravičeni.

Kdaj izpolnjujete pogoje

Da ste rezident Slovenije, morate izpolnjevati le enega od naštetih pogojev: imate uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ste v davčnem letu v Sloveniji navzoči skupno več kot 183 dni. Če hočete postati nerezident, ne smete izpolnjevati nobenega od pogojev.

Kje imate psa in osebno prijateljico oziroma prijatelja?

Če boste želeli postati nerezident, bodo na Fursu presojali še, kako ste si organizirali osebni in ekonomski del življenja, skupaj z družabnim življenjem. Če imate družino v Sloveniji, pa čeprav v tujini delate in živite, rezidentskega statusa ne boste mogli vrniti in boste davke plačevali (tudi) tu. Dovolj je lahko že, če imate tu partnerja.

Tako bo državo tudi zanimalo, kakšno je vaše osebno premoženje v Sloveniji - tudi glede oblačil, domačih živali, pohištva... Zanimalo jih bo poslovanje z bankami, kje imate račune za trgovanje z vrednostnimi papirji, ali ste vključeni v sistem socialnega zavarovanja, zanimalo jih bo preživljanje prostega časa, celo vera in drugi osebni interesi. Dobro denimo je, da davkarjem s člansko izkaznico za fitnes ali knjižnico v tujini dokažete, da tam res živite.

Kot poudarjajo na Fursu, vprašalnik sicer ni obvezen del vloge, da pa čim več podatkov pomeni hitrejše ugotavljanje, ali nekdo res lahko vrne rezidentski status. »Zavedamo se, da vprašalniki v tem delu vsebujejo tudi občutljive osebne podatke, ki jih zavezanec ni dolžan izpolniti. Davčni organ lahko presoja rezidentski status tudi brez teh podatkov.«

Kot lahko vidite v tabeli, je bilo lani manj takšnih, ki so postali nerezidenti, glede na predlanskim. Ali je bilo tako zaradi manj povpraševanja ali zato, ker so ljudi na davkariji zavračali? Na Fursu podatkov nimajo, češ da kdaj pisne vloge sploh ni in je oseba zavrnjena že »pri okencu«. Jasno denimo je, da za tri mesece dela v Nemčiji oseba ne more postati nerezident.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...