Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos do tega. Kako naj se podjetje pripravi na nove izzive dela?
Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari? Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari? Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.
Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari Avtomatizacija, umetna inteligenca in nove tehnološke disrupcije skupaj z obnovljivo energijo in samovozečim logističnim transportom sestavljajo temelje nove infrastrukturne platforme interneta stvari in tretje industrijske revolucije.
Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna podjetniška praksa?

Boste tudi vi čez pet let imeli svoj 3D-tiskalnik?

Čas branja: 3 min
04.08.2014  09:31
Čez pet let bodo 3D-tiskalniki razširjeni v polovici gospodinjstev, so prepričani v iTehLabu, kjer vas naučijo sestaviti 3D-tiskalnik

Če ste zadnje čase zaradi slabega vremena brskali po Napovedniku, ste lahko videli objavo o brezplačnih delavnicah 3D-tiskanja. Organizirajo jih v podjetju iTehLab, kjer se sicer ukvarjajo z IT-rešitvami za podjetja, zadnja tri leta pa so jih okupirali 3D-tiskalniki.

»Imamo IT-znanje, zato smo se lahko hitro prilagodili,« pravita Engelbert Zupanc in Klemen Sajovic iz iTehLaba. Letošnje poletje so organizirali že tri delavnice, ki so bile polno zasedene. Na delavnice prihaja mešanica dijakov, študentov, zaposlenih in upokojencev, s tehničnim znanjem ali brez tega, druži pa jih zanimanje za nove tehnologije.

zupanc-sajovic-004-jm.1407090419.jpg.o.600px.jpg
Tak 3D-tiskalnik si lahko izdelate na delavnici v iTehLabu za 1.700 evrov. Na fotografiji: Engelbert Zupanc in Klemen Sajovic iz iTehLaba z izdelki, ki jih tiska ta tiskalnik. Foto: Jure Makovec

Odprtokodna skupnost RepRap

Poiskali so enega izmed odprtokodnih tiskalnikov, ki so nastali v okviru odprtokodne skupnosti RepRap, ga nadgradili in začeli tiskati. RepRap je odprtokodna skupnost razvoja 3D-tiskalnikov, ki je nastala v Veliki Britaniji. Glavna zamisel je, da lahko takšen tiskalnik razmeroma preprosto sestavi vsak laik, sistem je zastavljen na podlagi sistemov odprtih kod (več na reprap.org). Prav RepRapov 3D-tiskalnik je spodbudil hitro širitev tehnologij 3D-tiskanja. »Leta 2008 so prvič zaznali, da so 3D-tiskalnik reprap po navodilih britanskega profesorja sestavili zunaj univerze. Zdaj je na tej podlagi narejenih že več kot 250 različnih modelov 3D-tiskalnikov,« pravi Zupanc.

Delavnica za sestavljanje 3D-tiskalnika

1.700

evrov stane 3D-tiskalnik skupaj s tečajem o sestavljanju in uporabi tiskalnika.

20-50

evrov stane kilogram vhodnega materiala za tiskanje.

Tiskalniku so v iTehLabu dodali možnost za upravljanje na daljavo in spremljanje delovanja s kamero. »Vsi, ki smo jim pokazali 3D-tiskalnik, so začeli intenzivno razmišljati, kaj vse bi bilo mogoče izdelati s takšnim tiskalnikom in kje vse bi jim lahko koristil,« pravi Klemen Sajovic. Zato so lani septembra začeli organizirati brezplačne delavnice 3D-tiskanja; nekaj jih organizirajo sami, nekaj pa s centrom Cene Štupar. Na teh delavnicah predstavijo osnove delovanja 3D-tiskalnika in možnosti tiskanja. Organizirajo tudi individualne plačljive delavnice, kjer udeleženci pod njihovim mentorstvom sestavijo tiskalnik, ga kalibrirajo, pripravljajo 3D-modele in tiskajo izdelke. »Najpreprosteje je 3D-tiskalnik kupiti, precej teže se ga je naučiti pravilno uporabljati,« pravi Zupanc. Udeležba na individualnih delavnicah stane 1.700 evrov, za to ceno pa lahko vsi udeleženci poleg znanja nesejo domov 3D-tiskalnik, ki so ga sami sestavili. Pri iTehLabu jim zagotavljajo tudi podporo pri uporabi. »Včasih je treba zgolj spremeniti določeno nastavitev. Če uporabniki nimajo izkušenj, lahko za iskanje rešitve porabijo nekaj ur, z našo pomočjo pa gre hitreje,« pravijo v iTehLabu. V podjetju je zdaj pet zaposlenih, kmalu jih bo šest, od teh jih polovica dela pri projektu 3D-tiskanja.

Tudi punce sestavljajo 3D-tiskalnike

Tretjina sestavnih delov tiskalnika, ki ga sestavijo udeleženci delavnic, je natisnjena s tiskalniki podjetja. »Pri sestavljanju tiskalnika je mentor ves čas zraven, udeleženci pa ne potrebujejo posebnega predznanja. Je pa koristno, če znajo denimo spajkati in kaj priviti.« Med drugim so organizirali delavnico za skupino študentov in študentk ekonomije, ki so sestavili svoj 3D-tiskalnik in tudi zastavili poslovni načrt, kaj bodo s tem tiskalnikom izdelovali in tržili.

Doslej so prodali 20 tiskalnikov

Največja velikost izdelkov, ki jih je mogoče izdelati s tiskalniki reprap, je 20 krat 20 krat 20 centimetrov. To je primerljivo denimo z namiznim tiskalnikom replicator 2, ki ga izdeluje ameriško podjetje MakerBot in ga je mogoče po spletu naročiti za dva tisoč dolarjev (in več, odvisno od opreme). »Z našim tiskalnikom je mogoče izdelati tako dobre plastične izdelke, da se že približujejo izdelkom dražjih tiskalnikov,« pravi Sajovic. Doslej so prodali nekaj deset tiskalnikov in natisnili nekaj sto izdelkov po naročilu, kupci pa so šole, posamezniki in podjetja, ki 3D-tisk uporabljajo za izdelavo prototipov, izdelkov ali različnih sestavnih delov. Njihov glavni trg so inovatorji, oblikovalci, modelarji, serviserji, učitelji tehničnega in likovnega pouka ter vsi posamezniki, ki želijo personalizirane ali kreativne izdelke.

Kaj vse bomo tiskali

Glavna prednost odprtokodnih tiskalnikov je tudi cena natisnjenih izdelkov. Vhodni material je namreč zaradi velikega števila ponudnikov občutno cenejši od vhodnih materialov komercialnih tiskalnikov. Kilogram plastičnega navitja za 3D-tiskanje stane od 20 do 50 evrov, mogoče je uporabljati PLA, plastiko na osnovi obnovljivih virov, ali pa ABS, plastično maso na osnovi nafte, pa tudi imitacijo lesa, kamna, stekla ali gume. »Če znate modelirati in si kupite 3D-tiskalnik, s katerim tiskate izdelke, ki bi jih sicer kupovali v trgovini, se vam nakup v manj kot letu dni povrne,« pravi Engelbert Zupanc.

V iTehLabu imajo zdaj štiri 3D-tiskalnike, ki jih uporabljajo na delavnicah in za tiskanje izdelkov po naročilu. »Verjamemo, da bodo čez pet let 3D-tiskalniki razširjeni že v polovici gospodinjstev, podobno, kot so zdaj razširjeni laserski barvni tiskalniki. Z njimi si bomo tiskali igrače, sestavne dele in različne personalizirane izdelke,« so prepričani v iTehLabu. Zdaj veliko delajo za optimizacijo stroškov 3D-natisnjenih izdelkov, jeseni pa bodo kupili še dva tiskalnika z dvema drugima naprednima tehnologijama, s katerima bodo lahko servisirali zahtevne kupce.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...

Posel 2030
Članki
Članki Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari

Avtomatizacija, umetna inteligenca in nove tehnološke disrupcije skupaj z obnovljivo energijo in samovozečim logističnim transportom...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari?

Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.