So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ne v evropska mesta, tehnološko znanje se seli v Indijo

Čas branja: 2 min
10.07.2014  13:41
Med desetimi državami, kjer je razmerje med prilivi oziroma odlivi delovne sile najbolj pozitivno, so Združeni arabski emirati, Švica, Savdska Arabija, Nigerija in Singapur, kaže raziskava LinkedIna. Med desetimi državami sta evropski samo dve. Evropa še posebej zaostaja pri privabljanju programerjev in ostalih podobnih strokovnjakov, najbolj zanimiva so namreč postala indijska mesta.
Ne v evropska mesta, tehnološko znanje se seli v Indijo

Evropske države so manj zanimive za izobraženo delovno silo, še posebej pa zaostajajo pri privabljanju programerjev in ostalih računalniških strokovnjakov, kaže raziskava, ki so jo pripravili pri LinkedInu. Analiza je sicer omejena na uporabnike poslovnega socialnega omrežja (teh je okoli 300 milijonov), a so nekateri rezultati kljub temu presenetljivi.

graf1.1404991258.jpg
Graf 1

Prvi graf (1) prikazuje, katere države so izgubile oziroma pridobile na področju priseljevanja oziroma odseljevanja delovne sile. Raziskava zajema obdobje med oktobrom 2012 in novembrom 2013 in je omejena na vse tiste LinkedIn uporabnike, ki so v tem času spremenili svojo službeno lokacijo. Posamezniki so bili ob enem razdeljeni tudi glede na svoje veščine (s čimer so raziskovalci želeli identificirati sposobnosti, ki so skupne vsem migrantom) in glede na panogo, iz katere prihajajo.

Iz grafa je razviden neto priliv delovne sile v določenem časovnem obdobju. Glede na odstotek vseh delovno aktivnih državljanov so Združeni arabski emirati (ZAE) tista država, ki beleži največji priliv kadrov. Velika večina (75 odstotkov) jih sicer prihaja iz držav, ki niso iz regije Bližnjega vzhoda. Kot pričakovano, je večina imigrantov bodisi arhitektov bodisi inženirjev.

Znanje gre tja, kjer je denar

Med desetimi držami, kjer je razmerje med prilivi oziroma odlivi delovne sile najbolj pozitivno, so še Savdska Arabija, Nigerija, Singapur, Južno-afriška republika, Indija, Avstralija, Brazilija, evropske države pa zastopati Švica (na 2. mestu) in Nemčija (na 10. mestu).

Posledice gospodarske krize, ki je prizadela evropske države, so jasno razvidne tudi iz grafov. Med državami Evropske unije ima denimo Nemčija 0,4-odstotni priliv, medtem, ko Irska, Italija, Francija in še posebno Španija beležijo negativno bilanco. Podatki LinkedIna kažejo, da ima večina ljudi, ki so se izselili, matematična, tehnološka ali inženirska znanja, izhajajo pa iz delovnih področij, kot so mediji, energetski sektor, izobraževanje in, najpomembnejše, programiranje.

Za programerje zanimiva indijska mesta, evropska veliko manj

Prav ob tem velja omeniti še eno LinkedInovo raziskavo, iz katere pa so razvidna najbolj vroča mesta, ki znajo pritegniti tehnološko znanje. Rezultati (Graf 2) so presenetljivi. Kar pet od desetih mest, ki so najbolj zanimiva za programerje in ostale podobne talente, so indijska, vključno s prvimi štirimi. San Francisco je na petem mestu, sledijo Seattle in Austin ter avstralska Melbourne in Sydney. Evropskih med prvimi desetimi mesti ni!

graf2.1404991266.jpg
Graf 2

Vrednost mediane med 52 analiziranimi mesti je 16 odstotkov, kar pomeni, da polovica mest presega omenjeno vrednost, polovica pa je pod njo. V večini indijskih mest je odstotek medtem skoraj dvakrat višji, medtem ko evropska mesta močno zaostajajo. V Berlinu je novih prebivalcev, ki imajo tehnološka znanja, 18 odstotkov, v Londonu 15, v Madridu 13 in v Parizu 11 odstotkov.

In razlogi? Indija sicer že nekaj časa velja za tehnološko meko, imigranti pa imajo prvič v zgodovini boljše pogoje in več priložnosti v Indiji kot pa denimo v ZDA. Težave nastajajo predvsem zaradi strogih zakonov o priseljevanju in visokih stroškov življenja, kar je še posebej značilno za ameriško valilnico tehnoloških inovacij - Kalifornijo.

Priložnost za profesionalni razvoj v drugi najbolj naseljeni državi na svetu Indiji je dobil tudi Matic Kašnik, ki je veščine na področju spletnega marketinga kalil pri podjetju EF Education First. Več o njegovi izkušnji v članku FRIjevec, ki bo v Indiji prek spleta prodajal izobraževanja.

Vira: LinkedIn Blog 1 in LinkedIn Blog 2

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...