Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam
Blockchain bo prevetril letalsko industrijo Blockchain bo prevetril letalsko industrijo Z vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov bi letalska industrija na svetovni ravni lahko povečala prihodke in hkrati znižala stroške.
Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je Slovenija po merilu načrtovanih vlaganj v digitalizacijo uvrščena najvišje.
Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih računov

Bolgarski nasvet: Če želite na zahodne trge, najprej začnite na vzhodu

Čas branja: 2 min
11.08.2014  16:38
Pospeševalnik LAUNCHub je doslej investiral tri milijone evrov semenskega kapitala, med drugim tudi v dva slovenska startupa - Enolyse in Modro Jagodo. Do konca poletja načrtujejo, da bodo opravili še kakšno investicijo. Med kandidati so tudi tri slovenske ekipe.

"Slovenski startupi so med najbolje pripravljenimi ekipami, ki iščejo investicijo pri LAUNCHubu," meni Todor Breshkov, izvršni direktor bolgarskega pospeševalnika, ki upravlja s skladom semenskega kapitala.

"Če slovenski startupi želijo prodreti na zahodne trge, morajo najprej začeti na vzhodu," še svetuje.

Po njegovih besedah je slovenski startup ekosistem dobro razvit in ob tem izpostavlja nekatere pomembnejše akterje, kot so Hekovnik, RSG, iniciativa Start-up, Zemanta in Tehnološki park. "Naše dosedanje izkušnje kažejo, da je sodelovanje s slovenskimi startup podjetji kot tudi mentorji in ostalimi organizacijami zelo enostavno in prijetno," dodaja ob tem.

bolgarija.1407767914.jpg.s.960px.jpg

Do investicije doslej Enolyse in Modra Jagoda

LAUCHub je doslej investiral v dve mladi slovenski ekipi. V Enolyse, ki razvija sistem za nadzor fermentacije v vinskih sodih, so Bolgari vložili 50 tisoč evrov, v Modro Jagodo s svojim digitalnim registrom zdravil pa 100 tisoč. Ustanovitelja obeh startupov sta o investiciji pred časom spregovorila tudi za Startaj.si. Blaž Triglav iz Modre Jagode je med drugim povedal, da so bili pogoji zelo ugodni in predvsem preprosti. »Celotni dokument je bil dolg nekaj strani, z jasno razloženimi pogoji, ki so razumljivi tudi brez odvetnika. Tak dokument izkazuje razumevanje tega, kar potrebujejo startupi, in tudi veliko mero zaupanja. Če je dokument poln različnih hakeljcev, je težko dobiti občutek da gre za pozitiven odnos na obeh straneh,« razlaga. Več si lahko preberete v članku: Kako sem financiral svoj start-up.

Prav zdaj na odločitev, ali bodo sprejeti v pospeševalnik, čakajo še trije slovenski startup - Adora, Kinestica in VIPBIT. Vsi trije so se namreč uvrstili v finalni izbor, ki je prejšnji mesec potekal v Zagrebu. Pri LAUNCHubu pričakujejo, da bodo do konca poletja še investirali v katero izmed ekip s potencialom.

V Bolgariji deluje tudi sklad Eleven

LAUNCHub sicer najbolj zanimajo podjetja, ki delujejo na področjih razvoja programskih orodij, izobraževalne in medicinske tehnologije, zabave in "oblačnih" tehnologij. V portfelju imajo 41 startupov iz sedmih držav jugovzhodne Evrope.

Slovenski startupi se za semenski kapital (do 200 tisoč evrov) vse bolj pogosto obračajo proti Sofiji. Poleg LAUNCHuba tam deluje še en pospeševalnik, Eleven, ki ima v portfelju več kot 60 ekip. Oba sklada delujeta v okviru Evropskega investicijskega sklada in Evropske komisije.

Startupi v LAUNCHubu do skupno šestih milijonov evrov

Še nekaj statistike: od leta 2012 je LAUNCHub investiral v več kot tri milijone evrov in uspel privabiti še za enkrat toliko kapitala s strani angelskih in ostalih semenskih investitorjev.

Bolgarski ekosistem medtem raste in postaja vse bolj zrel. Sofija se počasi uveljavlja kot center za balkanske startupe. Eden od izzivov za prihodnost pa je, kako povezati tehnološki talent s poslovnimi veščinam na eni strani in hitrostjo izvedbe na drugi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...