So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Jure Mikuž: K vragu bo verjetno šla še kakšna naša investicija

Čas branja: 3 min
28.07.2014  12:10
Intervju z direktorjem sklada tveganega kapitala RSG Capital Juretom Mikužem.
Jure Mikuž: K vragu bo verjetno šla še kakšna naša investicija

»Za nas je bilo obdobje, ki smo ga skladi tveganega kapitala imeli na voljo za investiranje, uspešno. Opravili smo enajst investicij, od tega jih je deset še vedno živih. K vragu bo verjetno šla še kakšna, ampak to je narava tega posla,« je v pogovoru dejal direktor RSG Capitala Jure Mikuž, ki je od leta 2006 v deset ekip vložil okoli deset milijonov evrov. Mikuž je za naš portal spregovoril tudi o kriterijih, ki jih upoštevajo pri investiranju, privlačnosti slovenskih projektov in primernih načinih, kako naj start-upi pristopijo do potencialnih investitorjev.

mikuz-jure-br.1395867527.jpg.n.960px.jpg mikuz-jure-br.1395867527.jpg.n.960px.jpg
"Če želi ekipa našo investicijo, morajo biti predani samo podjetju, v katerega investiramo," pravi Imajo slovenski start-upi dovolj možnosti za financiranje?

Seveda manj kot v velikih start-up centrih, denimo v New Yorku, Silicijevi dolini ali Londonu. Ampak je tudi konkurenca po drugi strani pri nas veliko manjša. Zanimiv je na primer podatek, da je odstotek start-upov v Silicijevi dolini, ki dobi kakršno koli obliko zunanjega financiranja, manjši kot v Sloveniji.

Veliko se govori o tem, da primanjkuje predvsem semenskega kapitala. Nekateri start-upi ga za to iščejo v tujini, denimo v Bolgariji.

Tovrstnega kapitala v Sloveniji zagotovo primanjkuje. Bolgarski pospeševalniki prek Evropskega investicijskega sklada (ta zagotavlja tvegani kapital za mlada in srednje velika podjetja, predvsem nova in tehnološko usmerjena, op. a.) pokrijejo začetno fazo razvoja start-upa, običajno z 250 tisoč evri ali več. Tega denarja pri nas ni veliko. Program konvertibilnih posojil v višini 50 tisoč evrov, ki ga pripravlja Slovenski podjetniški sklad, bo zato zelo dobrodošel.

Kaj pa t.i. mehki kapital v obliki mentorstev in povezav? Ga je dovolj?

Trudimo se, da ekipe povežemo na čim več koncev. A če se primerjamo s Silicijevo dolino: tam predstavniki skladov tveganega kapitala hodijo na kosila z direktorji korporacij. Seveda je na ta način komponenta »pametnega kapitala« veliko bolj kakovostna.

Kakšni so vaši kriteriji, ki jih upoštevate pri investicijah?

Glavni pogoj je, da je podjetnik predan samo podjetju, v katerega investiramo. Torej, da nima nobenih drugih alternativ. Nadalje, da se drži strategije, ki jo dorečemo. Pri tem mu vseeno pustimo sorazmerno proste roke. Sicer določimo svojega prokurista v podjetju, ki podjetniku pomaga pri pomembnejših vprašanjih. Kar se tiče lastniškega deleža: ne iščemo manjšinskega lastniškega deleža (manj kot petdeset odstotkov), temveč kontrolnega, torej nad 25 odstotkov. Naj ob tem dodam, da ponujamo kombinacijo konvertibilnega posojila in kapitala, s čimer izravnavamo pričakovanja obeh strani glede vrednotenja podjetja. Ko investiramo v podjetje v zgodnjih fazah, je namreč zelo težko objektivno določiti vrednost.

Končni cilj pa je prodaja, kajne?

Tako je. Skladi tveganega kapitala smo ustanovljeni za določeno število let, najpogosteje deset in v tem času moramo investirati, upravljati in prodati.

Izteka se rok za investiranje slovenskih družb tveganega kapitala v zagonska podjetja. Menite, da je bilo to obdobje uspešno?

Lahko govorim samo zase. In kar se tiče nas, je bilo zelo uspešno. Opravili smo enajst investicij, od tega jih je deset še vedno živih. K vragu bo verjetno šla še kakšna, ampak to je narava tega posla. V portfelju imamo tudi podjetji, kot sta Celtra in ShoutEm. S tem smo zadovoljni. Pri izboru upravljavcev tveganega kapitala se je sicer izkazalo, da nekateri izmed njih niso tako sposobni, kot so se izkazovali.

Koliko denarja pa je bilo na voljo za investiranje?

Država je imela na voljo do 35 milijonov evrov, nekaj od tega je bilo investiranih v Sklad poslovnih angelov, ki so ga kaj kmalu ugasnili, nekaj v sklad SCS, ki je bil prav tako likvidirana, podobno kot PEN.

2013-12-mikuz_jure1_br.jpg.n.960px.jpg
"Načrtujemo še eno novo investicijo in nekaj investicij, ki smo jih že podpisali, pa jih moramo odplačati. Skupaj med 2,5 in tremi milijoni."

Ali so omenjeni skladi sploh opravili kakšno investicijo?

PEN in Sklad poslovnih angelov nista nič investiral, SCS je opravil eno investicijo, a je država kmalu izstopila.

Bodo zaradi tega sledile kakšne sankcije?

Ne vem, to se morate pri njih pozanimati.

Koliko denarja pa še imate na voljo pri RSG Kapitalu?

Načrtujemo še eno novo investicijo in nekaj investicij, ki smo jih že podpisali, pa jih moramo odplačati. Skupaj med 2,5 in tremi milijoni.

Kakšna je povprečna vrednost vaše investicije?

Okoli milijon evrov.

Pa se vam zdi, da so slovenski dovolj privlačni za investicije?

Izmed okoli 200 projektov na leto izberemo enega ali dva za investicijo. A ta osip ni tako grozen. Večje vprašanje glede kakovosti projektov je, kaj potem. Koliko start-upov je sposobnih prodreti na mednarodne trge, pa tudi tam zbrati nekaj denarja in uspeti. Samo v Sloveniji uspeha ne moreš ustvariti, to je dejstvo.

Pred časom ste tudi dejali, da slovenske ekipe niso najbolj vešče pri predstavitvah svojih projektov. To še drži?

Po eni strani so se predstavitve v zadnjih petih, šestih letih zelo izboljšale, odkar ekipe izobražujejo Hekovnik in ostali. Še vedno pa ostaja težava, da se ljudje na predstavitvah preveč osredotočajo na tehnično delovanje, premalo pa na trg. Premalo je pripovedovanja zgodb.

Kako naj podjetnik pristopi do vas?

Zadeva mora biti večstopenjska. Podjetnik naj do nas pristopi na kakšnem dogodku ali pa se z nami dobi prek priporočila tretje osebe. In to bistveno preden potrebuje denar. Prva predstavitev naj bo kratka in jasna. Ekipa nas mora sproti obveščati, kaj se z njimi dogaja. Čez nekaj mesecev, let, ko doseže določeno stopnjo razvoja, pa se začnemo pogovarjati tudi bolj konkretno.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...