So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

»Slovenski start-upi pravne težave rešujejo, ko je že skoraj prepozno«

Čas branja: 3 min
30.07.2014  13:50
Slovenski start-upi se sicer zavedajo, da so pravne zagate neizogibne, a jih rešujejo šele, ko nanje naletijo, menita Marko Srebot in Žiga Perović, študenta prava.
»Slovenski start-upi pravne težave rešujejo, ko je že skoraj prepozno«

IuStart je pobuda, ki med sabo združuje študente pravne fakultete, ki jih navdušuje svet startupov. Namen pobude je povezati ločena svetova prava in startupov. V sodelovanju s Startaj.si bo pet študentov pravne fakultete vsako sredo soustvarjalo kolumno IuStart Pravni kotiček, v kateri bodo odgovarjali na pravna vprašanja startupov. Vprašanja pošljite na elektronski naslov blazej.kupec@finance.si.

Spletna stan IuStart

Facebook stran IuStart

Ambiciozna študenta ljubljanske fakultete za pravo sta prepoznala potencial v medsebojnem sodelovanju med bodočimi pravniki in mladimi podjetniki. V začetku leta sta tako organizirala odlično obiskan dogodek Pravo in startupi, idej, kako povezati omenjena svetova pa je še veliko. Srebot in Perović bosta z ekipo IuStart vsak teden odgovarjala na pravna vprašanja start-upov, rubriko pa odpiramo s temo: Kaj je intelektualna lastnina in kaj z njo storiti.

Marko-Ziga.1406720887.jpg.o.600px.jpg Marko-Ziga.1406720887.jpg.o.600px.jpg
"Vloga prava v podjetju bi morala biti v osnovi upravljanje s tveganji, obisk sodišč in uveljavljanje pravi je drugotnega pomena," menita študenta prava Marko Srebot in Ali se start-up zavedajo, kakšne pravne dileme jih čakajo?

Marko: Mlade podjetnike sicer zanima področje prava, zavedajo se tovrstnih težav, a ne vedo, kam bi se lahko obrnili.

Žiga: Pravnih problemov ne znajo predvideti vnaprej, ampak jih rešujejo šele, ko nanje naletijo. Reševanja se lotijo, ko je že skoraj prepozno. Zavedajo se, da bodo imeli poslovne in finančne dileme, pravnih pa ne predvidijo.

Marko: Vloga prava v podjetju bi morala biti v osnovi upravljanje s tveganji, obisk sodišč in uveljavljanje pravic je drugotnega pomena.

Katera so področja prava, s katerimi se podjetja srečajo najprej?

Žiga: Najbolj značilna področja so urejanje odnosov znotraj podjetja, zaščita znamke in sama ustanovitev podjetja.

Kako pa ponavadi pridejo start-upi do pravnega znanja?

Marko: Pogostokrat do tega znanja pridejo prek kolegov podjetnikov. Tako se vzpostavlja baza znanja. Obstajajo primeri start-upov, ki so se obrnili na slovenske pravnike, a jim ti z določenimi vprašanji povezanimi z naprednimi tehnologijami niso znali pomagati. Ekipe se morajo včasih pomoč poiskati tudi pri odvetniških pisarnah in svetovalcih v tujini. To kaže na to, da v Sloveniji nekatera pravna področja sploh niso pokrita. Seveda je to tudi zato, ker je naš trg enostavno premajhen.

Katera področja?

Žiga: Recimo področja povezana z informacijsko tehnologijo.

Ali obstaja kakršna koli institucionalizirana pravna pomoč za start-upe?

Marko: Lahko se obrnejo na Urad za intelektualno lastnino.

Žiga: Tako je, lahko se obrnejo na kakšne državne institucije. Če te zanima, kako recimo registrirati znamko, lahko pokličeš na ministrstva, urade. Sam iščeš informacije. A zadeva ni organizirana. Seveda se lahko obrneš na odvetnika, a tovrstne storitve so za start-upe ponavadi predrage.

V začetku leta ste na fakulteti za pravo organizirali večdnevni dogodek Start-up in pravo, ki je bil -vsaj po obisku sodeč - zelo uspešen. Ali je to prvi primer tovrstnega povezovanja?

Marko: Kolikor je meni znano, da. Nekaj pravnikov je sicer aktivnih na tem področju, kot sta recimo Jaka Repanšek in Maja Bogataj Jančič. Trudimo se vzpostaviti most med akademskim svetom in start-upi.

Žiga: Tega je v ZDA po drugi strani veliko. Največje univerze imajo celo pravno kliniko, združenje študentov, ki se pod mentorji povezujejo s start-upi in podjetniki.

Marko: En tak primer je pravna klinika za visokotehnološke start-upe na univerzi v Hastingsu. Njihov način je utečen in že deluje.

Ali sta prepoznala interes za medsebojno sodelovanje med start-upi in študenti prava?

Žiga: Nekaj smo ga. Tako na našem dogodku kot tudi izven. Nekaj naših študentov je že delalo za start-upe oziroma reševalo kakšen njihov problem. Tudi s strani start-upov oziroma poslovnežev je nekaj interesa, vsaj po tem, da jih nekdo usmerja.

Marko: Tukaj je velika priložnost za obe strani. Start-upi nimajo denarja, mi pa potrebujemo izkušnje.

Za startaj.si boste odgovarjali na pravne dileme start-upov, kar je zgolj eden od segmentov vašega delovanja. Kaj želite v končni fazi doseči?

Marko: Kot omenjeno, želimo povezati svet prava, v našem konkretnem primeru študente prava, s start-upi. Od tega imamo lahko vsi neke koristi, drug drugega potrebujemo. Želimo doseči nek višji nivo ozaveščenosti in splošnega znanja, da bodo ljudje, ki delujejo v start-upih, vedeli, kakšne so težave in kam se obrniti.

Žiga: In ustvariti neko skupnost. Na eni strani študente in mentorje in na drugi strani start-upe, ki se ne bodo bali poklicati za pomoč in ne bodo zmetali veliko denarja zgolj za to, da zvedo, kaj je njihov problem.

Marko: Študentje imamo na naši fakulteti velik manko praktičnega znanja. Teoretičnega znanja ne moremo izkoristi dokler ne pridemo na prva pripravništva in prakse. Želimo pohitriti ta proces vključevanja.

Kakšni so vaši načrti za naprej?

Žiga: Želimo, da se čim več dela in raziskuje. Hitro želimo dobiti nekaj mentorjev, ki nam bodo pomagali razviti zadevo. Želimo dobiti tudi mentorja iz tujine, recimo profesorja oziroma predstavnikov start-upa iz ZDA. Svet je namreč globaliziran in razmišljati v okvir Slovenije ni pametno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...