So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Tudi igrače so lahko priložnost za start-upe

Čas branja: 2 min
18.07.2014  10:21
Mlada ekipa je na nedavnem start-up vikendu na temo lesa predstavila inovativno leseno igračo, ki deluje na principu hidravlike. Nad njo niso so bili navdušeni samo otroci, veliko zanimanja je požela tudi pri njihovih starših, mimoidočih in celo pri medicinskih sestrah.
Tudi igrače so lahko priložnost za start-upe

Ko je Matjaž Brglez za svojega nečaka izdelal leseno igračo in jo opremil s hidravličnim pogonom, verjetno ni pričakoval, da jo bo lahko že leto kasneje ponudil na trgu. Tudi sam pravi, da bi izdelek verjetno ostal nekje na polici, če ga ne bi odnesel na start-up vikend, ki je pred nekaj tedni potekal na temo lesa. Tam je rešitev pritegnila Roka Britovška, sicer zbiratelja miniaturnih modelov avtomobilov in starih igrač, in Natalijo Hočevar, ki je na istem dogodku uspešno predstavila tudi pametni kovček za prenos glasbenih inštrumentov.

lesene-igrace-slika.1405671605.JPG.o.600px.jpg
Rok Britovšek (levo), Natalija Hočevar in Matjaž Brglez z leseno igračo, ki deluje na hidravliko.

Igrača spodbuja motorične sposobnosti

Vgrajen hidravlični mehanizem omogoča, da s premikanjem ročic upravljamo z leseno roko. »Poleg zabave izdelek, ki je sicer namenjen otrokom nad osem let, spodbuja razvijanje motoričnih sposobnosti.« Z razliko od večine plastičnih igrač, običajno kitajske izdelave, je hidravlična igrača izdelana iz slovenskega lesa, natančneje topolove vezane plošče. Tovrsten material je namreč dovolj mehak in lahek ter hkrati primerno trpežen.

Poleg domačega znanja in proizvodnje, ekipa izpostavlja še eno prednost pred podobnimi izdelki. Igrača se bo namreč prodajala po delih, njeno sestavljanje bi tako predstavljalo še dodaten izziv za male (in malo večje) uporabnike.

Ekipa je v dveh dneh start-up vikenda odšla na obhod po bližnjih trgovinah z igračami, ustavili so se tudi v pediatrični bolnišnici. Kot pravijo, je bil odziv izredno pozitiven. »Mimoidoči so se ustavljali in si z zanimanjem ogledovali igračo. Ne samo otroci, z njo so se ukvarjale tudi medicinske sestre,« razlagajo.

Poletje bo delovno; z igračo na trg jeseni

Cena izdelka še ni dokončna, a se bo po napovedih gibala med 40 in 60 evri. »Tovrstne igrače so zelo drage. Petdeset evrov stanejo denimo zelo preproste, majhne in neuporabne lesene hiške,« pojasnjujejo. Kljub temu, da igračo čaka še nekaj manjših popravkov in izboljšav - kot je denimo utrditev stika med brizgalko in cevjo ter barvanje - si v ekipi prizadevajo, da bi izdelek na tržno preizkušnjo poslali jeseni. Poletje bodo poleg omenjenih dopolnitev izkoristili še za bolj temeljito raziskavo trga, znamčenje, trženje, oglaševanje in proizvodnjo.

IMG-8146.1405671566.JPG.n.960px.jpg

Cilj so angleško govoreči trgi

Najprej se bodo osredotočili na prodajo v slovenskih specializiranih trgovinah - njihove kontakte že imajo - nato pa bo glavnina naporov usmerjena na prodor na angleško govoreče trge in v Skandinavijo. »V teh državah dajejo velik poudarek na lesenih igračah,« pojasnjujejo sogovorniki. Kupcem na teh trgih se nameravajo približati z orodji digitalnega marketinga, torej socialnih omrežij in spletne strani.

Proizvodnja bo sicer tudi v primeru nenačrtovanega povečanja naročil ostala v rokah ekipe. »Potrebno bo kupiti kakšen dodaten laser za izrezovanje delov igrače, ostale zmogljivosti imamo,« pravijo.

Sogovorniki medtem ne skrivajo velikih načrtov za prihodnost. »Imamo še veliko idej, kot je denimo leseni pripomoček za predstavitev fizikalnih zakonitosti hidravlike ali pa izdelava linije pisarniških igrač. Priložnosti je veliko, kam pa se bomo usmerili, bo povedal trg,« zaključujejo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...