So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

So eno redkih podjetij na svetu, ki z matičnimi celicami zdravi pse

Čas branja: 2 min
22.07.2014  10:03
Ste že slišali za matične celice, pa niste prepričani, kakšna je njihova uporabna vrednost? Podjetje Animacel z matičnimi celicami uspešno zdravi sklepe psov in konj. Takih podjetij je na svetu zgolj pet. Ker je slovenski trg postal premajhen, se pospešeno širijo v tujino, najprej v Avstrijo.
So eno redkih podjetij na svetu, ki z matičnimi celicami zdravi pse

Uvodoma pojasnimo, kaj sploh so matične celice: »Gre za celice, ki imajo sposobnost razvoja v različna tkiva. Nekatere celice, kot so recimo jetrne, ostanejo jetrne do konca življenja. Matične celice se po drugi strani neomejeno delijo. Zaradi tega se jih lahko uporablja v regenerativni medicini - za nadomeščanje organov in vzgajanje novih tkiv,« razloži profesor Gregor Majdič, soustanovitelj podjetja Animacel.

id-animacel.20140722100117.jpg.n.960px.jpg id-animacel.20140722100117.jpg.n.960px.jpg
Ekipa v belem (od leve): Luka Mohorič, Katarina Čeh in Napadajo zelo velik trg, konkurenca potenciala (še) ni prepoznala

Ne samo to, strokovnjaki so sčasoma ugotovili, da lahko z matičnimi celicami tudi zdravimo, denimo poškodovane sklepe pri živalih (artritisi, poškodbe hrustanca) - nekaj, kar v zadnjih petih letih v sodelovanju z veterinarji uspešno tržijo tudi pri Animacelu. »Za zdravljenje sklepov zdravila pred tem niso poznali. Pri psih je bilo možno zgolj zdravljenje s protibolečinskimi tableti,« pojasnjuje Majdič, ki je podjetje kot spin-out ljubljanske fakultete za veterino skupaj z asistentko Katarino Čeh ustanovil leta 2011. Takrat so tovrstne rešite ponujali zgolj še dve podjetji na svetu, sedaj jih je po navedbah sogovornika morda pet ali šest.

Trg je torej ogromen, konkurence za zdaj še ne veliko. Registriranih psov je v Sloveniji okoli 200 tisoč, v Evropi 50 milijonov, tretjina izmed njih pa ima vsaj enkrat v življenju težave s sklepi. Računica gre nekako takole: če je povprečna življenjska doba psa deset let, to pomeni, da je vsako leto v Evropi milijon in pol potencialnih pacientov.

Skrivnost je v maščobi

Čehova sicer ob tem priznava, da je tako med veterinarji kot lastniki psov še veliko nepoznavanja, celo nezaupanja nad novimi metodami zdravljenja. A prednosti je, tako sogovornica, veliko. Za razvoj matičnih celic potrebujejo namreč veliko manj maščobnega tkiva kot tekmeci, zato je poseg manj boleč in cenejši ter primeren za pasme psov, ki nimajo veliko maščobnega tkiva. Po odvzemu kosa maščobnega tkiva v velikost nohta na mezincu celice gojijo sedem do deset dni, dokler ne pripravijo tri do štiri milijone celic.

Kaj pa uspešnost zdravljenja? Po besedah Majdiča od 80 do 90 odstotkov psov kaže očitne znake okrevanja, pri ostalih, ki imajo po večini zelo huda vnetja sklepov, pa se stanje ne poslabšuje. »Na ta način tudi ostalim desetim do dvajsetim odstotkom psov podaljšamo življenje,« pa ob tem dodaja profesor.

Ekipa veliko pozornosti namenja izobraževanju. Obiski veterinarjev so sistematični in redni, veliko delajo na izobraževanju in predstavitvah. Do lastnikov živali pa dostopajo prek modernih komunikacijskih kanalov, kot so spletni mediji in Facebook.

Zdravljenje psa stane slabih 500 evrov

Do zdaj so pomagali okoli 170 psom in 30 konjem, metode zdravljenja pa je brez večjih težav mogoče prenesti tudi na druge živalske vrste. Zdravljenje psa stane okoli 460 evrov psa (v ceno ni vključena veterinarska storitev, torej apliciranje matičnih celic v sklep). »Za primerjavo: klasična terapija s protibolečinskimi tableti, ki zgolj blaži simptome, za povprečno težkega psa stane okoli 2000 tisoč evrov,« poudarja Čehova.

Širite v Avstrijo

Kljub temu, da je rast prihodkov od ustanovitve naprej konstantna - letos tako pričakujejo stoodstotno rast glede na leto 2011 - se na slovenskem trgu pozna slabša kupna moč prebivalstva. Prodajni napori so zato usmerjeni v tujino, prva je na vrsti Avstrija, iz katere nameravajo pokrivati tudi Nemčijo in Švico. Za zdaj potrebe po investitorju nimajo, pričakujejo namreč, da lahko stroške širitve pokrijejo sami.

Matične celice in človek: Animacel bo zraven

Načrti so velikopotezni, a se ideja o zdravljenju z matičnimi celicami ne ustavi zgolj pri živalih. »Tovrstne rešitve bodo v petnajstih letih v uporabi tudi v humani medicini,« napoveduje Čehova. Animacel pravi, da bo tudi takrat zraven.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...