So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

'Hrvaški Netflix' prodira na slovenski trg internetne televizije

Čas branja: 2 min
01.08.2014  13:44
Pickbox je prvi regionalni ponudnik spletne televizije. Hrvaška ekipa svojo konkurenčno prednost vidi predvsem v lokalizaciji vsebin glede na potrebe trga.
'Hrvaški Netflix' prodira na slovenski trg internetne televizije

Kljub temu, da je Netflix, vodilni svetovni pobudnik filmskih in televizijskih vsebin prek spleta, napovedal širitev po Evropi - med drugim tudi v Nemčijo in Avstrijo - ga v Sloveniji še nekaj časa ne bomo videli.

A imamo pri nas po novem na voljo podobno storitev - sicer za zdaj še neprimerljivo z Netflixom-, ki prihaja s Hrvaške. Pickbox je namreč prvi regionalni ponudnik spletne televizije ali S-VOD (Suscriber Video on Demand).

Sanja-Bozic-Ljubicic.1406893340.jpg.n.960px.jpg
»V regiji nimamo konkurence,« je suverena direktorica in lastnica Pickboxa Sanja Božić-Ljubičić

Za pet evrov dobite okoli tri tisoč ur vsebine

Najprej cena. Predplačilo za Pickbox znaša slabih pet evrov mesečno, naročnikom pa nudi okoli tri tisoč ur programa. »Brez pogodbenih obveznosti,« zatrjujejo Hrvatje. Pickbox je poleg Slovenije in Hrvaške dostopen tudi v Srbiji, BiH, Črni Gori in Makedoniji. Vse premierne in druge vsebine so prevedene v jezike naštetih držav. Neomejeno spremljanje vsebin je možno na računalnikih in mobilnih napravah, aplikacijah za Android naprave in Smart TV (ta možnost bo na voljo od jeseni). Uporabnik med registracijo izbere dve napravi, na katerih želi spremljati vsebino.

Storitev omogoča več rubrik, najbolj zanimiva je gotovo Hotbox, namenjen tistim, ki si želijo nove serije ogledati 24 ur po njihovi svetovni premieri. V Pickboxu so sicer najbolje zastopane serije - Škandal, Vikingi, Črna lista, Strokovnjaki za seks in Breaking Bad je nekaj izmed njih. Ponudba filmov po drugi strani bolj zahtevne okuse ne bo zadovoljila, vseeno pa boste našli nekatere klasike, kot so Pirati s Karibov, Valkira, Rain Man. Ponudba Pickboxa vključuje tudi nekatere Disneyjeve klasike, kot so Svet igrač, Mary Poppins, 101 dalmatinec, Aladin in ostali. Hrvaška ekipa sicer obljublja, da bodo program sproti osveževali z najnovejšimi vsebinami.

»Slovenija je do Pickboxa še zadržana«

Tovrstne rešitve seveda niso novost, ne na svetovnem trgu ne v Sloveniji. Pri nas vsebine na zahtevo ponujajo Telekom Slovenije, Pro plusov Voyo, Amis, T-2 in ostali. Poznamo tudi HBO Go. Ta ponuja bogato zbirko lastnih serij in najnovejših filmov, ki upravičujejo dvakrat višjo ceno (deset evrov) od Pickboxove.

»V regiji nimamo konkurence,« pa je kljub temu suverena direktorica in lastnica Pickboxa Sanja Božić-Ljubičić. Pravi, da so storitve med seboj sicer podobne, a svojo konkurenčno prednost med drugimi vidi v lokalizaciji vsebin glede na potrebe posameznega trga. »HBO je fantastičen, vendar je po drugi strani vezan izključno na lastne kanale pri nekem operaterju. Naša storitev je 'stand alone'. To pomeni, da je nekdo lahko uporabnik Pickboxa, ne da bi moral biti uporabnik kateregakoli paketa, na primer Telekoma Slovenije,« dodaja ob naštevanju lastnih prednosti.

Po podatkih Božić-Ljubičić je Picbox najbolj sprejela Hrvaška, sledita Srbija in Slovenija. »Zakaj, ne vem. Hrvaška je sicer zelo napredna na področju IP-Televizije, in na splošno tovrstnih medijskih storitev. Čudim se, da je Slovenija šele tretja, saj dosega kar 86-odstoten dostop do interneta. Saj poznate Slovenijo: gre za trg, ki je počasi sprejema novosti, a ko jih sprejme, jim je predana. Po drugi strani me je zelo presenetila Srbija, trg, ki je bil dolgo pod embargom in se precej naslanja na turške serije in domačo produkcijo, pa vendar so na drugem mestu. Očitno so tudi naklonjeni medijskim novostim,« pojasnjuje.

Sogovornica ocenjuje, da ima slovenski trg sicer veliko potenciala. »Poleg omenjenega visokega odstotka ljudi, ki imajo dostop do interneta, je voda na mlin tudi naša cena, prilagojena celotnemu trgu, ki je v recesiji«.

Stroški razvoja so »večmilijonski«

Stroškov razvoja storitve medtem ne razkriva, pravi pa, da je bila naložba »večmilijonska«. Sogovornica ne želi napovedovati niti, kako bo Pickbox sprejet med uporabniki, prva dva meseca pa sta po njenih besedah izpolnila vsa pričakovanja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...