So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Večnamenska klop Vave: Ko se srečata slovenski les in inovativnost mladih

Čas branja: 2 min
14.07.2014  16:49
Zmagovalci start-up vikenda na temo lesa, ki so se predstavili z večnamensko klopjo Vave, načrtujejo, da bodo svoj izdelek trgu predstavili še pred koncem poletja.
Večnamenska klop Vave: Ko se srečata slovenski les in inovativnost mladih

Slovenija premalo izkorišča lesno bogastvo, izdelki ne ustvarjajo dodane vrednosti, industrijo ni šla v korak s časom. Potrebne so korenite spremembe, ki pa se ne bodo zgodile čez noč. Korak v pravo smer so inovativne rešitve iz lesa, ki spodbujajo domišljijo, so funkcionalne in dizajnersko izpolnjene.

Eden takih primerov je bil predstavljen na nedavnem start-up vikendu, ki je potekal prav na temo lesa. Petčlanska ekipa mladih diplomantov in študentke je v zgolj dveh dneh razvila idejo o večnamenski klopi, izdelala prva dva prototipa in izdelek tudi preizkusila med potencialnimi kupci v ljubljanskem parku.

IMG-8421.1405349227.JPG.n.960px.jpg IMG-8421.1405349227.JPG.n.960px.jpg
Od leve proti desni: Nika Nagode, Ana Pezdirc, Lea Mlečnik, Jernej Koželj in Tudi prenosni računalnik bo našel svoj prostor

Pravijo sicer, da so imeli na seznamu več idej, a se je izdelava lesene klopi izkazala za največji izziv. »Želeli smo nadgraditi navadno klop tako, da bi ponujala več načinov uporabe. Oblika naše klopi omogoča večnamensko uporabo - lahko je klop, ležalnik ali miza, ob pravilni postavitvi pa pride do izraza tudi socialna komponenta, saj si uporabniki gledajo v oči,« prednosti lastne rešitve opisujejo člani ekipe.

Javne površine ali zasebna uporaba? Pokazali bodo odzivi ljudi.

Ali se bodo v prihodnosti usmerili v izdelavo klopi, namenjene za postavitev na javnih površinah, ali pa take, ki bo bolj primerna za zasebne uporabnike, ostaja vprašanje, ki ga bodo podrobno analizirali v prihodnjih dneh. Ankete so sicer pokazale velik interes med naključnimi mimoidočimi, prejeli so celo prva neformalna naročila.

»Ljudje so izkazali interes, da bi želeli imeti našo klop tudi doma. Všeč jim je bila oblika, izdelava iz lesa in uporabnost. Pritegnila je pozornost vseh generacij. Otroci so se na njej igrali, mladi in starejši pa se sproščali in družili. Odzivi ljudi v naslednjih tednih bodo pokazal, kam se bomo usmerili,« pravijo.

Vave3.1405349305.jpg.n.960px.jpg

Cene še niso določili

Prve izdelke bodo naredili sami v sodelovanju z mizarstvom, v prihodnosti pa se želijo povezati tudi s primernim partnerjem. Naslednji mesec bodo sicer namenili testiranju izboljšanih prototipov, saj želijo trgu konec poletja predstaviti izpopolnjen izdelek. V načrtu imajo tudi izdelavo spletne strani in vzpostavitev oglaševalskih aktivnosti, ki trenutno potekajo prek socialnih omrežij. Končne cene pa še niso dorekli, saj bo po njihovih besedah najprej potrebno jasno določiti stroške. Na start-up vikendu so okvirno ceno sicer postavili pri 220 evrih. »Na trgu želimo nastopiti s čimbolj konkurečno ceno,« pravijo.

Lesna industrija predstavlja priložnost za mlade

Mladi podjetniki sicer prihajajo iz različnih univerzitetnih smeri - arhitektura, design, materiali in lesarstva. Študij je po njihovem mnenju sicer kvaliteten, a preveč ozko usmerjen. Pogrešajo namreč povezovanje z ostalimi strokami. »Start-up vikendi predstavljajo odlično priložnost za tovrstno povezovanje,« dodajajo ob tem. Tako kot predstavljajo odlično priložnost, da slovenska lesna industrija korak za korakom zopet prileze nazaj na zeleno vejo. »Mladi razmišljajo zelo široko, kar se tiče uporabe lesa. Industrija bi zato lahko ponujala zaposlitev zelo različnih kadrov,« so še prepričani ob tem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...